10-12 -vuotiaiden ohjaus terveellisiin välipaloihin
Polvinen, Pinja; Pelli, Kati (2014)
Polvinen, Pinja
Pelli, Kati
Kajaanin ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091614016
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014091614016
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme oli ala-asteikäisille, 10–12 -vuotiaille lapsille, suunniteltu ohjaustapahtuma terveellisistä välipaloista. Osallistuimme teemapäivään, jonka terveydenhoitajaopiskelijat järjestivät. Teimme toimintapisteen ravitsemuksesta, jossa keskityimme terveellisiin välipaloihin. Työelämäyhteytenä oli Leivolan koulu Sotkamosta. Koulun toiveena oli, että kerromme terveellisistä välipaloista ala-asteikäisille lapsille, jotka ovat 10–12 -vuotiaita.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Kerroimme ja näytimme lapsille terveellisiä välipalavaihtoehtoja ja tavoitteenamme oli saada heidät kiinnostumaan terveellisistä ruokavalinnoista. Peruskoulun opetussuunnitelmaan sisältyy terveyden edistäminen. Ala-asteikäiset ovat kasvavassa iässä olevia lapsia, jotka tarvitsevat tietoa siitä, miten omaa hyvinvointia voi edistää ja ylläpitää. Teemapäivä oli käytännönläheinen opetusmuoto ala-asteikäisille lapsille.
Ryhmiä oli kolme ja jokaisessa oli 20 oppilasta 4.–6. luokkalaisia sekaisin. Oppilailta saimme vas-tauksia palautekyselyyn 57 kpl, vastausprosentti oli 95 %. Opettajilta saimme yhteisen palautteen. Oppilaiden ja opettajien palautteet olivat positiivisia. Toimintapisteemme oli toimiva tapa kertoa 10–12 –vuotiaille ravitsemuksesta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemusohjaustapahtuma 10–12 -vuotiaille ala-asteelaisille. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa teemapäivänä 10–12 -vuotiaille lapsille tietoa terveellisistä välipaloista ja näin edistää kohderyhmän terveyttä.
Tilaaja ja ammattikorkeakoulu hyötyvät opinnäytetyömme ideasta, jota he voivat käyttää myöhem-min järjestäessään toimintapäiviä ala-asteikäisille lapsille. Lasten ylipainon esille nosto tuo jatkotut-kimusaiheita. Jatkotutkimusaiheena voi olla, miten toteuttaa ohjaustapahtuma ylä-asteikäisille terveellisistä välipaloista? Miten ala-asteikäisille onnistuu tutustuminen terveellisiin välipaloihin Separe -menetelmän avulla?
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä. Kerroimme ja näytimme lapsille terveellisiä välipalavaihtoehtoja ja tavoitteenamme oli saada heidät kiinnostumaan terveellisistä ruokavalinnoista. Peruskoulun opetussuunnitelmaan sisältyy terveyden edistäminen. Ala-asteikäiset ovat kasvavassa iässä olevia lapsia, jotka tarvitsevat tietoa siitä, miten omaa hyvinvointia voi edistää ja ylläpitää. Teemapäivä oli käytännönläheinen opetusmuoto ala-asteikäisille lapsille.
Ryhmiä oli kolme ja jokaisessa oli 20 oppilasta 4.–6. luokkalaisia sekaisin. Oppilailta saimme vas-tauksia palautekyselyyn 57 kpl, vastausprosentti oli 95 %. Opettajilta saimme yhteisen palautteen. Oppilaiden ja opettajien palautteet olivat positiivisia. Toimintapisteemme oli toimiva tapa kertoa 10–12 –vuotiaille ravitsemuksesta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida ravitsemusohjaustapahtuma 10–12 -vuotiaille ala-asteelaisille. Opinnäytetyön tavoitteena oli antaa teemapäivänä 10–12 -vuotiaille lapsille tietoa terveellisistä välipaloista ja näin edistää kohderyhmän terveyttä.
Tilaaja ja ammattikorkeakoulu hyötyvät opinnäytetyömme ideasta, jota he voivat käyttää myöhem-min järjestäessään toimintapäiviä ala-asteikäisille lapsille. Lasten ylipainon esille nosto tuo jatkotut-kimusaiheita. Jatkotutkimusaiheena voi olla, miten toteuttaa ohjaustapahtuma ylä-asteikäisille terveellisistä välipaloista? Miten ala-asteikäisille onnistuu tutustuminen terveellisiin välipaloihin Separe -menetelmän avulla?