Hamppumaidon separointiprosessin kehittäminen : reologisten menetelmien avulla
Leino, Heidi (2022)
Leino, Heidi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061718198
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022061718198
Tiivistelmä
Opinnäytetyön alkuperäisenä tarkoituksena oli kehittää uudenlainen nestemäinen elintarvike hampunsiemenestä. Opinnäytetyön alkuvaiheessa päätettiin, että suunnittelun kohteeksi valitaan hamppukerma. Hamppukerman valmistukseen oli tarkoitus käyttää separaattoria, jota elintarviketeollisuudessa hyödynnetään täysmaidossa olevan rasvaisemman osuuden eli kerman erottamiseen.
Hamppumaidon viskoottisia ominaisuuksia tarkasteltiin reologisten mittauksien avulla. Itsetehtyä hamppumaitoa verrattiin kaupallisiin kasviperäisiin tuotteisiin. Mittauksilla ja vertailulla prosessimittakaavassa valmistettaviin elintarvikkeisiin pyrittiin selvittämään, miten hamppumaitoa voitaisiin prosessoida onnistuneesti hamppukermaksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään hamppua elintarvikkeiden raaka-aineena, separointimenetelmää sekä reologiaa yleisesti. Opinnäytetyön käytännön osuus tehtiin pääasiassa Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampuksen laboratoriotiloissa. Toimeksiantajayrityksen tiloissa testattiin hamppumaidon valmistusprosessia suuremmassa mittakaavassa. Tehtyjen testien ja teoriapohjan avulla muodostettiin kehitysehdotuksia hamppukerman valmistamiseen separoimalla.
Käytännön osuudessa tehtyjen testien perusteella todettiin, että käytetyllä laitteistolla ei ole mahdollista separoida hamppumaitoa. Vaikka opinnäytetyössä ei päästy alussa asetettuihin tavoitteisiin ja tuloksiin, voidaan opinnäytetyötä käyttää pohjana hamppumaidon prosessoinnin kehittämiseen ja hamppukerman valmistamiseen prosessimittakaavassa.
Hamppumaidon viskoottisia ominaisuuksia tarkasteltiin reologisten mittauksien avulla. Itsetehtyä hamppumaitoa verrattiin kaupallisiin kasviperäisiin tuotteisiin. Mittauksilla ja vertailulla prosessimittakaavassa valmistettaviin elintarvikkeisiin pyrittiin selvittämään, miten hamppumaitoa voitaisiin prosessoida onnistuneesti hamppukermaksi.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään hamppua elintarvikkeiden raaka-aineena, separointimenetelmää sekä reologiaa yleisesti. Opinnäytetyön käytännön osuus tehtiin pääasiassa Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampuksen laboratoriotiloissa. Toimeksiantajayrityksen tiloissa testattiin hamppumaidon valmistusprosessia suuremmassa mittakaavassa. Tehtyjen testien ja teoriapohjan avulla muodostettiin kehitysehdotuksia hamppukerman valmistamiseen separoimalla.
Käytännön osuudessa tehtyjen testien perusteella todettiin, että käytetyllä laitteistolla ei ole mahdollista separoida hamppumaitoa. Vaikka opinnäytetyössä ei päästy alussa asetettuihin tavoitteisiin ja tuloksiin, voidaan opinnäytetyötä käyttää pohjana hamppumaidon prosessoinnin kehittämiseen ja hamppukerman valmistamiseen prosessimittakaavassa.