Ruoan alkuperän ja reitin merkitys REKO- ruokapiirien jäsenille
Tarvainen, Sara (2023)
Tarvainen, Sara
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120835293
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120835293
Tiivistelmä
Ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti yksi suurimmista tekijöistä, joka vaikuttaa haitallisesti ympäristöön, ja sitä kautta väestöön ja eläimistöön. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi esille kuinka haavoittuvainen ja keskinäisriippuvainen ruokajärjestelmämme on. Vaihtoehtoiset maatalouselintarvikeverkostot syntyvät usein tyytymättömyydestä perinteisiin elintarvikkeiden jakelujärjestelmiin. Lyhyet elintarvikeketjut, kuten REKO-ruokapiirit, nähdään vaihtoehtona nykyiselle elintarvikejärjestelmälle. Suomalaisilla kuluttajilla on tärkeä rooli kansallisen ruokatuotannon rakenteeseen, sillä kuluttajien valinnat muovaavat kokonaiskysyntää ja siten ohjaavat omalta osaltaan tuotantotoiminnan suuntaa.
Opinnäytetyö on tutkimustyyyppinen, ja se toteutettiin kvantitatiivisena, eli määrällisenä survey- tutkimuksena. Työssä tutkittiin ruoan alkuperän ja reitin merkitystä Suomessa toimivien lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKOn ruokapiirien jäsenille. Sähköinen kyselylomake laadittiin kysely- ja raportointisovellus Webropollilla, ja se julkaistiin 62 Facebookissa toimivassa, suljetussa REKO- ruokapiirin ryhmässä. Vastauksia saatiin yhteensä 1415. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin Webropolin analysointityökaluja, joiden avulla datasta laskettiin tulokset ja muutettiin ne yhteenvetotaulukoiksi ja graafisiksi esityksiksi, joilla havainnollistettiin aineiston tuloksia.
Aiemmista tutkimuksista voidaan havaita, että kuluttamista ohjaavat syyt ostaa piirien kautta ovat sidoksissa yhteiskunnallisiin ja globaaleihin muutoksiin ja ilmiöihin. Nousevana trendinä on kuitenkin, että ostamalla REKO- ruokapiirien kautta halutaan vaikuttaa itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin ja maailmanlaajuisiin asioihin.
Opinnäytetyön keskeisempiä löydöksiä on REKO- ruokapiirin jäsenten tunnustautuminen poliittisiksi kuluttajiksi, jotka haluavat vaikuttaa ruoan kulutusvalinnoillaan itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin. REKO- ruokapiirin jäsenet ovat kiinnostuneita ruoan alkuperästä, muun muassa sen takia ,että he kokevat pystyvänsä selvittämään sen kautta useita tuotantoon liittyviä seikkoja. Nykyiset elintarvikkeiden alkuperämerkinnät koetaan riittämättöminä, eikä "valmistettu EU:ssa" merkintää pidetä tarpeeksi informatiivisena.
Ruoan alkuperästä ja sen reitistä "pellolta pöytään" halutaan tietää mahdollisimman tarkasti.
REKO- ruokapiireissä myytävä lähiruoka koetaan turvalliseksi, suureksi osaksi juuri siksi, että sen alkuperä ja reitti tunnetaan tai on helposti selvitettävissä.
Opinnäytetyö on tutkimustyyyppinen, ja se toteutettiin kvantitatiivisena, eli määrällisenä survey- tutkimuksena. Työssä tutkittiin ruoan alkuperän ja reitin merkitystä Suomessa toimivien lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKOn ruokapiirien jäsenille. Sähköinen kyselylomake laadittiin kysely- ja raportointisovellus Webropollilla, ja se julkaistiin 62 Facebookissa toimivassa, suljetussa REKO- ruokapiirin ryhmässä. Vastauksia saatiin yhteensä 1415. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin Webropolin analysointityökaluja, joiden avulla datasta laskettiin tulokset ja muutettiin ne yhteenvetotaulukoiksi ja graafisiksi esityksiksi, joilla havainnollistettiin aineiston tuloksia.
Aiemmista tutkimuksista voidaan havaita, että kuluttamista ohjaavat syyt ostaa piirien kautta ovat sidoksissa yhteiskunnallisiin ja globaaleihin muutoksiin ja ilmiöihin. Nousevana trendinä on kuitenkin, että ostamalla REKO- ruokapiirien kautta halutaan vaikuttaa itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin ja maailmanlaajuisiin asioihin.
Opinnäytetyön keskeisempiä löydöksiä on REKO- ruokapiirin jäsenten tunnustautuminen poliittisiksi kuluttajiksi, jotka haluavat vaikuttaa ruoan kulutusvalinnoillaan itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin. REKO- ruokapiirin jäsenet ovat kiinnostuneita ruoan alkuperästä, muun muassa sen takia ,että he kokevat pystyvänsä selvittämään sen kautta useita tuotantoon liittyviä seikkoja. Nykyiset elintarvikkeiden alkuperämerkinnät koetaan riittämättöminä, eikä "valmistettu EU:ssa" merkintää pidetä tarpeeksi informatiivisena.
Ruoan alkuperästä ja sen reitistä "pellolta pöytään" halutaan tietää mahdollisimman tarkasti.
REKO- ruokapiireissä myytävä lähiruoka koetaan turvalliseksi, suureksi osaksi juuri siksi, että sen alkuperä ja reitti tunnetaan tai on helposti selvitettävissä.