Valaistuksen vaikutus sisäviljeltyjen tomaattien laatuominaisuuksiin
Ranta, Johanna (2024)
Ranta, Johanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404055778
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202404055778
Tiivistelmä
Insinöörityössä tutkittiin kasvatusvalaistuksen vaikutuksia Saint Pierre -tomaatin laatuominaisuuksiin. Työn tavoitteena oli tuottaa käyttökelpoista vertailudataa hyödynnettäväksi kasvatusvalaisinten tuotekehityksessä ja tomaatin kasvatuksessa käytettävän valon spektrin optimoinnissa.
Työn teoriaosiossa esiteltiin tomaatin tärkeimpiä laatutekijöitä sekä kartoitettiin olemassa olevaa tietoa valon eri aallonpituuksien vaikutuksista tomaatin laatuun. Kokeellisessa osuudessa kolmen näkyvää valoa sisältäneen, mutta UVA- ja kaukopunasäteilyn osalta eronneen kasvatusosaston tomaattinäytteistä (n=4) määritettiin Brix- ja pH-arvot sekä tehtiin rakenne-, volyymi- ja värimittaukset. Kolmitestin avulla selvitettiin, ilmenikö eri osastojen tomaattinäytteiden välillä aistittavaa eroa. Tuloksista nähtiin, että UVA-säteilyä ja suuremman määrän KP-säteilyä sisältäneellä osastolla kasvatetut tomaatit olivat kiinteimpiä ja niistä mitattiin aavistuksen muiden osastojen näytteitä korkeammat Brix-arvot sekä matalammat pH-arvot. Pelkkää UVA-säteilylisää sisältäneellä osastolla kasvatetut tomaatit olivat kiinteitä, mutta muita osastoja pienempikokoisia ja väriltään vaaleimpia. Ilman UVA-säteilylisää kasvatetut tomaatit olivat väriltään punaisimpia, mutta rakenteeltaan heikoimpia. Havaitut erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Kolmitestissä (n=11) tilastollisesti merkitsevä aistinvarainen ero (p=0,0088) havaittiin kahden UVA-säteilylisän osalta eronneen kasvatusosaston näytteiden välillä.
Työ toteutettiin onnistuneesti ja sen avulla saatiin tietoa valon vaikutuksista tomaatin laatuun. Laadun kannalta optimaalisen KP- ja UVA-säteilyn tehon ja keston selvittämisen todetaan olevan mielenkiintoinen jatkotutkimuskohde tulevaisuudessa. Laatuominaisuuksiin vaikuttavien yhdisteiden, kuten lykopeenin, fenolisten yhdisteiden ja VOC-yhdisteiden pitoisuuksien määrittäminen antaisi lisätietoa valon spektrien vaikutuksista laatuun. Lisäksi ehdotetaan yleisen kuvailevan menetelmän hyödyntämistä koulutetulla raadilla kolmitestissä havaitun tilastollisesti merkitsevän eron aiheuttajan selvittämiseksi.
Työn teoriaosiossa esiteltiin tomaatin tärkeimpiä laatutekijöitä sekä kartoitettiin olemassa olevaa tietoa valon eri aallonpituuksien vaikutuksista tomaatin laatuun. Kokeellisessa osuudessa kolmen näkyvää valoa sisältäneen, mutta UVA- ja kaukopunasäteilyn osalta eronneen kasvatusosaston tomaattinäytteistä (n=4) määritettiin Brix- ja pH-arvot sekä tehtiin rakenne-, volyymi- ja värimittaukset. Kolmitestin avulla selvitettiin, ilmenikö eri osastojen tomaattinäytteiden välillä aistittavaa eroa. Tuloksista nähtiin, että UVA-säteilyä ja suuremman määrän KP-säteilyä sisältäneellä osastolla kasvatetut tomaatit olivat kiinteimpiä ja niistä mitattiin aavistuksen muiden osastojen näytteitä korkeammat Brix-arvot sekä matalammat pH-arvot. Pelkkää UVA-säteilylisää sisältäneellä osastolla kasvatetut tomaatit olivat kiinteitä, mutta muita osastoja pienempikokoisia ja väriltään vaaleimpia. Ilman UVA-säteilylisää kasvatetut tomaatit olivat väriltään punaisimpia, mutta rakenteeltaan heikoimpia. Havaitut erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä. Kolmitestissä (n=11) tilastollisesti merkitsevä aistinvarainen ero (p=0,0088) havaittiin kahden UVA-säteilylisän osalta eronneen kasvatusosaston näytteiden välillä.
Työ toteutettiin onnistuneesti ja sen avulla saatiin tietoa valon vaikutuksista tomaatin laatuun. Laadun kannalta optimaalisen KP- ja UVA-säteilyn tehon ja keston selvittämisen todetaan olevan mielenkiintoinen jatkotutkimuskohde tulevaisuudessa. Laatuominaisuuksiin vaikuttavien yhdisteiden, kuten lykopeenin, fenolisten yhdisteiden ja VOC-yhdisteiden pitoisuuksien määrittäminen antaisi lisätietoa valon spektrien vaikutuksista laatuun. Lisäksi ehdotetaan yleisen kuvailevan menetelmän hyödyntämistä koulutetulla raadilla kolmitestissä havaitun tilastollisesti merkitsevän eron aiheuttajan selvittämiseksi.