TAPAS-RAVINTOLAN JA -BAARIN RUOKALISTAKEHITYS
Hynynen, Marko (2023)
Hynynen, Marko
2023
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302021950
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202302021950
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia tapas-ruokalista Suomen MK Ravintolat Oy:n käyttöön. Yritys on selvittämässä mahdollisuuksia avata ta-pas-tarjontaan keskittyvä ravintola tai baari Jyväskylän alueelle. Laadittu ta-pas-lista ei tule sellaisenaan käyttöön, vaan toimii pohjana ja muotoutuu lopul-lisen liikeidean mukaan tulevan ravintolan tai baarin tarpeisiin.
Työ on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka pääpaino on tuotekehityksessä, ruo-kalistasuunnittelussa ja raaka-aineiden hallinnassa. Näihin osa-alueisiin pe-rehdyttiin ensin teoreettisesti. Toiminnallisessa osuudessa valittiin ensin an-nokset ja valmistettiin ne sekä laadittiin annoskortit katelaskelmineen.
Annoksia testatessa ja lopullista valintaa tehdessä huomioitiin raaka-aineiden monipuolinen käyttö ja hävikin minimoiminen. Myös mahdollisuuksiin hyödyn-tää lähituotantoa kiinnitettiin huomiota. Katelaskennassa huomioitiin kiihtynyt inflaatio eli käytetään viimeisimpiä saatavilla olevia raaka-ainehintoja.
Annokset testattiin syksyn 2022 aikana ammattikeittiössä. Raaka-aineet vali-koitiin Kespro Oy:n valikoimasta, koska tämän kanssa oli jo valmiiksi toimitus-sopimukset. Testikierroksen lisäksi osa annoksista valmistettiin uudelleen ja tehtiin korjauksia raaka-ainesuhteisiin tai valmistustapaan. Annoskortit laadit-tiin Jamix-tuotannonohjausjärjestelmässä. Annoskortit ovat toimeksiantajan, Suomen MK Ravintolat, Oy:n omaisuutta ja ovat toimeksiantajan hallussa.
Työ on toiminnallinen opinnäytetyö, jonka pääpaino on tuotekehityksessä, ruo-kalistasuunnittelussa ja raaka-aineiden hallinnassa. Näihin osa-alueisiin pe-rehdyttiin ensin teoreettisesti. Toiminnallisessa osuudessa valittiin ensin an-nokset ja valmistettiin ne sekä laadittiin annoskortit katelaskelmineen.
Annoksia testatessa ja lopullista valintaa tehdessä huomioitiin raaka-aineiden monipuolinen käyttö ja hävikin minimoiminen. Myös mahdollisuuksiin hyödyn-tää lähituotantoa kiinnitettiin huomiota. Katelaskennassa huomioitiin kiihtynyt inflaatio eli käytetään viimeisimpiä saatavilla olevia raaka-ainehintoja.
Annokset testattiin syksyn 2022 aikana ammattikeittiössä. Raaka-aineet vali-koitiin Kespro Oy:n valikoimasta, koska tämän kanssa oli jo valmiiksi toimitus-sopimukset. Testikierroksen lisäksi osa annoksista valmistettiin uudelleen ja tehtiin korjauksia raaka-ainesuhteisiin tai valmistustapaan. Annoskortit laadit-tiin Jamix-tuotannonohjausjärjestelmässä. Annoskortit ovat toimeksiantajan, Suomen MK Ravintolat, Oy:n omaisuutta ja ovat toimeksiantajan hallussa.