Omavalvontasuunnitelma G.W.Sundmansin keittiöön
Krikun, Katja (2014)
Krikun, Katja
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112416512
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014112416512
Tiivistelmä
Kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen ja toteuttaminen on jokaisen elinkeinoharjoittajan lakisääteinen velvollisuus. Omavalvontasuunnitelma tulee päivittää aina tarpeen tullen ja pitää jatkuvasti ajan tasalla. Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia Ravintola G.W.Sundmansin keittiöön omavalvontasuunnitelma. Uusi omavalvontasuunnitelma oli tarpeellinen kesällä 2012 tapahtuneen remontin vuoksi, jolloin keittiön tilat ja laitteet hieman muuttuivat. Keittiön käytössä ollut suunnitelma oli vanhentunut eikä vastannut ravintolan nykyistä toimintaa ja lainsäädäntöä. Tavoitteena oli tehdä tiivis ja käytännöllinen omavalvontasuunnitelma, joka vastaa tämän päivän lainsäädäntöä. Henkilökunnan tavoitteena oli helppokäyttöiset ja selkeät seurantalomakkeet. Myös omana tavoitteenani oli saada työ nopeasti valmiiksi, jotta sen voisi ottaa käyttöön heti keittiöremontin jälkeen.
Aloitin tekemään omavalvontasuunnitelmaa perehdyttämällä alan kirjallisuuteen ja lainsäädäntöön. Analysoin ravintolassa tarjoamat ruoat, niiden valmistusohjeet ja -menetelmät, tutustuin myös tulevan keittiön pohjapiirustukseen. Näiden tietojen mukaan tein vaara-analyysin ja kriittisten pisteiden kartoituksen. Käytin apuna myös Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ohjeita ja valmiita omavalvontasuunnitelmamalleja. Tuloksena syntyi selkeä ja ymmärrettävä omavalvontasuunnitelma, joka vastaa nykyisiä vaatimuksia. Toivon, että uudesta omavalvontasuunnitelmasta on keittiön henkilökunnalle parempi apu omavalvonnan toteuttamisessa. Tekemäni omavalvontasuunnitelmaa jatkossa on helppo muokata toiminnan muuttuessa.
Omavalvontasuunnitelma palautettiin toimeksiantajalle sovitussa aikataulussa ja otettiin käyttöön keittiöremontin jälkeen. Opinnäytetyöprosessin edetessä omavalvontasuunnitelmaan on tehty vielä korjauksia ja lisäyksiä, joista on ilmoitettu ravintolan omavalvontavastaavalle. Omavalvontasuunnitelman laatiminen on työläistä, sillä se ei tule koskaan olemaan töysin valmis. Omavalvontasuunnitelmaa tulee säännöllisesti päivittää tarpeen mukaan, ja vähintään silloin, kun toiminnassa tapahtuu muutoksia.
Aloitin tekemään omavalvontasuunnitelmaa perehdyttämällä alan kirjallisuuteen ja lainsäädäntöön. Analysoin ravintolassa tarjoamat ruoat, niiden valmistusohjeet ja -menetelmät, tutustuin myös tulevan keittiön pohjapiirustukseen. Näiden tietojen mukaan tein vaara-analyysin ja kriittisten pisteiden kartoituksen. Käytin apuna myös Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ohjeita ja valmiita omavalvontasuunnitelmamalleja. Tuloksena syntyi selkeä ja ymmärrettävä omavalvontasuunnitelma, joka vastaa nykyisiä vaatimuksia. Toivon, että uudesta omavalvontasuunnitelmasta on keittiön henkilökunnalle parempi apu omavalvonnan toteuttamisessa. Tekemäni omavalvontasuunnitelmaa jatkossa on helppo muokata toiminnan muuttuessa.
Omavalvontasuunnitelma palautettiin toimeksiantajalle sovitussa aikataulussa ja otettiin käyttöön keittiöremontin jälkeen. Opinnäytetyöprosessin edetessä omavalvontasuunnitelmaan on tehty vielä korjauksia ja lisäyksiä, joista on ilmoitettu ravintolan omavalvontavastaavalle. Omavalvontasuunnitelman laatiminen on työläistä, sillä se ei tule koskaan olemaan töysin valmis. Omavalvontasuunnitelmaa tulee säännöllisesti päivittää tarpeen mukaan, ja vähintään silloin, kun toiminnassa tapahtuu muutoksia.