Sahanpurusta voiteeseen - kuusikumi kosmetiikan raaka-aineena
Palokangas, Titta; Pasanen, Hanna (2022)
Palokangas, Titta
Pasanen, Hanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120927717
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022120927717
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin kuluttajien suhtautumista kuusikumin tuoksuun kosmetiikkatuotteessa sekä tutkittiin kuusikumin mahdollista vaikutusta ihon kosteuspitoisuuteen ja ihon läpi tapahtuvan kosteuden haihtumiseen (transepidermal water loss, TEWL). Lisäksi kartoitettiin kuusikumin ihotuntua testivoidekoostumuksessa. Työn toimeksiantajana toimi Montinutra Oy, joka valmistaa polysakkaridipitoista Kuusikumi™-yhdistettä kuusen sahanpurusta paineistetun kuumavesiuuton avulla. Työn teoreettinen viitekehys muodostui kuusikumin lisäksi ihon rakenteeseen ja toimintoihin — erityisesti kosteuspitoisuuteen ja TEWLiin — vaikuttavien tekijöiden teoriasta sekä hajuaistin ja tuoksujen kokemisen teoriasta. Lisäksi hyödynnettiin aistinvaraisen arvioinnin teoriaa.
Tutkimus toteutettiin ihomittauksina ja kotikäyttötestinä hyödyntäen pääosin kvantitatiivisia menetelmiä. Tulosten mukaan ihomittausryhmä koki kuusikumin tuoksun hieman kotikäyttöryhmää miellyttävämmäksi, ja keskimäärin kuusikumin tuoksuun suhtauduttiin neutraalisti. Ihomittausten perusteella kuusikumi ei näyttänyt kosteuttavan ihoa, mutta kuusikumilla saattaa olla TEWLiä pienentävää vaikutusta. Kotikäyttötestissä testivoiteen koettiin jättävän iholle kiristävän pinnan, joka koettiin epämiellyttävänä. Kuusikumin kalvonmuodostusominaisuus on hyödynnettävissä toisenlaisissa tuotetyypeissä ja -formulaatioissa toivottuna ominaisuutena. Tulosten avulla voidaan suunnitella tuotekehittelyä tukevaa jatkotutkimusta. The thesis investigated consumers' attitudes towards the scent of spruce gum in a cosmetic product and the possible impact of spruce gum on skin moisture content and transepidermal water loss (TEWL). In addition, the skin sensation of spruce gum in a test cream formulation was investigated. The work was commissioned by Montinutra Oy, a company that produces polysaccharide-rich Sprucegum™ wood compound from spruce sawdust by means of pressurized hot water extraction. The theoretical framework of the thesis consisted of factors affecting skin structure and function - especially moisture content and TEWL - and also of the theories of olfactory and scent experiences. In addition, the theory of sensory evaluation was used.
The study was carried out using skin measurements and a home use test applying mainly quantitative methods. The results showed that the skin test group perceived the scent of spruce gum as slightly more pleasant than the home use group, and that on average the scent of spruce gum was perceived as neutral. Based on skin measurements, spruce gum did not appear to moisturise the skin, but spruce gum may have a reducing effect on TEWL. In the home use test, the test cream was considered to leave a tight surface on the skin, which was perceived as unpleasant. The film-forming property of spruce gum can be exploited in other product types and formulations as a desirable property. The results can be used to design further research to support product development.
Tutkimus toteutettiin ihomittauksina ja kotikäyttötestinä hyödyntäen pääosin kvantitatiivisia menetelmiä. Tulosten mukaan ihomittausryhmä koki kuusikumin tuoksun hieman kotikäyttöryhmää miellyttävämmäksi, ja keskimäärin kuusikumin tuoksuun suhtauduttiin neutraalisti. Ihomittausten perusteella kuusikumi ei näyttänyt kosteuttavan ihoa, mutta kuusikumilla saattaa olla TEWLiä pienentävää vaikutusta. Kotikäyttötestissä testivoiteen koettiin jättävän iholle kiristävän pinnan, joka koettiin epämiellyttävänä. Kuusikumin kalvonmuodostusominaisuus on hyödynnettävissä toisenlaisissa tuotetyypeissä ja -formulaatioissa toivottuna ominaisuutena. Tulosten avulla voidaan suunnitella tuotekehittelyä tukevaa jatkotutkimusta.
The study was carried out using skin measurements and a home use test applying mainly quantitative methods. The results showed that the skin test group perceived the scent of spruce gum as slightly more pleasant than the home use group, and that on average the scent of spruce gum was perceived as neutral. Based on skin measurements, spruce gum did not appear to moisturise the skin, but spruce gum may have a reducing effect on TEWL. In the home use test, the test cream was considered to leave a tight surface on the skin, which was perceived as unpleasant. The film-forming property of spruce gum can be exploited in other product types and formulations as a desirable property. The results can be used to design further research to support product development.