Ravitsemuksen vaikutus mielenterveyteen
Viitasaari, Vilja (2024)
Viitasaari, Vilja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415596
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052415596
Tiivistelmä
Mielenterveyden häiriöt ovat yleistyneet Suomessa ja muualla maailmassa. Mielenterveyden häiriöiden hoidon kehittäminen ja ehkäisy on tärkeää palveluiden tarpeen kasvaessa. Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja oli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Tarkoituksena oli kuvata kuvailevan kirjallisuuskatsauksen avulla ravitsemuksen vaikutusta mielenterveyteen. Tavoitteena opinnäytetyössä oli kerätä ja tuottaa luotettavaa näyttöön perustuvaa tietoa ravitsemuksen vaikutuksesta mielenterveyteen ja mielenterveysongelmiin, ja tätä tietoa voidaan käyttää hoitotyön opetuksessa ja käytännön hoitotyössä.
Opinnäytetyön aihe oli laaja ja tietoa löytyi runsaasti. Tietokantoina hauissa käytettiin PubMediä, Mediciä ja Cinahlia. Manuaalisia hakuja tehtiin Google Scholarista ja Theseuksesta. Aineistona käytettiin tutkimusartikkeleita, jotka olivat vertaisarvoituja. Teoriaosuuteen haettiin ja löydettiin tietoa Terveyskirjastosta ja Terveyskirjaston Käypä hoito -suosituksista Google Scholarin ja Theseuksen lisäksi.
Tulosten perusteella ravitsemuksella on selkeä yhteys mielenterveyteen. Terveellisellä kasviksia, hedelmiä, kuituja ja kalaa sisältävällä ruokavaliolla usein yhdessä muiden terveellisten elämäntapojen kanssa on hyötyjä mielenterveyden häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sokeria, prosessoituja ruokia ja paljon lihaa, on yhdistetty mielenterveyden häiriöiden pahenemiseen ja puhkeamiseen. Välimeren ruoka-valion on todettu olevan hyödyksi mielen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Mielenterveyden häiriöihin liittyy usein tyydyttymättömien rasvahappojen ja vitamiinien, kuten D- ja B-vitamiinien, puutos. Vitamiinilisien käytöstä mielen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on myös näyttöä, mutta tutkimuksia tarvitaan lisää. Selkeää yhteyttä yksittäisten ruokavalion osien ja mielen sairauksien kanssa ei ole löydetty. Tutkimuksiin yksittäisten ruokavalioiden ja ravintoaineiden käytöstä mielen sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä tulisi panostaa. Tutkimustulosten pohjalta voitaisiin mahdollisesti laatia yksityiskohtaisempia ravitsemussuosituksia mielenterveyshoitotyöhön. Ravitsemusohjausta mielenterveyshoitotyössä olisi myös tärkeää kehittää ja tutkia lisää.
Asiasanat: ravitsemus, ruokavalio, mielenterveys, mielenterveysongelmat
Opinnäytetyön aihe oli laaja ja tietoa löytyi runsaasti. Tietokantoina hauissa käytettiin PubMediä, Mediciä ja Cinahlia. Manuaalisia hakuja tehtiin Google Scholarista ja Theseuksesta. Aineistona käytettiin tutkimusartikkeleita, jotka olivat vertaisarvoituja. Teoriaosuuteen haettiin ja löydettiin tietoa Terveyskirjastosta ja Terveyskirjaston Käypä hoito -suosituksista Google Scholarin ja Theseuksen lisäksi.
Tulosten perusteella ravitsemuksella on selkeä yhteys mielenterveyteen. Terveellisellä kasviksia, hedelmiä, kuituja ja kalaa sisältävällä ruokavaliolla usein yhdessä muiden terveellisten elämäntapojen kanssa on hyötyjä mielenterveyden häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sokeria, prosessoituja ruokia ja paljon lihaa, on yhdistetty mielenterveyden häiriöiden pahenemiseen ja puhkeamiseen. Välimeren ruoka-valion on todettu olevan hyödyksi mielen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Mielenterveyden häiriöihin liittyy usein tyydyttymättömien rasvahappojen ja vitamiinien, kuten D- ja B-vitamiinien, puutos. Vitamiinilisien käytöstä mielen sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa on myös näyttöä, mutta tutkimuksia tarvitaan lisää. Selkeää yhteyttä yksittäisten ruokavalion osien ja mielen sairauksien kanssa ei ole löydetty. Tutkimuksiin yksittäisten ruokavalioiden ja ravintoaineiden käytöstä mielen sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä tulisi panostaa. Tutkimustulosten pohjalta voitaisiin mahdollisesti laatia yksityiskohtaisempia ravitsemussuosituksia mielenterveyshoitotyöhön. Ravitsemusohjausta mielenterveyshoitotyössä olisi myös tärkeää kehittää ja tutkia lisää.
Asiasanat: ravitsemus, ruokavalio, mielenterveys, mielenterveysongelmat