FSSC 22000 -elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifiointiprosessin ensimmäinen vaihe Case: Poikain Parhaat Oy
Haapanen, Iina (2024)
Haapanen, Iina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051010855
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051010855
Tiivistelmä
Poikain Parhaat Oy on vuonna 2016 perustettu elintarvikeinnovaatiotehdas, jonka pääasiallinen toimiala on alkoholiton juomateollisuus. Toiminnan nopea kasvu on saanut aikaan sen, että yritys on päättänyt hakea toiminnalleen tunnustusta elintarviketurvallisuusjärjestelmän sertifioinnilla.
Opinnäytetyön tavoitteena oli FSSC 22000 -elintarviketurvallisuuden sertifiointiohjelman ensimmäinen vaihe. Tavoitteena oli myös löytää mahdolliset epäkohdat, jotka estävät sertifiointiprosessin etenemisen.
Yrityksen toimintaa tarkasteltiin sertifiointiohjelmassa asetettujen kriteerien ja vaatimuksien mukaan itsearviointikysymysten avulla. Tarkastelussa hyödynnettiin yrityksen olemassa olevaa omavalvontasuunnitelmaa, tuotantotiloihin suoritettuja havainnointikierroksia sekä näistä saatuja tietoja täydennettiin vielä entisestään henkilökohtaisten tiedonantojen avulla. Itsearviointikysymysten vastaamisen jälkeen tähän työhön lähempään tarkasteluun valittiin osa-alueet, jotka vaativat toimenpiteitä asetettujen vaatimusten täyttämiseksi. Toimenpiteitä vaatineita osa-alueita olivat hyvän käsihygienian takaaminen, tuotantotiloihin saapuvien vierailijoiden hygieniavaatimukset sekä mikrobiologinen puhtaustarkkailu.
Käsihygienia oli teoriatasolla järjestetty vaatimusten mukaan, mutta todellisuudessa käsienpesupisteillä kuivaus oli vajavaista sekä elintarvikekäyttöön hyväksytyt vedenkestävät laastarit puuttuivat. Omavalvontasuunnitelmasta puuttui kokonaan vieraita koskevat hygieniavaatimukset. Puhtaanapito oli järjestetty omavalvontasuunnitelman mukaan ja sitä noudatettiin, kuitenkin siivousjälkeä arvioitiin ainoastaan aistinvaraisesti ja mikrobiologinen puhtaustarkkailu puuttui. Havaitut puutteet korjattiin vaatimusten mukaisiksi ja näiden suoritettujen korjaavien toimenpiteiden ansiosta Poikain Parhaat Oy on edennyt matkallaan kohti FSSC 22000 -sertifiointia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli FSSC 22000 -elintarviketurvallisuuden sertifiointiohjelman ensimmäinen vaihe. Tavoitteena oli myös löytää mahdolliset epäkohdat, jotka estävät sertifiointiprosessin etenemisen.
Yrityksen toimintaa tarkasteltiin sertifiointiohjelmassa asetettujen kriteerien ja vaatimuksien mukaan itsearviointikysymysten avulla. Tarkastelussa hyödynnettiin yrityksen olemassa olevaa omavalvontasuunnitelmaa, tuotantotiloihin suoritettuja havainnointikierroksia sekä näistä saatuja tietoja täydennettiin vielä entisestään henkilökohtaisten tiedonantojen avulla. Itsearviointikysymysten vastaamisen jälkeen tähän työhön lähempään tarkasteluun valittiin osa-alueet, jotka vaativat toimenpiteitä asetettujen vaatimusten täyttämiseksi. Toimenpiteitä vaatineita osa-alueita olivat hyvän käsihygienian takaaminen, tuotantotiloihin saapuvien vierailijoiden hygieniavaatimukset sekä mikrobiologinen puhtaustarkkailu.
Käsihygienia oli teoriatasolla järjestetty vaatimusten mukaan, mutta todellisuudessa käsienpesupisteillä kuivaus oli vajavaista sekä elintarvikekäyttöön hyväksytyt vedenkestävät laastarit puuttuivat. Omavalvontasuunnitelmasta puuttui kokonaan vieraita koskevat hygieniavaatimukset. Puhtaanapito oli järjestetty omavalvontasuunnitelman mukaan ja sitä noudatettiin, kuitenkin siivousjälkeä arvioitiin ainoastaan aistinvaraisesti ja mikrobiologinen puhtaustarkkailu puuttui. Havaitut puutteet korjattiin vaatimusten mukaisiksi ja näiden suoritettujen korjaavien toimenpiteiden ansiosta Poikain Parhaat Oy on edennyt matkallaan kohti FSSC 22000 -sertifiointia.