Työvireyteen vaikuttavat elintavat
Sikanen, Laura (2014)
Sikanen, Laura
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060511955
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060511955
Tiivistelmä
Ihmisen hyvinvointiin ja työvireyteen vaikuttaa säännöllisyys ruokailussa, liikunnassa ja levossa. Näillä vaikutetaan työkykyyn, tarkkaavaisuuteen työssä ja ehkäistään työtapaturmia.
Työssä tutkittiin Valio Oy Seinäjoen rasvatehtaan työntekijöiden työvireyteen vaikuttavia elintapoja. Työntekijät vastasivat kyselylomakkeeseen, jossa kysymykset liittyivät ateriarytmiin, liikuntatottumuksiin vapaa-ajalla, työmatkalla ja työaikana sekä nukkumiseen. Kysymyksiä oli myös liittyen työntekijöiden työtehtävään. Kyselylomakkeessa oli kysymyksiä 22, joista osa oli strukturoituja ja osa avoimia.
Kyselyyn vastasi 30 työntekijää, joista naisia oli 21 ja miehiä yhdeksän. Vastaajien työtehtävät olivat tuotteenvalmistaja, tuotteenpakkaaja, tuotanto- ja projektivastaava sekä prosessiohjaaja. Kyselylomakkeeseen vastanneet työntekijät pitävät omasta hyvinvoinnistaan hyvin huolta syömällä säännöllisesti ja harrastaen liikuntaa vapaa-ajalla sekä työmatkalla. Vastanneista moni vastasi tarvitsevansa unta enemmän, mutta muuten ravitsemussuosituksiin verrattaessa ei vastauksissa ollut mitään suuria huomautuksen aiheita.
Työntekijät huolehtivat omasta työvireydestään säännöllisesti, eivätkä anna epäsäännöllisten työaikojen vaikuttaa liikunnan määrään vapaa-ajalla tai jätä liikkumista pelkän työmatkaliikunnan varaan. Työntekijät käyttävät hyvin hyödyksi työaikana olevat tauot säännöllistämään ateriarytmiä.
Opinnäytetyön aiheesta tehtiin lehtinen toimeksiantajalle, jossa kerrotaan miten työvireyteen voi vaikuttaa arjen pienillä valinnoilla.
Työssä tutkittiin Valio Oy Seinäjoen rasvatehtaan työntekijöiden työvireyteen vaikuttavia elintapoja. Työntekijät vastasivat kyselylomakkeeseen, jossa kysymykset liittyivät ateriarytmiin, liikuntatottumuksiin vapaa-ajalla, työmatkalla ja työaikana sekä nukkumiseen. Kysymyksiä oli myös liittyen työntekijöiden työtehtävään. Kyselylomakkeessa oli kysymyksiä 22, joista osa oli strukturoituja ja osa avoimia.
Kyselyyn vastasi 30 työntekijää, joista naisia oli 21 ja miehiä yhdeksän. Vastaajien työtehtävät olivat tuotteenvalmistaja, tuotteenpakkaaja, tuotanto- ja projektivastaava sekä prosessiohjaaja. Kyselylomakkeeseen vastanneet työntekijät pitävät omasta hyvinvoinnistaan hyvin huolta syömällä säännöllisesti ja harrastaen liikuntaa vapaa-ajalla sekä työmatkalla. Vastanneista moni vastasi tarvitsevansa unta enemmän, mutta muuten ravitsemussuosituksiin verrattaessa ei vastauksissa ollut mitään suuria huomautuksen aiheita.
Työntekijät huolehtivat omasta työvireydestään säännöllisesti, eivätkä anna epäsäännöllisten työaikojen vaikuttaa liikunnan määrään vapaa-ajalla tai jätä liikkumista pelkän työmatkaliikunnan varaan. Työntekijät käyttävät hyvin hyödyksi työaikana olevat tauot säännöllistämään ateriarytmiä.
Opinnäytetyön aiheesta tehtiin lehtinen toimeksiantajalle, jossa kerrotaan miten työvireyteen voi vaikuttaa arjen pienillä valinnoilla.