Ruokahuollon toimintasuunnitelma ja autourheilijan erityistarpeet ruokavaliossa
Kauppinen, Iida (2023)
Kauppinen, Iida
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023100426862
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023100426862
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda hyvä ja selkeä toimintasuunnitelman runko TTK Racing ry:n ruokahuollolle, jota voi laajentaa tulevaisuudessa.
Toimintasuunnitelmaan on avattu tehtävät ja ohjeistuksia. Yhdistys toimii rallikilpailuissa, joissa ruokahuollon näkökulmasta on erityisolosuhteet ja hyvin rajalliset resurssit. Erityishuomiota on kiinnitetty autourheilijoiden erityistarpeisiin
ruokavaliossa. Opinnäytetyössä käsitellään autourheilijoiden vaatimuksia ja
niiden eroavaisuutta Ruokaviraston (2022) laatimiin ruokasuosituksiin.
Opinnäytetyö pohjautuu kehittämisen tarpeeseen. Tavoitteena oli kehittää sisäistä palvelua eli ruokahuoltoa, ja heidän laatimaa ruokalistaa. Selkeys, laatu
ja läpinäkyvyys olivat avainsanoja ruokahuollon toiminnan tavoitteissa. Hyvällä
kehitystyöllä varmistetaan jatkossa ravitseva ruoka urheilijoille ja huoltotiimille.
Tutkimusmenetelminä työssä käytin kvantatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä,
joita ovat erilaiset kyselyt ja haastattelu. Tietoperusta pohjautuu tutkimuksiin,
artikkeleihin ja omaan tietämykseeni. Nykytilanne selvitettiin ennakkokyselyn
ja oman tietämykseni avulla. Urheilijoiden tarpeet saatiin selville haastattelun,
tutkimusten ja artikkeleiden avulla, ja näiden perusteella loin kehitysideoita.
Ideat kokeiltiin Jyväskylän SM-osakilpailussa maaliskuussa. Testauksen jälkeen palautetta kerättiin kyselyn avulla.
Suurin ruokahuollon epäkohta oli kirjallisen toimintasuunnitelman puuttuminen. Tutkimusten, haastattelun ja kyselyiden avulla on laadittu TTK Racing
ry:n toiveiden ja tarpeiden mukainen toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmassa on huomioitu ruokahuollon erikoisolosuhteet ja vaatimukset ja urheilijoiden valtava energiantarve. Toimintasuunnitelma sisältää kaikki ruokahuollon tehtävät ja tarpeelliset ohjeet
Toimintasuunnitelmaan on avattu tehtävät ja ohjeistuksia. Yhdistys toimii rallikilpailuissa, joissa ruokahuollon näkökulmasta on erityisolosuhteet ja hyvin rajalliset resurssit. Erityishuomiota on kiinnitetty autourheilijoiden erityistarpeisiin
ruokavaliossa. Opinnäytetyössä käsitellään autourheilijoiden vaatimuksia ja
niiden eroavaisuutta Ruokaviraston (2022) laatimiin ruokasuosituksiin.
Opinnäytetyö pohjautuu kehittämisen tarpeeseen. Tavoitteena oli kehittää sisäistä palvelua eli ruokahuoltoa, ja heidän laatimaa ruokalistaa. Selkeys, laatu
ja läpinäkyvyys olivat avainsanoja ruokahuollon toiminnan tavoitteissa. Hyvällä
kehitystyöllä varmistetaan jatkossa ravitseva ruoka urheilijoille ja huoltotiimille.
Tutkimusmenetelminä työssä käytin kvantatiivisia ja kvalitatiivisia menetelmiä,
joita ovat erilaiset kyselyt ja haastattelu. Tietoperusta pohjautuu tutkimuksiin,
artikkeleihin ja omaan tietämykseeni. Nykytilanne selvitettiin ennakkokyselyn
ja oman tietämykseni avulla. Urheilijoiden tarpeet saatiin selville haastattelun,
tutkimusten ja artikkeleiden avulla, ja näiden perusteella loin kehitysideoita.
Ideat kokeiltiin Jyväskylän SM-osakilpailussa maaliskuussa. Testauksen jälkeen palautetta kerättiin kyselyn avulla.
Suurin ruokahuollon epäkohta oli kirjallisen toimintasuunnitelman puuttuminen. Tutkimusten, haastattelun ja kyselyiden avulla on laadittu TTK Racing
ry:n toiveiden ja tarpeiden mukainen toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmassa on huomioitu ruokahuollon erikoisolosuhteet ja vaatimukset ja urheilijoiden valtava energiantarve. Toimintasuunnitelma sisältää kaikki ruokahuollon tehtävät ja tarpeelliset ohjeet