Hyvän ravitsemuksen edistämisen malli Kymenlaakson hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa
Aalto, Sanna (2023)
Aalto, Sanna
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060421084
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023060421084
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia Kymenlaakson hyvinvointialueen ikääntyneiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ravitsemusvastaaviksi nimetyille työntekijöille tehtävänkuvaus. Tavoitteena oli tukea ravitsemusvastaavien osaamista, selkeyttää ja yhtenäistää heidän tehtävänkuvaansa sekä turvata ikääntyneiden hyvä ravitsemus. Opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä.
Tehtävänkuvauksen kehittäminen lähti liikkeelle ravitsemusvastaaville lähetetystä kyselystä, joka sisälsi kartoitusta ravitsemusvastaavien työnkuvasta, hyvän ravitsemuksen toteutumisesta yksiköissä sekä ravitsemusvastaavien toiveista tehtävänkuvansa ja koulutuksen suhteen. Kyselyn avulla pyrittiin selvittämään, minkälaiselle lisäkoulutukselle on tarvetta ja kiinnostusta, kuinka hyvin hyvän ravitsemuksen koettiin toteutuvan yksiköissä sekä millä tavalla tehtävänkuvaa kannatti lähteä kehittämään. Henkilöstön osallistuminen työn kehittämiseen on osa hyvinvointialueen strategiaa. Tässä opinnäytetyössä henkilöstön osallisuuden ja kuulemisen toteutumiseksi opinnäytetyön tekijä pyrki noudattamaan dialogisen johtajuuden periaatteita henkilöstön kanssa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa.
Ravitsemusvastaaville järjestettiin kyselyn vastausten ja teoriatiedon pohjalta koulutus, jonka tavoitteena oli tukea ravitsemusvastaavien osaamista, orientoida tehtävänkuvauksen yhteiskehittämiseen sekä herätellä huomaamaan ravitsemukseen liittyviä kehittämistarpeita työyksiköissään. Tehtävänkuvauksen kehittämisprosessin seuraavana vaiheena ravitsemusvastaaville pidettiin yhteiskehittämispaja Teams-yhteydellä. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joissa he kehittivät työnkuvaansa ja ideoivat keinoja hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Ryhmäkeskustelu rakentui kolmen ennalta päätetyn tehtävän pohjalle.
Tehtävänkuvaus koostettiin PDF-muotoon ja se julkaistiin ravitsemusvastaaville ja heidän esimiehilleen. Tehtävänkuvasta ja kehittämisprosessista kerättiin palautetta palautekyselyllä. Saadun palautteen perusteella ravitsemusvastaavat kokivat, että tehtävänkuvaus ja sen kehittämisprosessi vastaavat jokseenkin hyvin (arvosana 4,1 asteikolla 1–5) niille asetettuja tavoitteita.
Asiasanat: ikääntyneiden ympärivuorokautinen palveluasuminen, ravitsemussuositukset, ravitsemustilan arviointi, dialoginen johtaminen, tehtävänkuvaus, tutkimuksellinen kehittämistyö The purpose of this thesis was to make an operating model for the employees responsible for nutrition in the round-the-clock care for the elderly in the wellbeing services county of Kymenlaakso. The aim of the thesis was to support the competence of employees, clarify and harmonize their responsibilities and to ensure good nutrition for the elderly. The thesis was implemented as a research-based development study.
Dialogical leadership was used in the development process of the operating model, and employees' opinions were taken into account. The development process started by a questionnaire sent to the employees responsible for nutrition. The questionnaire included questions about the content of their work, their experiences of the quality of the nutrition of the elderly, and their wishes towards the educational day. In addition, the aim was to find out how to start developing the operating model.
Based on the questionnaire's answers and nutrition recommendations, an educational day was organized for the employees responsible for nutrition. The aim of the educational day was to support their nutritional competence. An additional aim was to orientate employees for the co-developing of the operating model and to identify things that needed developing in their work units.
The next step in the development process was a co-development workshop in Teams. The participants were divided into two groups in which they developed their own work and brainstorming how to promote good nutrition of the elderly. The group debate was based on three pre-established tasks.
The operating model was written in PDF and was published to the employees responsible for nutrition and their supervisors. Feedback from the model and the development process was asked with a feedback questionnaire. The response rate was low, but according to the collected feedback, the respondents broadly agreed (grade 4.1 on a scale of 1 to 5) that the operating model and its development process were in line with the objectives set for them.
Keywords: round-the-clock care for the elderly people, nutritional recommendations, survey of nutritional status, dialogical leadership, operations model, a research-based development study
Tehtävänkuvauksen kehittäminen lähti liikkeelle ravitsemusvastaaville lähetetystä kyselystä, joka sisälsi kartoitusta ravitsemusvastaavien työnkuvasta, hyvän ravitsemuksen toteutumisesta yksiköissä sekä ravitsemusvastaavien toiveista tehtävänkuvansa ja koulutuksen suhteen. Kyselyn avulla pyrittiin selvittämään, minkälaiselle lisäkoulutukselle on tarvetta ja kiinnostusta, kuinka hyvin hyvän ravitsemuksen koettiin toteutuvan yksiköissä sekä millä tavalla tehtävänkuvaa kannatti lähteä kehittämään. Henkilöstön osallistuminen työn kehittämiseen on osa hyvinvointialueen strategiaa. Tässä opinnäytetyössä henkilöstön osallisuuden ja kuulemisen toteutumiseksi opinnäytetyön tekijä pyrki noudattamaan dialogisen johtajuuden periaatteita henkilöstön kanssa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa.
Ravitsemusvastaaville järjestettiin kyselyn vastausten ja teoriatiedon pohjalta koulutus, jonka tavoitteena oli tukea ravitsemusvastaavien osaamista, orientoida tehtävänkuvauksen yhteiskehittämiseen sekä herätellä huomaamaan ravitsemukseen liittyviä kehittämistarpeita työyksiköissään. Tehtävänkuvauksen kehittämisprosessin seuraavana vaiheena ravitsemusvastaaville pidettiin yhteiskehittämispaja Teams-yhteydellä. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joissa he kehittivät työnkuvaansa ja ideoivat keinoja hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Ryhmäkeskustelu rakentui kolmen ennalta päätetyn tehtävän pohjalle.
Tehtävänkuvaus koostettiin PDF-muotoon ja se julkaistiin ravitsemusvastaaville ja heidän esimiehilleen. Tehtävänkuvasta ja kehittämisprosessista kerättiin palautetta palautekyselyllä. Saadun palautteen perusteella ravitsemusvastaavat kokivat, että tehtävänkuvaus ja sen kehittämisprosessi vastaavat jokseenkin hyvin (arvosana 4,1 asteikolla 1–5) niille asetettuja tavoitteita.
Asiasanat: ikääntyneiden ympärivuorokautinen palveluasuminen, ravitsemussuositukset, ravitsemustilan arviointi, dialoginen johtaminen, tehtävänkuvaus, tutkimuksellinen kehittämistyö
Dialogical leadership was used in the development process of the operating model, and employees' opinions were taken into account. The development process started by a questionnaire sent to the employees responsible for nutrition. The questionnaire included questions about the content of their work, their experiences of the quality of the nutrition of the elderly, and their wishes towards the educational day. In addition, the aim was to find out how to start developing the operating model.
Based on the questionnaire's answers and nutrition recommendations, an educational day was organized for the employees responsible for nutrition. The aim of the educational day was to support their nutritional competence. An additional aim was to orientate employees for the co-developing of the operating model and to identify things that needed developing in their work units.
The next step in the development process was a co-development workshop in Teams. The participants were divided into two groups in which they developed their own work and brainstorming how to promote good nutrition of the elderly. The group debate was based on three pre-established tasks.
The operating model was written in PDF and was published to the employees responsible for nutrition and their supervisors. Feedback from the model and the development process was asked with a feedback questionnaire. The response rate was low, but according to the collected feedback, the respondents broadly agreed (grade 4.1 on a scale of 1 to 5) that the operating model and its development process were in line with the objectives set for them.
Keywords: round-the-clock care for the elderly people, nutritional recommendations, survey of nutritional status, dialogical leadership, operations model, a research-based development study