Ruoan alkutuotanto varhaiskasvatuksen opetussisältönä: varhaiskasvatukseen soveltuvan verkko-oppimateriaalin suunnittelu
Pänkäläinen, Riitta (2024)
Pänkäläinen, Riitta
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404096043
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404096043
Tiivistelmä
Ruokajärjestelmien kestävyys on yhä ajankohtaisemmaksi nouseva aihe, ja käsillä oleva ruokamurros vaatii toimia kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Suomalainen maatalous kärsii kannattavuuskriisistä, vaikka kotimaisen ruoan arvostus on korkealla. Samaan aikaan kaupungistumiskehitys on etäännyttänyt ruoantuottajia ja kuluttajia toisistaan. Ruoan alkutuotanto on oleellinen osa ruokajärjestelmiä, ja ruoan alkuperään tutustuminen mainitaan tavoitteena sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen opetussuunnitelmissa. Lasten tietämyksen ruoan alkuperästä on kuitenkin havaittu olevan heikkoa, eikä pienille lapsille suunnattua opetusmateriaalia aiheesta ole paljon tarjolla.
Kehittämistyön tavoitteena oli nostaa esiin ruoan alkuperän merkitystä osana ruokakasvatusta. Työn avulla haluttiin selvittää, miksi ruoan alkutuotanto kuuluu osaksi varhaiskasvatuksen opetussisältöjä ja millainen opetusmateriaali sopii aiheen käsittelyyn. Lisäksi tavoitteena oli suunnitella työn toimeksiantajan eli Ruokatieto Yhdistys ry:n käyttöön ruoan alkutuotantoon liittyvää varhaiskasvatuksen avointa verkko-opetusmateriaalia. Työ toteutettiin monimenetelmäisenä kehittämistyönä, jossa kohderyhmä eli varhaiskasvatus otettiin alusta asti mukaan suunnittelutyöhön. Lähdekirjallisuuden ja teemahaastattelujen avulla muodostetussa tietoperustassa perusteltiin aiheen ajankohtaisuus sekä määriteltiin opetusmateriaalin olennaiset ominaisuudet. Näiden ominaisuuksien pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin opetusmateriaalipaketti, joka testattiin kohderyhmässä ja viimeisteltiin monialaisena yhteistyönä.
Tutkimuksen perusteella voitiin todeta, että ruoan alkutuotanto kuuluu keskeisenä osana laaja-alaiseen ruokakasvatukseen, jonka lähtökohtana myös varhaiskasvatuksessa ovat kestävän kehityksen teemat. Opetusmateriaalien tulee kartoituksen mukaan olla mm. helppokäyttöisiä, ulkoasultaan laadukkaita ja monipuolisesti hyödynnettävissä erilaisten käyttäjien tarpeisiin. Laaja-alaisen jo varhaiskasvatuksessa alkavan ruokakasvatuksen avulla voidaan olla vaikuttamassa ruoantuotannon ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten maatalouden ja elintarvikkeiden parempaan tuntemukseen, ruokahävikin ehkäisyyn ja tuottajien ja kuluttajien välisen yhteyden muodostumiseen. Ruoan alkutuotanto on aiheena monipuolinen ja sopii hyvin varhaiskasvatuksen pedagogiseen viitekehykseen. Ottamalla se mukaan varhaiskasvatuksen opetussisältöihin muodostetaan pohjaa kestäville ruokatottumuksille, joiden vaikutus ulottuu pitkälle tulevaisuuteen
Kehittämistyön tavoitteena oli nostaa esiin ruoan alkuperän merkitystä osana ruokakasvatusta. Työn avulla haluttiin selvittää, miksi ruoan alkutuotanto kuuluu osaksi varhaiskasvatuksen opetussisältöjä ja millainen opetusmateriaali sopii aiheen käsittelyyn. Lisäksi tavoitteena oli suunnitella työn toimeksiantajan eli Ruokatieto Yhdistys ry:n käyttöön ruoan alkutuotantoon liittyvää varhaiskasvatuksen avointa verkko-opetusmateriaalia. Työ toteutettiin monimenetelmäisenä kehittämistyönä, jossa kohderyhmä eli varhaiskasvatus otettiin alusta asti mukaan suunnittelutyöhön. Lähdekirjallisuuden ja teemahaastattelujen avulla muodostetussa tietoperustassa perusteltiin aiheen ajankohtaisuus sekä määriteltiin opetusmateriaalin olennaiset ominaisuudet. Näiden ominaisuuksien pohjalta suunniteltiin ja toteutettiin opetusmateriaalipaketti, joka testattiin kohderyhmässä ja viimeisteltiin monialaisena yhteistyönä.
Tutkimuksen perusteella voitiin todeta, että ruoan alkutuotanto kuuluu keskeisenä osana laaja-alaiseen ruokakasvatukseen, jonka lähtökohtana myös varhaiskasvatuksessa ovat kestävän kehityksen teemat. Opetusmateriaalien tulee kartoituksen mukaan olla mm. helppokäyttöisiä, ulkoasultaan laadukkaita ja monipuolisesti hyödynnettävissä erilaisten käyttäjien tarpeisiin. Laaja-alaisen jo varhaiskasvatuksessa alkavan ruokakasvatuksen avulla voidaan olla vaikuttamassa ruoantuotannon ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten maatalouden ja elintarvikkeiden parempaan tuntemukseen, ruokahävikin ehkäisyyn ja tuottajien ja kuluttajien välisen yhteyden muodostumiseen. Ruoan alkutuotanto on aiheena monipuolinen ja sopii hyvin varhaiskasvatuksen pedagogiseen viitekehykseen. Ottamalla se mukaan varhaiskasvatuksen opetussisältöihin muodostetaan pohjaa kestäville ruokatottumuksille, joiden vaikutus ulottuu pitkälle tulevaisuuteen