Makuelämykset matkamuistoiksi. Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen
Editoija
Eilola, Tiia-Mari
Harmoinen, Taina
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-530-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-530-7
Tiivistelmä
Millaisia paikalliseen luontoon, elämäntapaan ja kulttuuriin pohjautuvia korkealaatuisia ruokamatkamuistoja voisimme tarjota niin kansainvälisille kuin kotimaisille matkailijoille? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ruokamatkamuistojen tuotekehityksessä? Kokosimme Makuelämykset matkamuistoiksi -oppaaseen keskeisiä asioita ruokamatkamuistojen tuotteistamisen tueksi.
Ruokalahjatuotteille on kysyntää, sillä luomu, kotimaisuus ja lähiruoka ovat nousevia trendejä. Lisäksi ihmisten kaapit pursuavat tavaraa, joten he ostavat myös lahjaksi tai tuliaiseksi ennemmin ruokatuotteen. Tarjontaa on kuitenkin paljon, joten tuotteiden laatu, käyttötarkoitus, pakkaus ja tarina korostuvat aiempaa enemmän.
Opas on tehty osana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen -hanketta (1.10.2022–15.10.2023), jossa toteutettiin tarinallistamiseen, palvelumuotoiluun ja brändinkehittämisen teemoihin liittyvää yritysvalmennusta harvaan asuttujen alueiden yrittäjille. Mukana oli monipuolinen joukko erilaisia yrityksiä aina matkailuyrityksistä elintarvikevalmistajiin Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta. Kokosimme Makuelämykset matkamuistoiksi – Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen -oppaaseen tietoa erityisesti niistä asioita, joita yrittäjät nostivat esille hankkeen yritysvalmennuksissa.
Ruokalahjatuotteille on kysyntää, sillä luomu, kotimaisuus ja lähiruoka ovat nousevia trendejä. Lisäksi ihmisten kaapit pursuavat tavaraa, joten he ostavat myös lahjaksi tai tuliaiseksi ennemmin ruokatuotteen. Tarjontaa on kuitenkin paljon, joten tuotteiden laatu, käyttötarkoitus, pakkaus ja tarina korostuvat aiempaa enemmän.
Opas on tehty osana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Paikallisten ruokatuliaisten tuotteistaminen -hanketta (1.10.2022–15.10.2023), jossa toteutettiin tarinallistamiseen, palvelumuotoiluun ja brändinkehittämisen teemoihin liittyvää yritysvalmennusta harvaan asuttujen alueiden yrittäjille. Mukana oli monipuolinen joukko erilaisia yrityksiä aina matkailuyrityksistä elintarvikevalmistajiin Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta. Kokosimme Makuelämykset matkamuistoiksi – Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen -oppaaseen tietoa erityisesti niistä asioita, joita yrittäjät nostivat esille hankkeen yritysvalmennuksissa.