Ruokamatkailureittejä Keski-Pohjanmaalle
Hietaniemi, Niko (2022)
Hietaniemi, Niko
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022082919701
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022082919701
Tiivistelmä
Tämä on toiminnallinen eli produktiivinen opinnäytetyö, jonka toimeksiantajana on Hungry for Finland ja se toteutettiin EU:n maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tukemana. Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella kaksi ruokamatkailureittiä Keski-Pohjanmaalle omatoimisille kotimaisille matkaajille. Vastaavia opinnäytetöitä Suomeen matkaavista ulkomaalaisista matkailijoista löytyy jo useampia, mutta tämä tärkeä kotimaan matkailijoiden kohderyhmä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Keski-Pohjanmaa on myös vähemmän tunnettu matkailualueena ja sen matkailu on vielä kehitysvaiheessa.
Toteutin kaksi erilaista ruokamatkailureittiä, joiden pohjana toimi asiakasprofilointi Visit Finlandin matkailijasegmenttien mukaisesti. Reitit sijoittuvat keski- sekä loppu kesään sisältäen mahdollisimman kattavasti alueen ruokakulttuuria, luontoa ja aktiviteetteja. Tietoperusta osiossa avaan enemmän Keski-Pohjanmaan ruokakulttuuria, matkailua sekä tämänhetkistä tilannetta. Asiakasryhmiksi valitsin kuuteen merkittävimpiin asiakasryhmiin kuuluvat aitouden etsijät sekä luontonautiskelijat.
Kotimaisen ruokamatkailun kehittäminen osiossa käsittelen vastuullisuutta, tarinallistamista sekä elämyksellisyyttä, jonka jälkeen kuvaan paikallista elämäntapaa pitkäaikaisen asukkaan haastattelun kautta. Lopuksi esittelen ruokamatkailureittien tarjonnan sekä matkailureittien asiakkaat. Lopputuloksena on mahdollisimman monipuolinen kattaus mitä Keski-Pohjanmaan ruokakulttuuri sekä matkailu tarjoaa kotimaisille matkailijoille. Tavoitteena oli parantaa alueen ruokamatkailua ja tietämystä kotimaisilla markkinoilla.
Toteutin kaksi erilaista ruokamatkailureittiä, joiden pohjana toimi asiakasprofilointi Visit Finlandin matkailijasegmenttien mukaisesti. Reitit sijoittuvat keski- sekä loppu kesään sisältäen mahdollisimman kattavasti alueen ruokakulttuuria, luontoa ja aktiviteetteja. Tietoperusta osiossa avaan enemmän Keski-Pohjanmaan ruokakulttuuria, matkailua sekä tämänhetkistä tilannetta. Asiakasryhmiksi valitsin kuuteen merkittävimpiin asiakasryhmiin kuuluvat aitouden etsijät sekä luontonautiskelijat.
Kotimaisen ruokamatkailun kehittäminen osiossa käsittelen vastuullisuutta, tarinallistamista sekä elämyksellisyyttä, jonka jälkeen kuvaan paikallista elämäntapaa pitkäaikaisen asukkaan haastattelun kautta. Lopuksi esittelen ruokamatkailureittien tarjonnan sekä matkailureittien asiakkaat. Lopputuloksena on mahdollisimman monipuolinen kattaus mitä Keski-Pohjanmaan ruokakulttuuri sekä matkailu tarjoaa kotimaisille matkailijoille. Tavoitteena oli parantaa alueen ruokamatkailua ja tietämystä kotimaisilla markkinoilla.