Säilörehutuotannon kehittäminen Kortesuon maitotilalla
Juntunen, Sami (2023)
Juntunen, Sami
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023061023384
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023061023384
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää Kortesuon maitotilan säilörehuntuotantoa.
Maatalouden kannattavuudessa on ollut haasteita. Vuonna 2022 kohonneet tuotantopanosten hinnat heikentävät maatilojen kannattavuutta entisestään. Nopeasti muuttuvassa tilanteessa maatilalta ja yrittäjältä vaaditaan entistä enemmän taitoa sopeutua. Tällöin myös yrittäjän talouden tuntemus ja ymmärtäminen ovat keskeisiä asioita, kun mietitään vaihtoehtoa ja kehityssuunnitelmaa tilan tuotantoon.
Kortesuon maitotilalla tuotettu säilörehu on keskeisessä asemassa tilan tuotannossa. Erityisen suuri merkitys sillä on maidontuotannossa. Kesäaikaan tapahtuvalla säilörehuntuotannolla luodaan pohjaa koko sisäruokintakauden ruokinnalle ja usein säilörehu on lisärehuna myös laidunkaudella.
Säilörehun tulee olla laadukasta ja hyvin säilynyttä. Laatutappiot säilörehussa aiheuttavat merkittäviä lisäkustannuksia, kun karjan energiatarvetta joudutaan täydentämään ostorehuilla. Hyvä säilörehu antaa mahdollisuuden myös kotieläintuotannon kehittämiselle ja mahdollistaa maidontuotannossa keskituotok-sen tavoitteellisen kasvattamisen.
Opinnäytetyössä laskettiin Kortesuon tilan säilörehun ja maidon tuotantokustannukset €Nurmi-laskurilla ja laadittiin lopputulosten pohjalta kehityssuunnitelma tilan rehuntuotantoon. Opinnäytetyössä selvitettiin säilörehuntuotannon todellinen rehun hävikki ja hehtaarisato. €Nurmi on kehitetty Tuotantovarmuutta nurmesta hankkeessa (VarmaNurmi) ja kehityssuunnitelma laadittiin yhteistyössä Kestävyyttä nurmesta hankkeen toimijoiden kanssa.
Kehityssuunnitelmassa tavoitteeksi asetettiin korkeampi säilörehun hehtaarisato ja parempi rehunlaatu. Rehuhävikki saadaan hallintaan kiinnittämällä huomiota entistä enemmän rehun säilöntään, kuten esi-merkiksi säilöntäaineen annosteluun ja rikkakasvien torjuntaan. Kun säilörehun hehtaarisatoa saadaan nostettua ja säilönnällinen laatu hallintaan, jää peltoa myös muuhun viljelyyn enemmän. Tämä mahdollistaa rehuomavaraisuuden kasvattamisen. Lisätyn rehuviljan tuotannon ohella viljelyyn voidaan ottaa valkuaiskasveja. Näin ostorehukustannuksissa voidaan saada huomattavia säästöjä.
Säilörehun hehtaarisadon nostamisella, rehun laadun parantamisella ja karjan keskituotoksen kasvattamisella saadaan maidon tuotantokustannusta alennettua jopa 10 snt/kg ja tilan yrittäjätuloa nostettua noin 20 000 eurolla, joten Kortesuon maitotilan kannattavuus paranee reilusti.
Maatalouden kannattavuudessa on ollut haasteita. Vuonna 2022 kohonneet tuotantopanosten hinnat heikentävät maatilojen kannattavuutta entisestään. Nopeasti muuttuvassa tilanteessa maatilalta ja yrittäjältä vaaditaan entistä enemmän taitoa sopeutua. Tällöin myös yrittäjän talouden tuntemus ja ymmärtäminen ovat keskeisiä asioita, kun mietitään vaihtoehtoa ja kehityssuunnitelmaa tilan tuotantoon.
Kortesuon maitotilalla tuotettu säilörehu on keskeisessä asemassa tilan tuotannossa. Erityisen suuri merkitys sillä on maidontuotannossa. Kesäaikaan tapahtuvalla säilörehuntuotannolla luodaan pohjaa koko sisäruokintakauden ruokinnalle ja usein säilörehu on lisärehuna myös laidunkaudella.
Säilörehun tulee olla laadukasta ja hyvin säilynyttä. Laatutappiot säilörehussa aiheuttavat merkittäviä lisäkustannuksia, kun karjan energiatarvetta joudutaan täydentämään ostorehuilla. Hyvä säilörehu antaa mahdollisuuden myös kotieläintuotannon kehittämiselle ja mahdollistaa maidontuotannossa keskituotok-sen tavoitteellisen kasvattamisen.
Opinnäytetyössä laskettiin Kortesuon tilan säilörehun ja maidon tuotantokustannukset €Nurmi-laskurilla ja laadittiin lopputulosten pohjalta kehityssuunnitelma tilan rehuntuotantoon. Opinnäytetyössä selvitettiin säilörehuntuotannon todellinen rehun hävikki ja hehtaarisato. €Nurmi on kehitetty Tuotantovarmuutta nurmesta hankkeessa (VarmaNurmi) ja kehityssuunnitelma laadittiin yhteistyössä Kestävyyttä nurmesta hankkeen toimijoiden kanssa.
Kehityssuunnitelmassa tavoitteeksi asetettiin korkeampi säilörehun hehtaarisato ja parempi rehunlaatu. Rehuhävikki saadaan hallintaan kiinnittämällä huomiota entistä enemmän rehun säilöntään, kuten esi-merkiksi säilöntäaineen annosteluun ja rikkakasvien torjuntaan. Kun säilörehun hehtaarisatoa saadaan nostettua ja säilönnällinen laatu hallintaan, jää peltoa myös muuhun viljelyyn enemmän. Tämä mahdollistaa rehuomavaraisuuden kasvattamisen. Lisätyn rehuviljan tuotannon ohella viljelyyn voidaan ottaa valkuaiskasveja. Näin ostorehukustannuksissa voidaan saada huomattavia säästöjä.
Säilörehun hehtaarisadon nostamisella, rehun laadun parantamisella ja karjan keskituotoksen kasvattamisella saadaan maidon tuotantokustannusta alennettua jopa 10 snt/kg ja tilan yrittäjätuloa nostettua noin 20 000 eurolla, joten Kortesuon maitotilan kannattavuus paranee reilusti.