Alle kouluikäisten lasten ruoka-aineallergiat
Kärkkäinen, Iida; Lönnroth-Laitinen, Hanna-Maria (2022)
Kärkkäinen, Iida
Lönnroth-Laitinen, Hanna-Maria
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121530298
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121530298
Tiivistelmä
Lasten ruoka-aineallergiat ovat yleistyneet kehittyneissä teollisuusmaissa viime vuosikymmenten aikana. Suomalaisista lapsista 3–9 %:lla on jokin ruoka-aineallergia. Allergioiden nopean yleistymisen syyksi on arveltu esimerkiksi ympäristötekijöitä, kuten yleinen hygieniataso, ravintotekijät ja ympäristön mikrobeille altistuminen. Lapselle sopiva ja mahdollisimman monipuolinen ravinto on erittäin tärkeää normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Lapsen ruoka-aineallergiat vaikuttavat heikentävästi koko perheen elämänlaatuun ja hyvinvointiin. Allergioita voidaan tutkia esimerkiksi verikokein sekä altistuskokein, ja niitä hoidetaan esimerkiksi allergisoivan ruoka-aineen määräaikaisella välttämisellä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa verkko-oppimateriaalia tuotekehitysprosessina alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista osaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun avoimen ammattikorkeakoulu Pulsen Lasten allergia ja astma -verkkokurssia. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietämystä alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista sekä niiden diagnosoinnista, oireista, ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui alle kouluikäisten lasten ravitsemuksesta, alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista, ruoka-aineallergioiden oireista ja diagnosoinnista sekä ruoka-aineallergioiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.
Opinnäytetyö toteutettiin tuotekehitysprosessina, johon kuului viisi eri vaihetta. Nämä vaiheet olivat kehittämistarpeen tunnistaminen, ideavaihe, luonnosteluvaihe, kehittelyvaihe ja viimeistelyvaihe. Toimeksiantajan aihe-ehdotuksen jälkeen aloitimme tuotekehitysprosessin.
Tuotekehitysprosessina tuotettiin verkko-oppimateriaalia Learn-pohjalle. Tuotteen toimivuus testattiin sosionomiopiskelijoilla, jotka antoivat Webropol-palautteen oppimateriaalista ja sen käytännön toimivuudesta. Sosionomiopiskelijat (N=3) kertoivat oppimateriaalin olleen selkeä ja kattavasti tietoa antava kokonaisuus. Jatkokehityksenä tuotetta voisi laajentaa kattamaan myös kouluikäiset lapset, sekä ottaa mukaan muitakin allergioita.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa verkko-oppimateriaalia tuotekehitysprosessina alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista osaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun avoimen ammattikorkeakoulu Pulsen Lasten allergia ja astma -verkkokurssia. Opinnäytetyön tavoitteena oli lisätä tietämystä alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista sekä niiden diagnosoinnista, oireista, ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostui alle kouluikäisten lasten ravitsemuksesta, alle kouluikäisten lasten yleisimmistä ruoka-aineallergioista, ruoka-aineallergioiden oireista ja diagnosoinnista sekä ruoka-aineallergioiden ennaltaehkäisystä ja hoidosta.
Opinnäytetyö toteutettiin tuotekehitysprosessina, johon kuului viisi eri vaihetta. Nämä vaiheet olivat kehittämistarpeen tunnistaminen, ideavaihe, luonnosteluvaihe, kehittelyvaihe ja viimeistelyvaihe. Toimeksiantajan aihe-ehdotuksen jälkeen aloitimme tuotekehitysprosessin.
Tuotekehitysprosessina tuotettiin verkko-oppimateriaalia Learn-pohjalle. Tuotteen toimivuus testattiin sosionomiopiskelijoilla, jotka antoivat Webropol-palautteen oppimateriaalista ja sen käytännön toimivuudesta. Sosionomiopiskelijat (N=3) kertoivat oppimateriaalin olleen selkeä ja kattavasti tietoa antava kokonaisuus. Jatkokehityksenä tuotetta voisi laajentaa kattamaan myös kouluikäiset lapset, sekä ottaa mukaan muitakin allergioita.