Onnistunut asiakaskohtaaminen ravintolassa asiakkaiden näkökulmasta
Salikka, Toni (2014)
Salikka, Toni
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910945
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2014052910945
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli selvittää millainen on onnistunut asiakaskohtaaminen ravintolassa asiakkaiden näkökulmasta, ja laatia asiakkaan kokemat laatukriteerit onnistuneelle asiakaskohtaamiselle haastattelujen tulosten pohjalta. Tutkimuksessa tarkasteltiin, miten vuorovaikutus ja fyysinen palveluympäristö vaikuttivat asiakkaisiin ja heidän kokemaansa palvelun laatuun, sekä miten nämä tekijät vaikuttavat yhdessä asiakaskohtaamisen onnistumiseen.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin asiakaskohtaamista, vuorovaikutusta, palvelun laadun määritelmiä ja fyysistä palveluympäristöä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena teemahaastattelun avuin. Haastattelun teemoina olivat asiakaskohtaaminen ja fyysinen palveluympäristö. Teemahaastattelussa molempien teemojen myönteisiä ja kielteisiä puolia tarkasteltiin ja tuotiin esille. Tutkimuksessa aineistoa kerättiin haastattelemalla ravintolassa käyviä asiakkaita. Haastatteluista saatu aineisto analysoitiin ja näiden tulosten pohjalta rakennettiin asiakkaan kokemat laatukriteerit onnistuneelle asiakaskohtaamiselle.
Tulokset olivat yhtenäisiä ja teemahaastatteluista nousi asiakaskohtaamisen vaiheiden kriittisiä tekijöitä. Saapumisvaiheen kriittisiksi tekijöiksi koettiin, että asiakas toivotetaan tervetulleeksi aidosti iloisella äänellä ja hymyssä suin sekä asiakas ohjataan pöytään viipyilemättä. Palvelutilanteen kriittisiksi tekijöiksi koettin, että ravintolan henkilökunnan tulee aidosti osoittaa kiinnostusta asiakkaaseen, halua palvella ja auttaa. Aika nousi palvelutilanteen toiseksi kriittiseksi tekijäksi, jolla tarkoitettiin, että kuinka kauan annoksia ja laskua tarvitsi odottaa. Lähtövaiheessa kriittinen tekijä oli asiakkaan huomiointi, jolla tarkoitettiin, että hänet toivotetaan tervetulleeksi uudelleen ravintolaan.
Tuloksista kävi ilmi, että fyysisellä palveluympäristöllä oli vaikutusta. Se, millaisessa ympäristössä asiakaskohtaaminen tapahtui, vaikutti asiakkaiden viihtyvyyteen, tunteisiin, asenteisiin, käytöksiin ja tätä kautta, se vaikutti asiakaskohtaamiseen ja sen onnistumiseen.
Työn teoriaosuudessa käsiteltiin asiakaskohtaamista, vuorovaikutusta, palvelun laadun määritelmiä ja fyysistä palveluympäristöä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena teemahaastattelun avuin. Haastattelun teemoina olivat asiakaskohtaaminen ja fyysinen palveluympäristö. Teemahaastattelussa molempien teemojen myönteisiä ja kielteisiä puolia tarkasteltiin ja tuotiin esille. Tutkimuksessa aineistoa kerättiin haastattelemalla ravintolassa käyviä asiakkaita. Haastatteluista saatu aineisto analysoitiin ja näiden tulosten pohjalta rakennettiin asiakkaan kokemat laatukriteerit onnistuneelle asiakaskohtaamiselle.
Tulokset olivat yhtenäisiä ja teemahaastatteluista nousi asiakaskohtaamisen vaiheiden kriittisiä tekijöitä. Saapumisvaiheen kriittisiksi tekijöiksi koettiin, että asiakas toivotetaan tervetulleeksi aidosti iloisella äänellä ja hymyssä suin sekä asiakas ohjataan pöytään viipyilemättä. Palvelutilanteen kriittisiksi tekijöiksi koettin, että ravintolan henkilökunnan tulee aidosti osoittaa kiinnostusta asiakkaaseen, halua palvella ja auttaa. Aika nousi palvelutilanteen toiseksi kriittiseksi tekijäksi, jolla tarkoitettiin, että kuinka kauan annoksia ja laskua tarvitsi odottaa. Lähtövaiheessa kriittinen tekijä oli asiakkaan huomiointi, jolla tarkoitettiin, että hänet toivotetaan tervetulleeksi uudelleen ravintolaan.
Tuloksista kävi ilmi, että fyysisellä palveluympäristöllä oli vaikutusta. Se, millaisessa ympäristössä asiakaskohtaaminen tapahtui, vaikutti asiakkaiden viihtyvyyteen, tunteisiin, asenteisiin, käytöksiin ja tätä kautta, se vaikutti asiakaskohtaamiseen ja sen onnistumiseen.