Työn merkityksellisyys operatiivisessa työssä ravintola-alalla
Hautala, Elina (2024)
Hautala, Elina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403214844
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403214844
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, miten työn merkityksellisyys ymmärretään ravintola-alan operatiivisessa työssä, ja miten ravintola-alan työntekijä kokee oman työnsä merkityksellisyyden. Tämän lisäksi opinnäytetyö tutki, onko työnantajalla mahdollisuutta vaikuttaa ravintola-alan operatiivisessa työssä työntekijän työn merkityksellisyyden kokemukseen, ja miten työn merkityksellisyyteen mahdollisesti voidaan johtamisella vaikuttaa.
Viitekehys tälle opinnäytetyölle koostuu merkityksellisyyden käsitteestä. Opinnäytetyö käsittelee työn merkityksellisyyttä, arvoja, asenteita, motivaatiota sekä työnantajan vaikutusmahdollisuuksista työn merkityksellisyyteen yksilön ja työyhteisön johtamisen kautta. Tutkimuksen taustalla vaikutti se, että ravintola-alalla on kauan puhuttu työvoimapulasta ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuuden haasteesta. Lisäksi alalla on henkilöstössä korkea vaihtuvuus.
Työ toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna huhtikuussa 2023. Teemahaastattelu valikoitui tutkimusmuodoksi siksi, että se tarjosi mahdollisimman vapaamuotoisen keskustelun merkityksiin liittyvistä aihealueista haastateltavien kanssa. Samalla teemahaastattelu tarjosi kokonaiskuvan ja tietoa siitä, miten ihmiset kokevat ja käsittävät työn merkityksellisyyttä.
Teemahaastattelun lisäksi opinnäytetyössä käytetään tukena samalle työyhteisölle tehtyä Siqni-kyselyä, joka toteutettiin syksyllä 2023.
Opinnäytetyön tavoitteet saavutettiin: Teemahaastatteluiden myötä syntyi vahva käsitys siitä, kuinka ravintola-alan operatiivisessa työssä ihmiset ymmärtävät ja kokevat työn merkityksellisyyden. Opinnäytetyö vahvistaa hypoteesin, että työnantaja voi vaikuttaa työn merkityksellisyyden kokemukseen tietyiltä osin.
Viitekehys tälle opinnäytetyölle koostuu merkityksellisyyden käsitteestä. Opinnäytetyö käsittelee työn merkityksellisyyttä, arvoja, asenteita, motivaatiota sekä työnantajan vaikutusmahdollisuuksista työn merkityksellisyyteen yksilön ja työyhteisön johtamisen kautta. Tutkimuksen taustalla vaikutti se, että ravintola-alalla on kauan puhuttu työvoimapulasta ja ammattitaitoisen henkilökunnan saatavuuden haasteesta. Lisäksi alalla on henkilöstössä korkea vaihtuvuus.
Työ toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna huhtikuussa 2023. Teemahaastattelu valikoitui tutkimusmuodoksi siksi, että se tarjosi mahdollisimman vapaamuotoisen keskustelun merkityksiin liittyvistä aihealueista haastateltavien kanssa. Samalla teemahaastattelu tarjosi kokonaiskuvan ja tietoa siitä, miten ihmiset kokevat ja käsittävät työn merkityksellisyyttä.
Teemahaastattelun lisäksi opinnäytetyössä käytetään tukena samalle työyhteisölle tehtyä Siqni-kyselyä, joka toteutettiin syksyllä 2023.
Opinnäytetyön tavoitteet saavutettiin: Teemahaastatteluiden myötä syntyi vahva käsitys siitä, kuinka ravintola-alan operatiivisessa työssä ihmiset ymmärtävät ja kokevat työn merkityksellisyyden. Opinnäytetyö vahvistaa hypoteesin, että työnantaja voi vaikuttaa työn merkityksellisyyden kokemukseen tietyiltä osin.