Soygurt-tuotteiden hävikin selvittäminen prosessissa ja pakkauksessa
Jalo, Ville (2014)
Jalo, Ville
Turun ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019368
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014121019368
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää ja minimoida Soygurt-tuotteiden hävikin määrää valmistusprosessissa ja pakkauksessa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Kavli Oy, jonka Turun tehtaan tiloissa opinnäytetyö suoritettiin. Turun tehtaalla valmistetaan soija-, kaura- ja riisipohjaisia elintarviketuotteita.
Kavli Oy osti Raisio Oyj:ltä soija-, kaura- ja riisipohjaisia elintarvikkeita valmistavan tehtaan keväällä 2013. Kavli Oy osti myös Raision Soygurt-brändin ja jatkoi näiden tuotteiden valmistusta tehtaalla. Soygurt on hapattamalla valmistettava soijapohjainen erikoistuote. Soygurt-tuotteet pyritään valmistamaan mahdollisimman samat ominaisuudet omaaviksi kuin maitopohjaiset jogurttituotteet. Osaan Soygurt-tuotteista lisätään hilloa lisäämään makua. Näitä tuotteita pakataan 750 millilitran kartonkipakkauksiin ja 150 gramman pikareihin. Soygurt-tuotteiden tuotanto- ja pakkaushävikkiä on seurattu pitkään ja todettu hävikin määrän olevan suhteellisen korkea kyseisillä tuotteilla.
Hävikin selvityksessä tutkittiin ja mitattiin säiliöihin jääviä tuotemääriä, testattiin vesi- ja tuotetyöntöjen toimivuutta, tutkittiin muita valmistusprosessissa tapahtuvia hävikkejä, sekä seurattiin pakkauskoneiden aiheuttamaa hävikkiä ja hävikin syitä. Hävikin selvityksen tulosten perusteella lähdettiin tutkimaan mahdollisuuksia hävikin pienentämiseen valmistusprosessin ja pakkauksen aikana.
Hävikkiä saatiin pienennettyä monien yksikköprosessien osalta. Kuitenkin osa selvitetystä hävikistä paljastui prosessin luonteen vuoksi pakolliseksi hävikiksi. Pakkaushävikin pienentäminen osoittautui vaikeaksi kartonkipakkauskoneen arvaamattomuuden vuoksi. Todettiin myös eräkokojen ja tuotevaihtojen vaikutuksen pakkaushävikkiin olevan merkityksetön.
Kavli Oy osti Raisio Oyj:ltä soija-, kaura- ja riisipohjaisia elintarvikkeita valmistavan tehtaan keväällä 2013. Kavli Oy osti myös Raision Soygurt-brändin ja jatkoi näiden tuotteiden valmistusta tehtaalla. Soygurt on hapattamalla valmistettava soijapohjainen erikoistuote. Soygurt-tuotteet pyritään valmistamaan mahdollisimman samat ominaisuudet omaaviksi kuin maitopohjaiset jogurttituotteet. Osaan Soygurt-tuotteista lisätään hilloa lisäämään makua. Näitä tuotteita pakataan 750 millilitran kartonkipakkauksiin ja 150 gramman pikareihin. Soygurt-tuotteiden tuotanto- ja pakkaushävikkiä on seurattu pitkään ja todettu hävikin määrän olevan suhteellisen korkea kyseisillä tuotteilla.
Hävikin selvityksessä tutkittiin ja mitattiin säiliöihin jääviä tuotemääriä, testattiin vesi- ja tuotetyöntöjen toimivuutta, tutkittiin muita valmistusprosessissa tapahtuvia hävikkejä, sekä seurattiin pakkauskoneiden aiheuttamaa hävikkiä ja hävikin syitä. Hävikin selvityksen tulosten perusteella lähdettiin tutkimaan mahdollisuuksia hävikin pienentämiseen valmistusprosessin ja pakkauksen aikana.
Hävikkiä saatiin pienennettyä monien yksikköprosessien osalta. Kuitenkin osa selvitetystä hävikistä paljastui prosessin luonteen vuoksi pakolliseksi hävikiksi. Pakkaushävikin pienentäminen osoittautui vaikeaksi kartonkipakkauskoneen arvaamattomuuden vuoksi. Todettiin myös eräkokojen ja tuotevaihtojen vaikutuksen pakkaushävikkiin olevan merkityksetön.