TILASUUNNITELMA MONIKÄYTTÖISEEN LOUNASRAVINTOLAAN
Merivuori, Emma (2024)
Merivuori, Emma
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051612624
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051612624
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä käsitellään Ravintola Kastanjapuiston uutta konseptitasoista tilasuunnitelmaa. Ravintola on monikäyttöinen, ja tarkoituksena oli tutkia ravintoloiden viihtyisyyttä, hyvää palvelupolkua ja tilan muuntojoustavuutta, jotta tila soveltuu moneen eri käyttötarkoitukseen. Tutkimuksista saadun tiedon avulla oli tarkoitus luoda ravintolaan toimivampi palvelupolku, viihtyisämpi ravintolasali ja muuntojoustava kalustus sekä selkeämpi ulkoilme.
Opinnäytetyö jakautuu tutkimukselliseen osuuteen, projektin pohjatietoihin sekä varsinaiseen suunnittelutyön sisältävään produktiiviseen osuuteen. Tutkimuksellinen osuus toteutettiin kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Käytettyjä menetelmiä olivat referenssikohteiden vertailu ja havainnointi, teemahaastattelu ravintola-alan ammattilaisille ja palvelupolku. Näiden menetelmien avulla pyrittiin saamaan hyödyllistä tietoa suunnitteluosuutta varten ja vastaus päätutkimuskysymykseen: ”Kuinka suunnitella viihtyisä lounasravintola, jossa on hyvä palvelupolku?”. Ammattilaisten haastatteluilla saatiin eri näkökulmia suunnitteluun. Referenssikohteena oli myös kansainvälinen kohde, jotta tutkimukseen saatiin laajempaa näkökulmaa. Opinnäytetyössä käytettiin kotimaisia sekä kansainvälisiä lähteitä.
Opinnäytetyön tutkimuksellisen ja produktiivisten osioiden avulla saatiin luotua viihtyisä, toiminnallinen ja muuntojoustava tilasuunnitelma monikäyttöiseen ravintolaan. Myös ravintolan ulkoilmettä ehostettiin vastaamaan ravintolan ilmettä. Opinnäytetyö antaa tietoa monikäyttöisen lounasravintolan suunnittelusta. Suunnitelman lopputulos on toimiva kokonaisuus, jossa on otettu huomioon käyttäjälähtöisyys.
Opinnäytetyö jakautuu tutkimukselliseen osuuteen, projektin pohjatietoihin sekä varsinaiseen suunnittelutyön sisältävään produktiiviseen osuuteen. Tutkimuksellinen osuus toteutettiin kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäen. Käytettyjä menetelmiä olivat referenssikohteiden vertailu ja havainnointi, teemahaastattelu ravintola-alan ammattilaisille ja palvelupolku. Näiden menetelmien avulla pyrittiin saamaan hyödyllistä tietoa suunnitteluosuutta varten ja vastaus päätutkimuskysymykseen: ”Kuinka suunnitella viihtyisä lounasravintola, jossa on hyvä palvelupolku?”. Ammattilaisten haastatteluilla saatiin eri näkökulmia suunnitteluun. Referenssikohteena oli myös kansainvälinen kohde, jotta tutkimukseen saatiin laajempaa näkökulmaa. Opinnäytetyössä käytettiin kotimaisia sekä kansainvälisiä lähteitä.
Opinnäytetyön tutkimuksellisen ja produktiivisten osioiden avulla saatiin luotua viihtyisä, toiminnallinen ja muuntojoustava tilasuunnitelma monikäyttöiseen ravintolaan. Myös ravintolan ulkoilmettä ehostettiin vastaamaan ravintolan ilmettä. Opinnäytetyö antaa tietoa monikäyttöisen lounasravintolan suunnittelusta. Suunnitelman lopputulos on toimiva kokonaisuus, jossa on otettu huomioon käyttäjälähtöisyys.