Aistihuone ikääntyneiden hoivakotiin
Saviniemi, Jenni; Pihlajamäki, Pinja (2024)
Saviniemi, Jenni
Pihlajamäki, Pinja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403214838
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202403214838
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Attendo Kesälampi Vieremällä, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ikääntyneille ja muistisairaille. Toimeksiantajan toiveena oli tehdä opinnäytetyönä aistihuone ikään-tyneille hoivakotiin tukemaan ikääntyneiden hyvinvointia ja tarjoamaan erilaisia kokemuksia arkeen. Opinnäytetyö on rajattu vastaamaan kyseessä olevan hoivakodin asukkaiden ja henkilökunnan esittämiin tarpeisiin. Tietoperustan keskeisiä käsitteitä ovat ihmisen eri aistit eli hajuaisti, kuuloaisti, makuaisti, näkö-aisti ja tuntoaisti sekä toimintakyvyn eri osa-alueet ja muistisairaudet.
Opinnäytetyön menetelmänä toimi Jämsän & Mannisen tuotteistamisprosessi sosiaali- ja terveysalalla. Vii-den vaiheen malliin kuuluu kehittämistarpeen toteaminen sekä tuotteen ideointi, luonnostelu, kehittely ja viimeistely. Aistihuone rakennettiin hoivakotiin tyhjään huoneeseen ja rakentamisessa otettiin huomioon toimeksiantajan esittämiä toiveita materiaaleista ja elementeistä.
Prosessin lopputuloksena syntyi aistihuone, joka saadun palautteen perusteella on käyttäjilleen mieluinen ja vastaa heidän tarpeitaan. Aistihuoneen avulla voidaan aktivoida ikääntyneiden eri aisteja sekä ylläpitää toimintakykyä sen eri osa-alueilla. Aistihuone tarjoaa levottomille ihmisille mahdollisuuden rauhoittumi-seen. Aistihuoneen avulla henkilökunta voi tarjota asukkaille uudenlaista viriketoimintaa.
Työn tuotos hyödyttää toimeksiantajaa hoivakodin arjessa tarjoamalla jotain uutta niin asukkaille kuin hoi-tohenkilökunnalle. Asukas voi vierailla aistihuoneessa myös omaistensa ja läheistensä kanssa eli aistihuone tarjoaa mahdollisuuksia moneen. Jatkotutkimusta voisi tehdä siitä, miten aistihuonetta voisi edelleen kehit-tää ja millaisia vaikutuksia sen säännöllisellä käytöllä ollut asukkaisiin ja heidän toimintakykyynsä. Aistihuo-neen kehittämiseen voisi ottaa mukaan myös asukkaita.
Opinnäytetyön menetelmänä toimi Jämsän & Mannisen tuotteistamisprosessi sosiaali- ja terveysalalla. Vii-den vaiheen malliin kuuluu kehittämistarpeen toteaminen sekä tuotteen ideointi, luonnostelu, kehittely ja viimeistely. Aistihuone rakennettiin hoivakotiin tyhjään huoneeseen ja rakentamisessa otettiin huomioon toimeksiantajan esittämiä toiveita materiaaleista ja elementeistä.
Prosessin lopputuloksena syntyi aistihuone, joka saadun palautteen perusteella on käyttäjilleen mieluinen ja vastaa heidän tarpeitaan. Aistihuoneen avulla voidaan aktivoida ikääntyneiden eri aisteja sekä ylläpitää toimintakykyä sen eri osa-alueilla. Aistihuone tarjoaa levottomille ihmisille mahdollisuuden rauhoittumi-seen. Aistihuoneen avulla henkilökunta voi tarjota asukkaille uudenlaista viriketoimintaa.
Työn tuotos hyödyttää toimeksiantajaa hoivakodin arjessa tarjoamalla jotain uutta niin asukkaille kuin hoi-tohenkilökunnalle. Asukas voi vierailla aistihuoneessa myös omaistensa ja läheistensä kanssa eli aistihuone tarjoaa mahdollisuuksia moneen. Jatkotutkimusta voisi tehdä siitä, miten aistihuonetta voisi edelleen kehit-tää ja millaisia vaikutuksia sen säännöllisellä käytöllä ollut asukkaisiin ja heidän toimintakykyynsä. Aistihuo-neen kehittämiseen voisi ottaa mukaan myös asukkaita.