Tislaamon perustaminen ravintolan yhteyteen
Piironen, Riikka (2023)
Piironen, Riikka
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304307009
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202304307009
Tiivistelmä
Toimeksianto on Tampereella sijaitsevalta ravintolalta, joka harkitsee tislaamotoiminnan aloittamista. Toimeksiantaja saa opinnäytetyön avulla tietoa tislaamon perustamiseen liittyvistä vaatimuksista muun muassa lupien ja tilojen suhteen. Opinnäytetyö tehdään erilliseksi osaksi insinööriopiskelijan opinnäytetyötä, jossa hänen opinnäytetyönsä käsittelee tislaamon laitteistoa ja kustannuksia. Restonomin tehtävä tässä kokonaisuudessa on siis tutkia tislaamon perustamisen prosessia lupien ja muiden laillisten vaatimusten kautta.
Tässä opinnäytetyössä tutustutaan teoreettisella tasolla tislaamisprosessiin ja eri tislausmenetelmiin. Työssä selvitetään, millaisia lupia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta tarvitaan, millaiset tilat tislaamolla tulisi olla sekä millaisia edellytyksiä valmistustoimintaan liittyy. Teoriassa käsitellään myös arvontuotantoa sekä sitä, millainen on kannattava tuote. Tutkimusnäkökulmaa haetaan benchmarking-menetelmän kautta, jossa haastatellaan tislaamon edustajaa ja haetaan haastattelun kautta näkemystä lupaprosessista ja tislaamotoiminnan tulevaisuudesta Suomessa. Lisäksi työssä selvitetään Alkon edustajaa haastattelemalla, miten valmiit tuotteet saadaan Alkon hyllylle asti asiakkaille myyntiin.
Opinnäytetyön tavoitteena on havainnollistaa tislaamotoiminnan haasteita ja mahdollisuuksia Suomessa, sekä antaa vinkkejä tislaamotoimintaa harkitseville. Työn avulla saadaan teoreettinen tietopaketti tislaamon perustamiseen ja haas-tattelujen kautta pohditaan toiminnan aloittamisen kannattavuutta. Haastatteluista saadaan rehellistä tietoa tislaamotoiminnasta ja sen haasteista.
Tässä opinnäytetyössä tutustutaan teoreettisella tasolla tislaamisprosessiin ja eri tislausmenetelmiin. Työssä selvitetään, millaisia lupia sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta tarvitaan, millaiset tilat tislaamolla tulisi olla sekä millaisia edellytyksiä valmistustoimintaan liittyy. Teoriassa käsitellään myös arvontuotantoa sekä sitä, millainen on kannattava tuote. Tutkimusnäkökulmaa haetaan benchmarking-menetelmän kautta, jossa haastatellaan tislaamon edustajaa ja haetaan haastattelun kautta näkemystä lupaprosessista ja tislaamotoiminnan tulevaisuudesta Suomessa. Lisäksi työssä selvitetään Alkon edustajaa haastattelemalla, miten valmiit tuotteet saadaan Alkon hyllylle asti asiakkaille myyntiin.
Opinnäytetyön tavoitteena on havainnollistaa tislaamotoiminnan haasteita ja mahdollisuuksia Suomessa, sekä antaa vinkkejä tislaamotoimintaa harkitseville. Työn avulla saadaan teoreettinen tietopaketti tislaamon perustamiseen ja haas-tattelujen kautta pohditaan toiminnan aloittamisen kannattavuutta. Haastatteluista saadaan rehellistä tietoa tislaamotoiminnasta ja sen haasteista.