Saattohoitopotilaan ravitsemus- ja nestehoidon kehittäminen TYKS Mäntymäen sairaalan geriatrisilla osastoilla
Rajalin, Elina (2023)
Rajalin, Elina
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023102627988
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023102627988
Tiivistelmä
Saattohoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan potilaan viimeisiä elinpäiviä tai -viikkoja. Kuoleman lähestyessä ihmisessä tapahtuu fysiologisia muutoksia, jotka väistämättä vaikuttavat saattopotilaan ravitsemus- ja nestehoidon toteuttamiseen. (Palliatiivinen hoito ja saattohoito: Käypä hoito -suositus, 2018.)
Saattohoitoon liittyviä ravitsemusta vaikeuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi suun terveyteen liittyvät ongelmat, kakeksia eli näivettyminen, dysfagia eli nielemisvaikeus, ruokahaluttomuus, sekä fatiikki, jolla tarkoitetaan yleistä heikkoutta. Muistisairaudet aiheuttavat myös oman haasteensa saattohoidossa olevan potilaan ravitsemukseen. Tärkeää on muistaa, että ruokahalun heikkeneminen ja ravinnonsaannin väheneminen liittyvät luonnollisesti lähestyvään kuolemaan.
Nestehoidon aloittaminen elämän loppuvaiheessa on vaikea päätös lääkärille, potilaalle, omaisille ja hoitohenkilökunnalle, koska siihen sisältyy paljon eettisiä kysymyksiä, sekä hyötyjen ja haittojen punnitsemista. Tässä opinnäytetyössä asiaa tarkastellaan mahdollisimman neutraalisti ja selvitetään, minkälaisissa tapauksissa nestehoidon ja parenteraalisen ravitsemuksen toteuttaminen on eettistä ja potilaan kannalta edullista kuoleman lähestyessä.
TYKS Mäntymäen sairaalan geriatrisilla osastoilla on paljon saattohoidossa olevia potilaita ja heidän ravitsemukselliset erityistarpeensa tulisi huomioida mahdollisimman hyvin. Kotisaattohoitoa tukevalla osastolla saattohoitoa toteutetaan päivittäin ja saattohoitopotilaiden hoito on heidän erikoisalaansa. Opinnäytetyön tutkimuksellisessa osuudessa kotihoitoa tukevan osaston hoitohenkilökuntaa haastateltiin fokusryhmähaastattelun keinoin ja heidän pohdintojaan ja havaintojaan hyödynnettiin osana tätä kehittämisprojektia. Hoitajien haastattelun ja teoreettisen viitekehyksen pohjalta koostettiin koulutusmateriaali TYKS Mäntymäen sairaalan hoitohenkilökunnalle, joka esitettiin syyskuussa 2023 Mäntymäen hallinnon neuvotteluhuoneessa.
Saattohoitoon liittyviä ravitsemusta vaikeuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi suun terveyteen liittyvät ongelmat, kakeksia eli näivettyminen, dysfagia eli nielemisvaikeus, ruokahaluttomuus, sekä fatiikki, jolla tarkoitetaan yleistä heikkoutta. Muistisairaudet aiheuttavat myös oman haasteensa saattohoidossa olevan potilaan ravitsemukseen. Tärkeää on muistaa, että ruokahalun heikkeneminen ja ravinnonsaannin väheneminen liittyvät luonnollisesti lähestyvään kuolemaan.
Nestehoidon aloittaminen elämän loppuvaiheessa on vaikea päätös lääkärille, potilaalle, omaisille ja hoitohenkilökunnalle, koska siihen sisältyy paljon eettisiä kysymyksiä, sekä hyötyjen ja haittojen punnitsemista. Tässä opinnäytetyössä asiaa tarkastellaan mahdollisimman neutraalisti ja selvitetään, minkälaisissa tapauksissa nestehoidon ja parenteraalisen ravitsemuksen toteuttaminen on eettistä ja potilaan kannalta edullista kuoleman lähestyessä.
TYKS Mäntymäen sairaalan geriatrisilla osastoilla on paljon saattohoidossa olevia potilaita ja heidän ravitsemukselliset erityistarpeensa tulisi huomioida mahdollisimman hyvin. Kotisaattohoitoa tukevalla osastolla saattohoitoa toteutetaan päivittäin ja saattohoitopotilaiden hoito on heidän erikoisalaansa. Opinnäytetyön tutkimuksellisessa osuudessa kotihoitoa tukevan osaston hoitohenkilökuntaa haastateltiin fokusryhmähaastattelun keinoin ja heidän pohdintojaan ja havaintojaan hyödynnettiin osana tätä kehittämisprojektia. Hoitajien haastattelun ja teoreettisen viitekehyksen pohjalta koostettiin koulutusmateriaali TYKS Mäntymäen sairaalan hoitohenkilökunnalle, joka esitettiin syyskuussa 2023 Mäntymäen hallinnon neuvotteluhuoneessa.