Kulttuurisidonnaiset ravitsemustottumukset ja ravitsemusohjaus suuhygienistiopiskelijan vastaanotolla: kuvaileva kirjallisuuskatsaus
Kosonen, Nea; Vihtari, Rebekka (2022)
Kosonen, Nea
Vihtari, Rebekka
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121830764
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121830764
Tiivistelmä
Ulkomaalaistaustaisen väestön suun terveys on keskimäärin valtaväestöä heikompi useiden suomalaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan. Ilmiöön on yhteydessä eri kulttuurien erilaiset ravitsemustottumukset, minkä vuoksi ulkomaalaistaustaisiin tulisi kohdentaa ehkäiseviä toimia kuten ravitsemusohjausta suun terveydenhuollossa.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata eri kulttuuritaustaisen asiakkaan ravitsemusohjausta suuhygienistiopiskelijan toteuttamana. Kuvaamme Venäjän, Somalian ja Kiinan kulttuurien ravitsemustapoja ja niiden vaikutuksia suun terveyteen. Kartoitamme myös, miten ravitsemusohjauksessa tulee huomioida asiakkaan erilainen kulttuuritausta. Opinnäytetyön tuloksia voivat hyödyntää suuhygienistiopiskelijat toteuttaessaan ravitsemusohjausta eri kulttuuritaustasta tulevalle asiakkaalle.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto kerättiin pääosin sähköisistä hoito- ja terveystieteiden tietokannoista. Käytettyjä tietokantoja olivat Cinahl, Pubmed, Medic, MetCat Finna ja Terveysportti. Analysointimenetelmänä käytettiin teemoittelua.
Kirjallisuuskatsauksen tuloksista ilmeni, että eri kulttuurien ravitsemustottumukset poikkeavat merkittävästi suomalaisista ravitsemussuosituksista. Erinäisistä syistä ulkomaalais- ja erityisesti maahanmuuttotausta saattaa lisätä riskiä suun terveydelle epäedullisille ruokavalinnoille, mikä voi ilmetä heikompana suun terveydentilana. Ulkomaalaistaustaisen väestön ravitsemusta on tärkeää selvittää ja tarjota heille laadukasta ohjausta suun terveydenhuollossa. Ravitsemusohjauksen onnistumiseksi kulttuurierot, uskonto ja mahdolliset traumakokemukset sekä kommunikointihaasteet tulee ottaa huomioon. Tämä vaatii suuhygienistiltä laaja monikulttuurista osaamista.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata eri kulttuuritaustaisen asiakkaan ravitsemusohjausta suuhygienistiopiskelijan toteuttamana. Kuvaamme Venäjän, Somalian ja Kiinan kulttuurien ravitsemustapoja ja niiden vaikutuksia suun terveyteen. Kartoitamme myös, miten ravitsemusohjauksessa tulee huomioida asiakkaan erilainen kulttuuritausta. Opinnäytetyön tuloksia voivat hyödyntää suuhygienistiopiskelijat toteuttaessaan ravitsemusohjausta eri kulttuuritaustasta tulevalle asiakkaalle.
Opinnäytetyö toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineisto kerättiin pääosin sähköisistä hoito- ja terveystieteiden tietokannoista. Käytettyjä tietokantoja olivat Cinahl, Pubmed, Medic, MetCat Finna ja Terveysportti. Analysointimenetelmänä käytettiin teemoittelua.
Kirjallisuuskatsauksen tuloksista ilmeni, että eri kulttuurien ravitsemustottumukset poikkeavat merkittävästi suomalaisista ravitsemussuosituksista. Erinäisistä syistä ulkomaalais- ja erityisesti maahanmuuttotausta saattaa lisätä riskiä suun terveydelle epäedullisille ruokavalinnoille, mikä voi ilmetä heikompana suun terveydentilana. Ulkomaalaistaustaisen väestön ravitsemusta on tärkeää selvittää ja tarjota heille laadukasta ohjausta suun terveydenhuollossa. Ravitsemusohjauksen onnistumiseksi kulttuurierot, uskonto ja mahdolliset traumakokemukset sekä kommunikointihaasteet tulee ottaa huomioon. Tämä vaatii suuhygienistiltä laaja monikulttuurista osaamista.