Vähärasvaisen Oivariinin rakenteen parantaminen
Merikivi, Iris-Jasmin (2022)
Merikivi, Iris-Jasmin
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630406
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121630406
Tiivistelmä
Vähärasvainen Oivariini ja 3 öljyä Oivariini ovat kotimaisia rasvaseoslevitteitä, jotka valmistetaan voista ja rypsiöljystä. 3 öljyä Oivariinissa käytetään lisäksi avokado-kurpitsansiemenöljyä. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Valio Oy, joka pystyy hyödyntämään opinnäytetyön tuloksia. Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää vähärasvaisen Oivariinin ja 3 öljyä Oivariinin rakennetta.
Opinnäytetyössä tutkimusmenetelmissä kuluttajapalautteita kartoitettiin kolmen kesän ajalta, vähärasvaisesta Oivariinista ja 3 öljyä Oivariinista otettiin viikoittain näytteitä kovuus- ja laatumäärityksiin, tuotteita arvioitiin aistinvaraisesti viikoittain, ajoparametrejä tutkittiin kesän ajalta ja tuotteista otettiin mikroskooppikuvia rakenteen tutkimista varten.
Saatuja tuloksia arvioitiin ja niiden perusteella Oivariinien reseptiä muutetaan tarpeen mukaan, jotta rakennetta saataisiin parannettua. Nykyinen käytössä oleva resepti oli jo melko hyvä, mutta siinä oli vielä parannettavaa. Myös kerman kypsytysreseptin muokkaaminen kesän ajalta vaikuttaisi lopputuotteeseen positiivisesti. Työstä on jätetty osia julkaisematta, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.
Opinnäytetyössä tutkimusmenetelmissä kuluttajapalautteita kartoitettiin kolmen kesän ajalta, vähärasvaisesta Oivariinista ja 3 öljyä Oivariinista otettiin viikoittain näytteitä kovuus- ja laatumäärityksiin, tuotteita arvioitiin aistinvaraisesti viikoittain, ajoparametrejä tutkittiin kesän ajalta ja tuotteista otettiin mikroskooppikuvia rakenteen tutkimista varten.
Saatuja tuloksia arvioitiin ja niiden perusteella Oivariinien reseptiä muutetaan tarpeen mukaan, jotta rakennetta saataisiin parannettua. Nykyinen käytössä oleva resepti oli jo melko hyvä, mutta siinä oli vielä parannettavaa. Myös kerman kypsytysreseptin muokkaaminen kesän ajalta vaikuttaisi lopputuotteeseen positiivisesti. Työstä on jätetty osia julkaisematta, sillä ne sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia.