Työelämälähtöisen toimintakonseptin kehittäminen ammatilliseen koulutukseen ravintola-, catering- ja matkailualalle
Tynkkynen, Laura (2022)
Tynkkynen, Laura
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102021399
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022102021399
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämiseen liittyvien prosessien vaiheet ammatilliseen koulutukseen ravintola-, catering- ja
matkailualalle. Opinnäytetyössä kartoitetaan työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämistyön tarvetta ja mahdollisia kehittämiskohteita. Kehittämistyön tarvetta selvitettiin kartoittamalla alan ja sen koulutuksien valtakunnallista tilannetta, sekä selvittämällä
työelämä- ja opiskelijanäkökulmaa alan ja sen koulutuksen alueellisesta tilanteesta, sekä
niiden mahdollisista kehittämisen kohteista.
Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä matkailutoimiala kärsii työvoima- ja osaajapulasta.
Työelämän tarpeisiin vastaaminen ja ammattitaidon edistäminen ovat ammatillisen koulutuksen toiminnan perusedellytyksiä. Opinnäytetyössä selvitetään miten ravintola-, catering- ja matkailualan ammatillisella koulutuksella voidaan vastata työelämän osaajatarpeisiin kehittämällä työelämälähtöisiä toimintakonsepteja, sekä tutkitaan miten niitä
tulisi kehittää.
Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena. Tapaustutkimusprosessi alkoi tutkimuksellisella osalla, missä tutkittiin ympäristöanalyysin avulla toimeksiantajan toiminta-alueen kehittymistä ja sen vaikutuksia. Toisena tutkimuskohteena oli työelämänäkökulma,
joka tehtiin avointen haastatteluiden ja keskustelutilaisuuksien avulla. Kolmanneksi tutkittiin opiskelijanäkökulmaa teemahaastattelemalla ravintola-, catering- ja matkailualan
opiskelijoita. Opiskelijahaastatteluiden perusteella tehtiin opiskelijoista asiakasprofiilit.
Opinnäytetyön perusteella työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämiselle ammatilliseen koulutukseen ravintola-, catering- ja matkailualalle on tarvetta. Matkailutoimiala on kriisissä ja työelämä tarvitsee osaajia. Työelämälähtöisien toimintakonseptien
kehittämistyöllä arvioidaan olevan myönteisiä vaikutuksia osaavamman työvoiman saatavuuteen työelämälle. Työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämisen hyötynä on
koulutuksien kehittäminen suoraan työelämän osaamistarpeisiin, koulutuksien kohdentaminen oikealla asiakasryhmälle, sekä koulutuksien saavutettavuuden parantaminen ja
uusien opiskelijaryhmien löytäminen.
Asiasanat: matkailutoimiala, ammatillinen koulutus, vetovoima, ravintola- ja matkailuala The purpose of this thesis is to describe the stages of the processes of developing working life-oriented operational concepts into vocational college in restaurant, catering and
travel services. This thesis surveys the need of developing working life oriented operational concept and its development targets. The need for development work was clarified
by surveying the national situation of the business field and its vocational education, and
by finding out the business life and student perspective on the regional situation of the
education, as well as possible targets for its development.
The topic of this thesis is very current, because tourist industry suffers from labour and
skill shortage. Responding to the needs of working life and promoting professional skills
are the basic prerequisites for the operation of vocational education. The thesis explains
how vocational education in the restaurant, catering, and tourism services can respond to
the skills needs of business life by developing working life-oriented operating concepts.
The thesis was implemented as a case study. The case study process started with the research part, where the development of Ammattiopisto Samiedu area of operation and its
effects were investigated using environmental analysis. As another topic, the working
life perspective was investigated as an interview study through open interviews and discussion sessions. Thirdly, the student perspective was studied by theme interviews with
students in the restaurant, catering and tourism industries. To improve customer understanding customer profiles of the students, were made based on the student interviews.
Based on the result of the thesis, there is a current need for the development of working
life-oriented operating concepts. The tourism sector is in crisis and business life needs
more skilled workers. The development work of working life-oriented operating concepts is estimated to have positive effects on the availability of more skilled workers in
business life. The benefit of developing working life-oriented operating concepts is the
ability to develop teaching content directly to the competence needs of business life, targeting them on right customer group, as well as improving the accessibility of education
and finding new student groups.
Keywords: tourism industry, vocational college, attraction, restaurant and travel business
matkailualalle. Opinnäytetyössä kartoitetaan työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämistyön tarvetta ja mahdollisia kehittämiskohteita. Kehittämistyön tarvetta selvitettiin kartoittamalla alan ja sen koulutuksien valtakunnallista tilannetta, sekä selvittämällä
työelämä- ja opiskelijanäkökulmaa alan ja sen koulutuksen alueellisesta tilanteesta, sekä
niiden mahdollisista kehittämisen kohteista.
Aihe on hyvin ajankohtainen, sillä matkailutoimiala kärsii työvoima- ja osaajapulasta.
Työelämän tarpeisiin vastaaminen ja ammattitaidon edistäminen ovat ammatillisen koulutuksen toiminnan perusedellytyksiä. Opinnäytetyössä selvitetään miten ravintola-, catering- ja matkailualan ammatillisella koulutuksella voidaan vastata työelämän osaajatarpeisiin kehittämällä työelämälähtöisiä toimintakonsepteja, sekä tutkitaan miten niitä
tulisi kehittää.
Opinnäytetyö toteutettiin tapaustutkimuksena. Tapaustutkimusprosessi alkoi tutkimuksellisella osalla, missä tutkittiin ympäristöanalyysin avulla toimeksiantajan toiminta-alueen kehittymistä ja sen vaikutuksia. Toisena tutkimuskohteena oli työelämänäkökulma,
joka tehtiin avointen haastatteluiden ja keskustelutilaisuuksien avulla. Kolmanneksi tutkittiin opiskelijanäkökulmaa teemahaastattelemalla ravintola-, catering- ja matkailualan
opiskelijoita. Opiskelijahaastatteluiden perusteella tehtiin opiskelijoista asiakasprofiilit.
Opinnäytetyön perusteella työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämiselle ammatilliseen koulutukseen ravintola-, catering- ja matkailualalle on tarvetta. Matkailutoimiala on kriisissä ja työelämä tarvitsee osaajia. Työelämälähtöisien toimintakonseptien
kehittämistyöllä arvioidaan olevan myönteisiä vaikutuksia osaavamman työvoiman saatavuuteen työelämälle. Työelämälähtöisten toimintakonseptien kehittämisen hyötynä on
koulutuksien kehittäminen suoraan työelämän osaamistarpeisiin, koulutuksien kohdentaminen oikealla asiakasryhmälle, sekä koulutuksien saavutettavuuden parantaminen ja
uusien opiskelijaryhmien löytäminen.
Asiasanat: matkailutoimiala, ammatillinen koulutus, vetovoima, ravintola- ja matkailuala
travel services. This thesis surveys the need of developing working life oriented operational concept and its development targets. The need for development work was clarified
by surveying the national situation of the business field and its vocational education, and
by finding out the business life and student perspective on the regional situation of the
education, as well as possible targets for its development.
The topic of this thesis is very current, because tourist industry suffers from labour and
skill shortage. Responding to the needs of working life and promoting professional skills
are the basic prerequisites for the operation of vocational education. The thesis explains
how vocational education in the restaurant, catering, and tourism services can respond to
the skills needs of business life by developing working life-oriented operating concepts.
The thesis was implemented as a case study. The case study process started with the research part, where the development of Ammattiopisto Samiedu area of operation and its
effects were investigated using environmental analysis. As another topic, the working
life perspective was investigated as an interview study through open interviews and discussion sessions. Thirdly, the student perspective was studied by theme interviews with
students in the restaurant, catering and tourism industries. To improve customer understanding customer profiles of the students, were made based on the student interviews.
Based on the result of the thesis, there is a current need for the development of working
life-oriented operating concepts. The tourism sector is in crisis and business life needs
more skilled workers. The development work of working life-oriented operating concepts is estimated to have positive effects on the availability of more skilled workers in
business life. The benefit of developing working life-oriented operating concepts is the
ability to develop teaching content directly to the competence needs of business life, targeting them on right customer group, as well as improving the accessibility of education
and finding new student groups.
Keywords: tourism industry, vocational college, attraction, restaurant and travel business