HeVi-hävikin kartoittaminen ja sen minimointi
Raevaara, Stefan (2022)
Raevaara, Stefan
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121530194
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121530194
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin Varsinais-Suomen alueella HeVi-hävikin syntymistä alkutuotannon, tukku- ja vähittäiskauppojen käsittelyssä. Tutkimuksessa haluttiin selvittää, seurataanko hävikin syntymistä, mitkä ovet laatukriteerit tuotteiden myyntiin tai hylkäämiseen ja millä tavoin jätteeseen menevän hävikin määrää pyritään vähentämään.
Vähittäis- ja tukkukaupoissa pidetään kirjaa myydystä ja pois heitetystä inventaariosta. Useissa vähittäiskaupoissa käytetään alennustuotteita ja ruoka-apulahjoituksia. Alkutuotannossa Hevi-hävikin syntymiseen vaikuttaa suuresti sääolosuhteet, koska tuotteet ovat herkkiä kosteudelle ja lämpötilamuutoksille, joka on myös yksi kuljetuksen ja varastoinnin ongelmista.
Kuljetus ja varastointi ketjun erivaiheissa kosteudelle tai epäoptimaaliselle lämpötilalle altistuneet tuotteet voivat kärsiä ulkonäöllisiä vahinkoja, jolloin ne eivät välttämättä näytä asiakkaiden silmissä halutuilta, jolloin täysin syömäkelpoiset tuotteet joutuvat hävikin sekaan. Vaikka hävikkiä seurataan, on hävikin määrä pysynyt viimeisen viidenvuoden ajan lähes samana.
Vähittäis- ja tukkukaupoissa pidetään kirjaa myydystä ja pois heitetystä inventaariosta. Useissa vähittäiskaupoissa käytetään alennustuotteita ja ruoka-apulahjoituksia. Alkutuotannossa Hevi-hävikin syntymiseen vaikuttaa suuresti sääolosuhteet, koska tuotteet ovat herkkiä kosteudelle ja lämpötilamuutoksille, joka on myös yksi kuljetuksen ja varastoinnin ongelmista.
Kuljetus ja varastointi ketjun erivaiheissa kosteudelle tai epäoptimaaliselle lämpötilalle altistuneet tuotteet voivat kärsiä ulkonäöllisiä vahinkoja, jolloin ne eivät välttämättä näytä asiakkaiden silmissä halutuilta, jolloin täysin syömäkelpoiset tuotteet joutuvat hävikin sekaan. Vaikka hävikkiä seurataan, on hävikin määrä pysynyt viimeisen viidenvuoden ajan lähes samana.