Tilinpäätösanalyysi : ravintola X
Ala-Pietilä, Mari (2022)
Ala-Pietilä, Mari
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022082819671
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022082819671
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli analysoida Ravintola X:n tilinpäätöksiä ajalta 2015-2021 ja selvittää niiden pohjalta yrityksen taloudellisia tietoja ja näkymiä. Ravintola toimii Varsinais-Suomen talousalueella. Työssä selvitettiin, minä vuosina yrityksen taloudessa on ollut poikkeavuutta ja mitkä asiat ovat niihin voineet vaikuttaa. Yritykselle ei ole ennen tehty tilinpäätösanalyysia, joten sille koettiin olevan tarvetta, jotta taloudellisesta kehityksestä saatiin kokonaiskuva auttamaan tulevaisuuden ennustamisessa.
Opinnäytetyössä paneuduttiin yrityksen taloudellisiin tunnuslukuihin, sekä selvitettiin, mitkä asiat ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Työssä käytiin läpi tilinpäätöksen laadintaa ja tärkeimpiä elementtejä. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelua, prosentti- ja trendianalyysiä, sekä tunnuslukujen vertailua virallisiin arvoihin. Haastattelulla selvitettiin yrityksen toimitusjohtajan ja puheenjohtajan omia ajatuksia yrityksen taloudellisesta tilasta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä vuosien varrella. Yrityksen taloustiedoista laadittiin prosenttilukumuotoinen tilinpäätös ja trendianalyysi, jotta saatiin selkeämpi kuva taloudesta.
Edellä mainittuja tutkimusmenetelmiä käyttäen, Ravintola X:lle toteutettiin tilinpäätösanalyysi. Oikaistujen tilinpäätöstietojen nojalta laadittiin prosenttilukumuotoinen tilinpäätös ja trendianalyysi. Tunnuslukuja tarkasteltiin kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden osalta.
Analyysin tuloksena selvisi, että yrityksen tilanne on ollut vuosien aikana hyvin vaihteleva ja siihen löytyi syitä ulkopuolisista, sekä sisäpiirin tekijöistä. Ohjearvoihin verrattuna tulokset näyttäytyivät heikkoina tai tyydyttävinä. Yritys on toiminut lähes kolme vuosikymmentä ja etenkin ruokamyynnit ovat olleet Covidin-19 pandemian aiheuttamista murheista, sekä sisäisistä ongelmista huolimatta nousussa viime vuodet. Voidaan todeta, että kannattavuus on pysynyt myönteisenä. The objective of the thesis was to analyze the financial statements of Restaurant X during the period 2015-2021 and based on them, find out the company's financial data and prospects. Restaurant X is a restaurant company whose activities are concentrated in the small municipality in Southwest-Finland. In the work we found out that in some years there has been an anomaly in the company's finances and solved what issues may have affected them. The company has no prior financial statements done before, so there was a need to provide a full picture of economic development to help predict the future.
The thesis looked at the financial key figures of the company and analyzed wihch issues have been influencing the outcome. The study involved the preparation of financial statements and the main elements. The research methods included interview, percentage and trend analysis, and comparison of key figures with official values. The interview looked into the company's CEO and Chairman's own thoughts on the financial condition of the company and the factors that contributed to it over the years. A percentage-format financial statement and trend analysis of the company's financials were compiled to provide a clearer picture of the economy.
By using the research methods, an analysis of financial statements was carried out for Restaurant X. The adjusted financial statements and trend analysis were prepared based on adjusted financial statements. The indicators were examined in terms of profitability, solvency and liquidity.
As a result of the analysis, the situation of the company has been very varied over the years, with external reasons, as well as internal factors. Compared to the guideline values, the results appeared weak or satisfactory. The company has been operating for nearly three decades and sales have on the rise over the past few years despite Covid-19 pandemic and internal problems. However, it can be noted that profitability has remained positive.
Opinnäytetyössä paneuduttiin yrityksen taloudellisiin tunnuslukuihin, sekä selvitettiin, mitkä asiat ovat vaikuttaneet lopputulokseen. Työssä käytiin läpi tilinpäätöksen laadintaa ja tärkeimpiä elementtejä. Tutkimusmenetelminä käytettiin haastattelua, prosentti- ja trendianalyysiä, sekä tunnuslukujen vertailua virallisiin arvoihin. Haastattelulla selvitettiin yrityksen toimitusjohtajan ja puheenjohtajan omia ajatuksia yrityksen taloudellisesta tilasta ja siihen vaikuttaneista tekijöistä vuosien varrella. Yrityksen taloustiedoista laadittiin prosenttilukumuotoinen tilinpäätös ja trendianalyysi, jotta saatiin selkeämpi kuva taloudesta.
Edellä mainittuja tutkimusmenetelmiä käyttäen, Ravintola X:lle toteutettiin tilinpäätösanalyysi. Oikaistujen tilinpäätöstietojen nojalta laadittiin prosenttilukumuotoinen tilinpäätös ja trendianalyysi. Tunnuslukuja tarkasteltiin kannattavuuden, vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden osalta.
Analyysin tuloksena selvisi, että yrityksen tilanne on ollut vuosien aikana hyvin vaihteleva ja siihen löytyi syitä ulkopuolisista, sekä sisäpiirin tekijöistä. Ohjearvoihin verrattuna tulokset näyttäytyivät heikkoina tai tyydyttävinä. Yritys on toiminut lähes kolme vuosikymmentä ja etenkin ruokamyynnit ovat olleet Covidin-19 pandemian aiheuttamista murheista, sekä sisäisistä ongelmista huolimatta nousussa viime vuodet. Voidaan todeta, että kannattavuus on pysynyt myönteisenä.
The thesis looked at the financial key figures of the company and analyzed wihch issues have been influencing the outcome. The study involved the preparation of financial statements and the main elements. The research methods included interview, percentage and trend analysis, and comparison of key figures with official values. The interview looked into the company's CEO and Chairman's own thoughts on the financial condition of the company and the factors that contributed to it over the years. A percentage-format financial statement and trend analysis of the company's financials were compiled to provide a clearer picture of the economy.
By using the research methods, an analysis of financial statements was carried out for Restaurant X. The adjusted financial statements and trend analysis were prepared based on adjusted financial statements. The indicators were examined in terms of profitability, solvency and liquidity.
As a result of the analysis, the situation of the company has been very varied over the years, with external reasons, as well as internal factors. Compared to the guideline values, the results appeared weak or satisfactory. The company has been operating for nearly three decades and sales have on the rise over the past few years despite Covid-19 pandemic and internal problems. However, it can be noted that profitability has remained positive.