Viskositeettimittausten hyödyntäminen elintarvikevalmistuksen laadunvalvonnassa
Zajac, Ronja (2023)
Zajac, Ronja
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121938345
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023121938345
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää toimeksiantajayrityksen elintarvikevalmistuksen laadunvalvontaa viskositeettimittausten avulla. Työssä alustettiin tuotteiden tasalaatuisuuden ja tuotantoprosessien sujuvuuden parantamista tutkimalla kolmen valikoidun tuotteen viskositeettikäyttäytymistä ja viskositeettien vaihteluväliä sekä selvittämällä yrityksen tarpeisiin soveltuvia viskosimetrivaihtoehtoja. Toimeksiantajana työlle toimi Oy Lunden Ab Jalostaja.
Viskositeetti on tärkeä tekijä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkaamisessa ja kulutuskokemuksessa. Ymmärrys tuotteiden viskositeettikäyttäytymisestä on ehdotonta tuotannon sujuvuuden ja tuotantolinjojen suunnittelun kannalta. Se edesauttaa ratkomaan tuotteiden vääränlaisesta koostumuksesta johtuvia tuotannon ongelmia, syventymään ongelmien juurisyihin ja poistamaan ne. Tämän myötä myös koostumuksesta johtuvaa tuotehävikkiä voidaan vähentää.
Mittausten avulla selvisi, että tuotteet olivat leikkausohenteisia ja siten ei-Newtonisia. Lämpötilan nousu laski kaikkien tuotteiden viskositeetteja. Jokaisella tuotteella viskositeetti vaihteli tietyllä välillä. Tuloksiin kuitenkin liittyi useampi luotettavuutta mahdollisesti alentava tekijä. Tulosten pohjalta projektia voidaan jatkaa esimerkiksi lisäämällä tuotteiden valmistukseen vaihe, jossa viskositeetti mitataan ja tarpeen vaatiessa tehdään muutoksia ennen kuin tuote pakataan. Vaihtoehtoisesti vaihe voi olla myös pelkästään viskositeetin jatkuvaa todentamista ja seurantaa varten.
Viskositeetti on tärkeä tekijä elintarvikkeiden valmistuksessa, pakkaamisessa ja kulutuskokemuksessa. Ymmärrys tuotteiden viskositeettikäyttäytymisestä on ehdotonta tuotannon sujuvuuden ja tuotantolinjojen suunnittelun kannalta. Se edesauttaa ratkomaan tuotteiden vääränlaisesta koostumuksesta johtuvia tuotannon ongelmia, syventymään ongelmien juurisyihin ja poistamaan ne. Tämän myötä myös koostumuksesta johtuvaa tuotehävikkiä voidaan vähentää.
Mittausten avulla selvisi, että tuotteet olivat leikkausohenteisia ja siten ei-Newtonisia. Lämpötilan nousu laski kaikkien tuotteiden viskositeetteja. Jokaisella tuotteella viskositeetti vaihteli tietyllä välillä. Tuloksiin kuitenkin liittyi useampi luotettavuutta mahdollisesti alentava tekijä. Tulosten pohjalta projektia voidaan jatkaa esimerkiksi lisäämällä tuotteiden valmistukseen vaihe, jossa viskositeetti mitataan ja tarpeen vaatiessa tehdään muutoksia ennen kuin tuote pakataan. Vaihtoehtoisesti vaihe voi olla myös pelkästään viskositeetin jatkuvaa todentamista ja seurantaa varten.