Vegetarisk mat på åländska restauranger
Autio, Adina (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022122131310
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022122131310
Tiivistelmä
Mitt examensarbete behandlar temat vegetarisk mat. Jag skriver om hälso- och miljöaspekterna med en vegetarisk kost, samt har jag undersökt åländska restaurangers syn på vegetarisk mat. Jag valde att skriva om vegetarisk mat eftersom det blir mera vanligt att människor övergår till en köttfri diet och det är ett ämne som ofta skapar ofta stora diskussioner. En vegetarisk livsstil hänger ofta ihop med hållbarhet, etik och hälsa och detta är mycket aktuellt i dagens värld. Mitt arbete är avgränsat så att jag inte går in på den medicinska aspekten med vegetarisk mat men nog berör hälsoaspekten, jag har även avgränsat mig från social och ekonomisk hållbarhet och tar endast upp den ekologiska hållbarheten.
Resultatet baseras på frågeställningarna “Hur ser åländska restauranger på vegetarisk mat?” och “Är en vegetarisk kost hälsosam och hållbar?”. Jag har gjort en kvantitativ undersökning och skickat ut en webbenkät till åländska restauranger. I empirin presenteras resultatet från undersökningen i form av diagram och i analysen reflekterar jag över resultatet från undersökningen.
Resultatet baseras på frågeställningarna “Hur ser åländska restauranger på vegetarisk mat?” och “Är en vegetarisk kost hälsosam och hållbar?”. Jag har gjort en kvantitativ undersökning och skickat ut en webbenkät till åländska restauranger. I empirin presenteras resultatet från undersökningen i form av diagram och i analysen reflekterar jag över resultatet från undersökningen.