Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta : kohti hiilineutraalia ruokaketjua
Palomäki, Anu; Laasasenaho, Kari; Rytkönen, Karoliina; Viitala, Joni (2022)
Palomäki, Anu
Laasasenaho, Kari
Rytkönen, Karoliina
Viitala, Joni
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022062148310
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022062148310
Tiivistelmä
Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n viimeisimmän raportin mukaan ilmastonmuutos on lisännyt sekä voimistanut helleaaltoja, rankkasateita, kuivuutta ja trooppisia myrskyjä. Ilmastonmuutos vaikuttaa ruokaturvaan kaikkialla maailmassa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan Suomen tulee olla hiilineutraali vuonna 2035, linjassa kansainvälisten sopimusten ja sitoumusten kanssa.
Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta rakentaa polun ilmastokestävän ruokaketjun toteuttamiseksi alueella. Se on yhteenveto alueen eri toimijoiden näkemyksistä sekä valtakunnallisesti tehdyistä kuudesta ruokaketjuun liittyvästä toimialakohtaisesta ilmastotiekartasta. Päätavoitteena on ilmastokestävä ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla osana alueen kokonaiskestävää ruokajärjestelmää vuoteen 2035 mennessä. Tämän saavuttamiseksi on asetettu yhdeksän alatavoitetta ja niille toimenpiteet. Tiekartan tavoitteet ja toimenpiteet on asetettu neljän kaikille avoimen työpajan keskustelujen, laajan tausta-aineiston sekä valtakunnallisten työ- ja elinkeinoministeriön toimesta toteutettujen toimialakohtaisten ilmastotiekarttojen perusteella.
Tehokkaimmat keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi Etelä-Pohjanmaan ruokaketjussa liittyvät tuotantopanosten vähähiilisyyden edistämiseen, peltomaiden hiilensidonnan lisäämiseen ja hiilipäästöjen vähentämiseen, fossiilisesta energiasta luopumiseen, hävikin vähentämiseen ja tutkimustiedon lisäämiseen sekä toimeenpanoon.
Tavoitteiden saavuttaminen vaatii mittavia toimenpiteitä niin toimintaympäristöltä kuin alan toimijoilta. On todennäköistä, että päästöjä on mittavienkin vähennystoimenpiteiden jälkeen kompensoitava, minkä vuoksi hiilimarkkinoiden kehitys on yksi tärkeä edellytys tavoitteiden saavuttamiselle. Tärkeää on koko ruokaketjun kokonaiskestävä kehitys, joka huomioi myös yritystoiminnan taloudellisen toiminnan edellytykset. Ilman yritystoiminnan kannattavuutta ilmastotoimien toteuttamiselle ei ole riittäviä edellytyksiä.
Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta on toteutettu Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle -hankkeessa ja sitä on rahoittanut Etelä-Pohjanmaan liitto, maakunnallinen kehittämisrahoitus (AKKE).
Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta rakentaa polun ilmastokestävän ruokaketjun toteuttamiseksi alueella. Se on yhteenveto alueen eri toimijoiden näkemyksistä sekä valtakunnallisesti tehdyistä kuudesta ruokaketjuun liittyvästä toimialakohtaisesta ilmastotiekartasta. Päätavoitteena on ilmastokestävä ruokajärjestelmä Etelä-Pohjanmaalla osana alueen kokonaiskestävää ruokajärjestelmää vuoteen 2035 mennessä. Tämän saavuttamiseksi on asetettu yhdeksän alatavoitetta ja niille toimenpiteet. Tiekartan tavoitteet ja toimenpiteet on asetettu neljän kaikille avoimen työpajan keskustelujen, laajan tausta-aineiston sekä valtakunnallisten työ- ja elinkeinoministeriön toimesta toteutettujen toimialakohtaisten ilmastotiekarttojen perusteella.
Tehokkaimmat keinot ilmastonmuutoksen torjumiseksi Etelä-Pohjanmaan ruokaketjussa liittyvät tuotantopanosten vähähiilisyyden edistämiseen, peltomaiden hiilensidonnan lisäämiseen ja hiilipäästöjen vähentämiseen, fossiilisesta energiasta luopumiseen, hävikin vähentämiseen ja tutkimustiedon lisäämiseen sekä toimeenpanoon.
Tavoitteiden saavuttaminen vaatii mittavia toimenpiteitä niin toimintaympäristöltä kuin alan toimijoilta. On todennäköistä, että päästöjä on mittavienkin vähennystoimenpiteiden jälkeen kompensoitava, minkä vuoksi hiilimarkkinoiden kehitys on yksi tärkeä edellytys tavoitteiden saavuttamiselle. Tärkeää on koko ruokaketjun kokonaiskestävä kehitys, joka huomioi myös yritystoiminnan taloudellisen toiminnan edellytykset. Ilman yritystoiminnan kannattavuutta ilmastotoimien toteuttamiselle ei ole riittäviä edellytyksiä.
Etelä-Pohjanmaan ruokasektorin ilmastotiekartta on toteutettu Ruokasektorin alueellisen ilmastotiekartan laatiminen Etelä-Pohjanmaalle -hankkeessa ja sitä on rahoittanut Etelä-Pohjanmaan liitto, maakunnallinen kehittämisrahoitus (AKKE).