Automatisoidun paistolaitteen käyttöönotto
Kaikkonen, Martti (2022)
Kaikkonen, Martti
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022062219050
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022062219050
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli ottaa uusi automatisoitu paistolaite käyttöön kasvispihveille manuaalisen prosessin tilalle. Opinnäytetyön tilaajana toimi HoviRuoka Oy:n Kouvolan valmisruokatehdas. Uuden automatisoidun paistolaitteen tarkoituksena oli parantaa manuaalisen prosessin ongelmakohtia sekä varmistaa, että kypsennysprosessi tulee jatkossa olemaan turvallisempi, laadukkaampi ja tehokkaampi.
Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään elintarviketeollisuuden keskeisiä aiheita kuten laatua ja kestävyyttä sekä elintarviketeollisuuden roolia Suomessa. Lisäksi käsitellään valmisruokakategoriaa sekä sen valmistusprosesseja. Valmisruokaan liittyen käsitellään siihen liittyyvää lainsäädäntöä sekä määräyksiä.
Kokeellisessa osassa esitellään tehdyt testiajot sekä niiden tulokset. Kahdessa erillisessä testiajossa otettiin huomioon edellisen manuaalisen prosessin merkittävimmät ongelmakohdat ja pyrittiin löytämään automatisoidun paistolaitteen asetuksilla parannuksia näihin.
Opinnäytetyön tuloksena uusi automatisoitu paistolaite saatiin asennettua ja otettua käyttöön HoviRuoka Oy:n Kouvolan tehtaalla. Testien avulla optimoitiin uuden laitteen asetukset. Uuden paistolaitteen avulla saatiin tasalaatuisempia kasvispihvejä, vähennettiin hävikkiä sekä työvaiheita. Myös työkustannukset pienenivät uuden paistolaitteen käyttöönoton myötä, kun työvaiheita poistui prosessista ja ne yksinkertaistuivat. Uusi laite paransi myös työturvallisuutta.
Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään elintarviketeollisuuden keskeisiä aiheita kuten laatua ja kestävyyttä sekä elintarviketeollisuuden roolia Suomessa. Lisäksi käsitellään valmisruokakategoriaa sekä sen valmistusprosesseja. Valmisruokaan liittyen käsitellään siihen liittyyvää lainsäädäntöä sekä määräyksiä.
Kokeellisessa osassa esitellään tehdyt testiajot sekä niiden tulokset. Kahdessa erillisessä testiajossa otettiin huomioon edellisen manuaalisen prosessin merkittävimmät ongelmakohdat ja pyrittiin löytämään automatisoidun paistolaitteen asetuksilla parannuksia näihin.
Opinnäytetyön tuloksena uusi automatisoitu paistolaite saatiin asennettua ja otettua käyttöön HoviRuoka Oy:n Kouvolan tehtaalla. Testien avulla optimoitiin uuden laitteen asetukset. Uuden paistolaitteen avulla saatiin tasalaatuisempia kasvispihvejä, vähennettiin hävikkiä sekä työvaiheita. Myös työkustannukset pienenivät uuden paistolaitteen käyttöönoton myötä, kun työvaiheita poistui prosessista ja ne yksinkertaistuivat. Uusi laite paransi myös työturvallisuutta.