Elintarvikkeiden kuvaaminen VP-ESEM:lla
Kyntäjä, Merja (2014)
Kyntäjä, Merja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411739
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014060411739
Tiivistelmä
Seinäjoen ammattikorkeakoululle on hankittu pyyhkäisyelektronimikroskooppiin (SEM) lisälaitteisto, VP-ESEM. Laitteisto mahdollistaa huokoisen materiaalin ja orgaanisten näytteiden kuvaamisen alipaineellisessa ympäristössä.
Tässä opinnäytetyössä tutustuttiin SEM:n toimintaperiaatteisiin, paineen vaikutukseen ja mahdollisuuksiin kuvata elintarvikkeita eri VP-ESEM -olosuhteissa. Painealueena käytettiin 500–900 Pa, elektronivirralla 10–20 kV. Tutkimuksessa käytettiin pääosin takaisinsirontadetektoreita EPSE Ring, EPSE Needle ja CZ BSE ja näytteenä päällystämätöntä ohran jyvää.
Työssä tarkastellaan elintarvikkeiden rakenteisiin vaikuttavia komponentteja, kuten vettä, hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Työn lopussa tutkitaan mahdollisuuksia havainnoida elintarvikkeiden rakenteissa tapahtuvia muutoksia VP-ESEM -kuvien avulla. Tutkimukseen valittiin tärkkelyksen liisteröityminen, proteiinivaahdon muodostuminen ja pikkuleivän valmistus.
Työssä käytetyt tutkimusalueet ovat vain pintaraapaisu mahdollisuuksista, johon VP-ESEM pystyy. Tässä työssä saatujen tuloksien ja kokemusten pohjalta on kuitenkin hyvä jatkaa elintarvikkeiden elektronimikroskooppitutkimuksia.
Tässä opinnäytetyössä tutustuttiin SEM:n toimintaperiaatteisiin, paineen vaikutukseen ja mahdollisuuksiin kuvata elintarvikkeita eri VP-ESEM -olosuhteissa. Painealueena käytettiin 500–900 Pa, elektronivirralla 10–20 kV. Tutkimuksessa käytettiin pääosin takaisinsirontadetektoreita EPSE Ring, EPSE Needle ja CZ BSE ja näytteenä päällystämätöntä ohran jyvää.
Työssä tarkastellaan elintarvikkeiden rakenteisiin vaikuttavia komponentteja, kuten vettä, hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Työn lopussa tutkitaan mahdollisuuksia havainnoida elintarvikkeiden rakenteissa tapahtuvia muutoksia VP-ESEM -kuvien avulla. Tutkimukseen valittiin tärkkelyksen liisteröityminen, proteiinivaahdon muodostuminen ja pikkuleivän valmistus.
Työssä käytetyt tutkimusalueet ovat vain pintaraapaisu mahdollisuuksista, johon VP-ESEM pystyy. Tässä työssä saatujen tuloksien ja kokemusten pohjalta on kuitenkin hyvä jatkaa elintarvikkeiden elektronimikroskooppitutkimuksia.