Eläinaineksen toivotut ominaisuudet : teemahaastattelu liha-lypsyristeytyksiä kasvattaville naudanlihantuottajille
Manninen, Anna-Liisa (2024)
Manninen, Anna-Liisa
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051211003
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024051211003
Tiivistelmä
Suomessa naudanlihaa tuotetaan pääasiassa maidontuotannon sivutuotteena. Naudanlihantuotannon kannattavuuteen ja tehokkuuteen vaikuttaa kasvatettava eläinaines. Liha-lypsyristeytys saadaan, kun maitorotuinen lehmä siemennetään liharotuisella sonnilla. Liha-lypsyristeytyksen lihantuotannolliset ominaisuudet ovat merkittävästi paremmat puhtaisiin maitorotuihin verrattuna: voidaan tuottaa tehokkaasti laadukasta lihaa. Liha-lypsyristeytysten erinomainen kasvu- ja rehunkäyttökyky sekä teurasominaisuudet palvelevat parhaiten niin tuottajia, kuluttajia kuin lihatalojakin.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää liha-lypsyristeytyksiä kasvattavilta naudanlihantuottajilta, mitä ominaisuuksia ja millaista eläinainesta he arvostavat liha-lypsyristeytys eläimissä. Työn toimeksiantajana toimi kotieläinjalostus- ja siemennystoimintaa tarjoava osuuskunta Faba osk. Eläinaineksen jalostettavat ominaisuudet ja sonnin valinta ovat toimeksiantajan päätoimenkuva, johon on helppo vaikuttaa tiloilta kerätyn tiedon pohjalta.
Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna liha-lypsyristeytyksiä kasvattaville naudanlihantuottajille. Tutkimuksen haastatteluihin valittiin tuottajia, joiden tilan tuotantosuunta oli liha-lypsyristeytyksiä kasvattava välikasvattamo, loppukasvattamo tai näiden kahden yhdistelmä. Teemahaastattelussa käsiteltäviä teemoja oli neljä: kasvu- ja rehunkäyttökyky, elinvoima ja terveys, teuras- ja lihanlaatuominaisuudet sekä luonne. Tutkimuksessa painotettiin tuotannon taloudellista puolta, kannattavuutta ja tehokkuutta.
Tutkimuksessa kerätyt tuottajien havainnot ja kokemukset olivat yhteneväiset tutkimuksessa käytettyjen tutkimusaineistojen ja taustakirjallisuuden kanssa. Liha-lypsyristeytykset olivat hyviä kasvatettavia myös teurastamon näkökulmasta, sillä sopivilla risteytysvalinnoilla voitiin tuottaa kuluttajille sopivaa lihaa. Kuluttajien toiveet tuotetun lihan laadussa ja ominaisuuksissa oli tärkeää huomioida, sillä ostovoima ja kulutustottumukset vaikuttavat nopeasti lihan menekkiin.
Tutkimuksessa kerätyn tiedon pohjalta liha-lypsyristeytysnautojen toivottuja ominaisuuksia voidaan korostaa siemennyssonnin valinnassa. Lihasiemenen valinnalla saadaan korostettua naudanlihantuotannon kannalta eläinaineksen toivottuja ominaisuuksia ja karsia pois ei-toivottuja ominaisuuksia. Tutkimuksessa liha-lypsyristeytyksiä kasvattavilta tuottajilta kerätty tieto on tärkeää niin jalostuspalveluita tarjoaville yrityksille kuin yksittäisille maidontuotantotiloillekin. Tuottajilta kerätyn tiedon avulla kotimaisen naudanlihantuotannon kannattavuutta ja tehokkuutta voidaan parantaa jalostuksen ja eläinaineksen kautta.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää liha-lypsyristeytyksiä kasvattavilta naudanlihantuottajilta, mitä ominaisuuksia ja millaista eläinainesta he arvostavat liha-lypsyristeytys eläimissä. Työn toimeksiantajana toimi kotieläinjalostus- ja siemennystoimintaa tarjoava osuuskunta Faba osk. Eläinaineksen jalostettavat ominaisuudet ja sonnin valinta ovat toimeksiantajan päätoimenkuva, johon on helppo vaikuttaa tiloilta kerätyn tiedon pohjalta.
Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluna liha-lypsyristeytyksiä kasvattaville naudanlihantuottajille. Tutkimuksen haastatteluihin valittiin tuottajia, joiden tilan tuotantosuunta oli liha-lypsyristeytyksiä kasvattava välikasvattamo, loppukasvattamo tai näiden kahden yhdistelmä. Teemahaastattelussa käsiteltäviä teemoja oli neljä: kasvu- ja rehunkäyttökyky, elinvoima ja terveys, teuras- ja lihanlaatuominaisuudet sekä luonne. Tutkimuksessa painotettiin tuotannon taloudellista puolta, kannattavuutta ja tehokkuutta.
Tutkimuksessa kerätyt tuottajien havainnot ja kokemukset olivat yhteneväiset tutkimuksessa käytettyjen tutkimusaineistojen ja taustakirjallisuuden kanssa. Liha-lypsyristeytykset olivat hyviä kasvatettavia myös teurastamon näkökulmasta, sillä sopivilla risteytysvalinnoilla voitiin tuottaa kuluttajille sopivaa lihaa. Kuluttajien toiveet tuotetun lihan laadussa ja ominaisuuksissa oli tärkeää huomioida, sillä ostovoima ja kulutustottumukset vaikuttavat nopeasti lihan menekkiin.
Tutkimuksessa kerätyn tiedon pohjalta liha-lypsyristeytysnautojen toivottuja ominaisuuksia voidaan korostaa siemennyssonnin valinnassa. Lihasiemenen valinnalla saadaan korostettua naudanlihantuotannon kannalta eläinaineksen toivottuja ominaisuuksia ja karsia pois ei-toivottuja ominaisuuksia. Tutkimuksessa liha-lypsyristeytyksiä kasvattavilta tuottajilta kerätty tieto on tärkeää niin jalostuspalveluita tarjoaville yrityksille kuin yksittäisille maidontuotantotiloillekin. Tuottajilta kerätyn tiedon avulla kotimaisen naudanlihantuotannon kannattavuutta ja tehokkuutta voidaan parantaa jalostuksen ja eläinaineksen kautta.