Aikuisjohtoisen arjen merkitys lasten ja nuorten ruokailutottumuksissa ja niihin vaikuttavat tekijät
Bergström, Kirsi (2023)
Bergström, Kirsi
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302032011
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302032011
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa haasteet ammatillisen yksikön ruokailutottumuksissa ja havainnoida kuinka aikuisjohtoinen arki vaikutti lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin, sekä peilata niitä olemassa oleviin ravitsemussuosituksiin. Toimeksiantaja on Uusimaalainen sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava organisaatio, joka tuottaa mm. lastensuojelupalveluita. Yksikkö on pienryhmäkokoinen yksikkö, joka toimii kodinomaisessa ympäristössä. Aikuisjohtoinen arki, dialogisuus ja yksilöllinen ja kunnioittava kohtaaminen kuuluu yksikön peruspilareihin.
Tässä päiväkirjamuotoisessa opinnäytetyössä raportoin työpäivän aikana tehdyistä havainnoista yksikön ohjaajan roolissa. Työn alussa tulen pohdin lähtötilannetta, kuvailen omia työtehtäviäni ja työssä tarvittavia osaamisalueita. Arvioin osaamistani ottaen yleisesti huomioon haasteet, jotka hankaloittavat tavoitteen saavuttamista. Avaan myös lasten ja nuorten yleisiä ravitsemussuosituksia.
Työn keskivaihe koostuu 10 viikon aikana tapahtuvasta päiväkirjamaisesta raportoinnista, jolloin raportoin jokaisesta työpäivästäni. Jokaisen viikon lopuksi analysoin havaintojani ja peilaan niitä suosituksiin ja muihin lähteisiin ja asettamiini tavoitteisiin.
Opinnäytetyön perusteella organisaatiolle muodostui kuva aikuisjohtoisen arjen merkityksestä lasten ja nuorten ruokailutottumuksista ja niihin liittyvistä haasteista. Työn lopussa on esitetty erilaisia ratkaisumalleja ja kehitysehdotuksia.
Tässä päiväkirjamuotoisessa opinnäytetyössä raportoin työpäivän aikana tehdyistä havainnoista yksikön ohjaajan roolissa. Työn alussa tulen pohdin lähtötilannetta, kuvailen omia työtehtäviäni ja työssä tarvittavia osaamisalueita. Arvioin osaamistani ottaen yleisesti huomioon haasteet, jotka hankaloittavat tavoitteen saavuttamista. Avaan myös lasten ja nuorten yleisiä ravitsemussuosituksia.
Työn keskivaihe koostuu 10 viikon aikana tapahtuvasta päiväkirjamaisesta raportoinnista, jolloin raportoin jokaisesta työpäivästäni. Jokaisen viikon lopuksi analysoin havaintojani ja peilaan niitä suosituksiin ja muihin lähteisiin ja asettamiini tavoitteisiin.
Opinnäytetyön perusteella organisaatiolle muodostui kuva aikuisjohtoisen arjen merkityksestä lasten ja nuorten ruokailutottumuksista ja niihin liittyvistä haasteista. Työn lopussa on esitetty erilaisia ratkaisumalleja ja kehitysehdotuksia.