HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta valmistuneiden työllistyminen ja sen yhteys opetussuunnitelman kehittämiseen
Hemminki, Nelli; Abendstein, Ida (2014)
Hemminki, Nelli
Abendstein, Ida
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014092514210
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014092514210
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty toimeksiantona HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmalle. Työn tavoitteena on tutkia, millaisiin työtehtäviin hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelman restonomit ovat päätyneet ja kuinka hyvin koulutus vastaa sille asetettuja työelämän vaatimuksia koulutusohjelmasta valmistuneiden opiskelijoiden näkökulmasta. Työssä haluttiin myös selvittää millaista osaamista koulutuksessa ja uudessa opetussuunnitelmassa tulisi kehittää.
Työn tietoperustassa käsitellään hotelli- ja ravintola-alan tilannetta, alan koulutusta Suomessa, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulua, hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmaa ja sen opetussuunnitelmaa, keittiöesimiesten osaamistarpeita sekä hotelli- ja ravinto-la-alan työllisyystilannetta.
Opinnäytetyön ensimmäisenä tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua Webropol-kyselyä, jonka kysymykset koskivat valmistuneiden työllistymistä, osaamistarpeita sekä hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmaa. Kysely lähetettiin 79 koulutusohjelmasta valmistuneelle opiskelijalle koulun alumnirekisterin kautta ja siihen saatiin 25 vastausta. Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta työllisyystilanteen olevan hyvä, sillä 80% valmistuneista työskentelee tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa. Varteenotettavia kehitysehdotuksia ilmeni valmistuneiden vastauksista monipuolisesti.
Kyselyä täydentämään tehtiin puhelinhaastattelut neljälle valmistuneelle. Haastatteluissa kartoitettiin omassa työssä tarvittavia tärkeimpiä taitoja sekä koulutusohjelman kehitys-ehdotuksia. Kyselyn ja haastattelujen perusteella saatiin tietoa siitä, vastaako hotelli- ja ravintola-alan tutkinto työelämän haasteisiin.
Työn tietoperustassa käsitellään hotelli- ja ravintola-alan tilannetta, alan koulutusta Suomessa, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulua, hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmaa ja sen opetussuunnitelmaa, keittiöesimiesten osaamistarpeita sekä hotelli- ja ravinto-la-alan työllisyystilannetta.
Opinnäytetyön ensimmäisenä tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua Webropol-kyselyä, jonka kysymykset koskivat valmistuneiden työllistymistä, osaamistarpeita sekä hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmaa. Kysely lähetettiin 79 koulutusohjelmasta valmistuneelle opiskelijalle koulun alumnirekisterin kautta ja siihen saatiin 25 vastausta. Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta työllisyystilanteen olevan hyvä, sillä 80% valmistuneista työskentelee tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa. Varteenotettavia kehitysehdotuksia ilmeni valmistuneiden vastauksista monipuolisesti.
Kyselyä täydentämään tehtiin puhelinhaastattelut neljälle valmistuneelle. Haastatteluissa kartoitettiin omassa työssä tarvittavia tärkeimpiä taitoja sekä koulutusohjelman kehitys-ehdotuksia. Kyselyn ja haastattelujen perusteella saatiin tietoa siitä, vastaako hotelli- ja ravintola-alan tutkinto työelämän haasteisiin.