Kalaruuat suurkeittiöillä: Kalastuksen innovaatio-ohjelma Blue Products
Valtonen, Juuso (2023)
Valtonen, Juuso
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133489
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120133489
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli analysoida valmista aineistoa, joka oli kerätty haastattelemalla suurkeittiöiden edustajia Blue Product -innovaatio-ohjelmassa. Aineisto käsitteli kalaruokien käyttöä suurkeittiöillä. Haastattelun avulla oli tarkoitus selvittää, kuinka kalankäytön edistämiseen liittyvät hankkeet ovat vaikuttaneet suurkeittiöiden kalankäyttöön.
Aineisto oli kerätty haastattelemalla 18 eri ruokapalveluorganisaatioita. Haastatteluaineisto on analysoitu tässä opinnäytetyössä. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, ja tehty tilastollisesti kuvaavalla analyysillä. Tutkimuksessa on hyödynnetty Euroopan unionin valiokunnan vastuullisen kalastuksen perusteita, jonka pohjalta Marinin hallituskaudella on tehty kotimaisen kalan kehitysohjelma. Tämän ohjelman perusteella on syntynyt hanke Blue Product -innovaatio-ohjelmassa.
Kerätyn aineiston perusteella kalankäyttö oli hyvin vaihtelevaa suurkeittiöillä. Kotimaisuusasteissa oli suuria eroja eri kalatuotteiden välillä. Kalaruokien tulevaisuus nähtiin kannattavana ja kotimaiset kalankehityssuunnitelmat nähtiin positiivisena. Tällä hetkellä kalaruokien suurimpana haasteena todettiin olevan hinta ja saatavuus. Vastaajat olivat valmiita maksamaan kotimaisesta kalatuotteesta hieman enemmän kuin tuontikalatuotteesta. Kalaruokien kehityksessä on vielä paljon edessä ja tämä vaatii kaikilta yhteistyötä, että kehitys saataisiin jatkumaan ja ajettua eteenpäin ruokasuosituksiin asti.
Aineisto oli kerätty haastattelemalla 18 eri ruokapalveluorganisaatioita. Haastatteluaineisto on analysoitu tässä opinnäytetyössä. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, ja tehty tilastollisesti kuvaavalla analyysillä. Tutkimuksessa on hyödynnetty Euroopan unionin valiokunnan vastuullisen kalastuksen perusteita, jonka pohjalta Marinin hallituskaudella on tehty kotimaisen kalan kehitysohjelma. Tämän ohjelman perusteella on syntynyt hanke Blue Product -innovaatio-ohjelmassa.
Kerätyn aineiston perusteella kalankäyttö oli hyvin vaihtelevaa suurkeittiöillä. Kotimaisuusasteissa oli suuria eroja eri kalatuotteiden välillä. Kalaruokien tulevaisuus nähtiin kannattavana ja kotimaiset kalankehityssuunnitelmat nähtiin positiivisena. Tällä hetkellä kalaruokien suurimpana haasteena todettiin olevan hinta ja saatavuus. Vastaajat olivat valmiita maksamaan kotimaisesta kalatuotteesta hieman enemmän kuin tuontikalatuotteesta. Kalaruokien kehityksessä on vielä paljon edessä ja tämä vaatii kaikilta yhteistyötä, että kehitys saataisiin jatkumaan ja ajettua eteenpäin ruokasuosituksiin asti.