Lapsiperheiden ruokailutottumukset Lapinjärven ja Liedon kunnissa
Lavi, Hanna; Paavola, Essi (2014)
Lavi, Hanna
Paavola, Essi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
Creative Commons Attribution 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818987
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014120818987
Tiivistelmä
Tutkimus lapsiperheiden ruokailutottumuksista ja -tavoista toteutettiin Lapinjärven ja Liedon kunnissa syksyllä 2014. Opinnäytetyön aihe perustuu päiväkotien välipalojen saamaan mediakritiikkiin. Vanhemmat kritisoivat välipalojen sokeripitoisuutta ja annoskokoja (Veirto 2014). Tutkimustulokset kerättiin strukturoidulla kyselylomakkeella ja vastauksia saatiin yhteensä 34.
Lasten ruokailutottumukset muovautuvat pääasiallisesti jo varhaislapsuudessa, joten vanhempien ja päiväkodin mallit ovat erittäin tärkeitä. Lapsen ruokakäyttäytymiseen vaikuttavat lapsen aiempien kokemusten lisäksi lasta ympäröivän yhteisön tieto ja kokemukset sekä lajin kehityshistoria. Lapsiperheissä ruoanvalintaan vaikuttavat ruokamieltymykset, taloudellinen tilanne, elintarvikevalikoima, ravitsemustieto, ruoanvalmistustaito, kulttuuri ja käytettävissä oleva aika. Hyvä ruokavalio rakentuu päivittäisistä valinnoista. Lasten ravitsemuksessa ja ravitsemuskasvatuksessa tulisi turvata lapsen terve kasvu ja kehitys.
Tutkimuksessa haluttiin selvittää, tukevatko päiväkotiruokailu ja kotiruokailu toisiaan. Tutkimus toteutettiin kahden eri kunnan päiväkodeissa, jolloin tutkimuksessa pystyttiin selvittämään, onko maatalous- ja palveluvoittoisten kuntien lapsiperheiden ruokailutottumuksissa eroavaisuuksia. Samalla tutkittiin lasten vanhempien sosioekonomisen aseman vaikutusta lasten ruokailutottumuksiin.
Tuloksista voitiin päätellä, että tutkittujen kuntien lapsiperheet noudattavat pääsääntöisesti ravitsemussuosituksia. Ainoastaan leipärasvan ja maidon laatu olivat suosituksista poikkeavia. Vanhempien iällä ja koulutuksella havaittiin olevan vaikutusta kasvisten käyttöön. Tutkimuksen tuloksia verrattiin aiemmin tehtyihin samankaltaisiin tutkimuksiin.
Lasten ruokailutottumukset muovautuvat pääasiallisesti jo varhaislapsuudessa, joten vanhempien ja päiväkodin mallit ovat erittäin tärkeitä. Lapsen ruokakäyttäytymiseen vaikuttavat lapsen aiempien kokemusten lisäksi lasta ympäröivän yhteisön tieto ja kokemukset sekä lajin kehityshistoria. Lapsiperheissä ruoanvalintaan vaikuttavat ruokamieltymykset, taloudellinen tilanne, elintarvikevalikoima, ravitsemustieto, ruoanvalmistustaito, kulttuuri ja käytettävissä oleva aika. Hyvä ruokavalio rakentuu päivittäisistä valinnoista. Lasten ravitsemuksessa ja ravitsemuskasvatuksessa tulisi turvata lapsen terve kasvu ja kehitys.
Tutkimuksessa haluttiin selvittää, tukevatko päiväkotiruokailu ja kotiruokailu toisiaan. Tutkimus toteutettiin kahden eri kunnan päiväkodeissa, jolloin tutkimuksessa pystyttiin selvittämään, onko maatalous- ja palveluvoittoisten kuntien lapsiperheiden ruokailutottumuksissa eroavaisuuksia. Samalla tutkittiin lasten vanhempien sosioekonomisen aseman vaikutusta lasten ruokailutottumuksiin.
Tuloksista voitiin päätellä, että tutkittujen kuntien lapsiperheet noudattavat pääsääntöisesti ravitsemussuosituksia. Ainoastaan leipärasvan ja maidon laatu olivat suosituksista poikkeavia. Vanhempien iällä ja koulutuksella havaittiin olevan vaikutusta kasvisten käyttöön. Tutkimuksen tuloksia verrattiin aiemmin tehtyihin samankaltaisiin tutkimuksiin.