Omavalvontaohjeistus uusille elintarvikealan toimijoille
Haapiala, Mika (2023)
Haapiala, Mika
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305068031
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202305068031
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä luotiin omavalvontaohjeistus Itä-Savon Uusyrityskeskus ry:n käyttöön, kohderyhmän ollessa uudet elintarvikealan toimijat. Työn tuloksena saatiin produkti, joka auttaa aloittavaa pienyrittäjää ymmärtämään elintarvike alan käsitteitä ja luomaan omavalvontasuunnitelma. Elintarvikehygienialla pyritään taistelemaan haitallisia mikrobeja vastaan ja keskiössä on tällöin lämpötilojen mittaus elintarvikkeista ja hygienia.
Opinnäytetyössä vastattiin neljään tutkimuskysymykseen. Kuinka aloittavan elintarvikealan yrittäjän tiedonsaantia helpotetaan, ja kuinka ohjataan kohti luotettavaa elintarvikehygieniaa? Kuinka ohjeistus saadaan ytimekkääksi ja helposti ymmärrettäväksi?
Menetelmältään työ on ollut produktiivinen kirjallisuuskatsaus, jossa haettiin vastauksia virallisen lähdemateriaalin avulla. Lisäksi työssä käytettiin asiantuntijahaastattelua alueen rajaukseen, jotta kohderyhmän puutteet ja tarpeet saatiin tarkennettua mahdollisimman hyvin.
Omavalvontasuunnitelma luo perustan elintarviketurvallisuudelle. Hyvän omavalvontasuunnitelman tulisi sisältää tiedot ja ohjeet elintarvikkeiden vastaanotolle, varastoinnille, valmistukselle, käsittelylle, tarjoilulle ja loppusijoitukselle. Lisäksi kuuluu olla tietyin poikkeuksin tiedot siivouksesta, työntekijöiden hygieniapassi ja terveydentilaselvitys. Omavalvontasuunnitelma voi olla paperille tai sähköisesti tehtynä, joissakin tapauksissa suullisesti esitettävissä.
Opinnäytetyössä vastattiin neljään tutkimuskysymykseen. Kuinka aloittavan elintarvikealan yrittäjän tiedonsaantia helpotetaan, ja kuinka ohjataan kohti luotettavaa elintarvikehygieniaa? Kuinka ohjeistus saadaan ytimekkääksi ja helposti ymmärrettäväksi?
Menetelmältään työ on ollut produktiivinen kirjallisuuskatsaus, jossa haettiin vastauksia virallisen lähdemateriaalin avulla. Lisäksi työssä käytettiin asiantuntijahaastattelua alueen rajaukseen, jotta kohderyhmän puutteet ja tarpeet saatiin tarkennettua mahdollisimman hyvin.
Omavalvontasuunnitelma luo perustan elintarviketurvallisuudelle. Hyvän omavalvontasuunnitelman tulisi sisältää tiedot ja ohjeet elintarvikkeiden vastaanotolle, varastoinnille, valmistukselle, käsittelylle, tarjoilulle ja loppusijoitukselle. Lisäksi kuuluu olla tietyin poikkeuksin tiedot siivouksesta, työntekijöiden hygieniapassi ja terveydentilaselvitys. Omavalvontasuunnitelma voi olla paperille tai sähköisesti tehtynä, joissakin tapauksissa suullisesti esitettävissä.