Liikunta- ja elintapaohjausryhmän toiminnan kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi
Havia, Maarit (2022)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716172
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060716172
Tiivistelmä
Yhteiskunnan toiminnan kannalta on tärkeää edistää väestön terveyttä, jossa elintapaohjaus on todettu hyödylliseksi menetelmäksi. Ohjauksessa tulisi tukea ja ohjata elintapoja terveellisempään suuntaan monialaisesti positiivisella otteella.
Tämä kehittämisprojekti toteutettiin moniammatilliseen liikunta- ja elintapaohjausryhmään (Leo). Tarkoituksena oli kehittää ja selkeyttää Leo-toiminnan prosessia. Kehittämisprojektin tavoitteena oli saada tietoa toiminnan vaikuttavuudesta sekä vuorovaikutusta edistävistä tekijöistä ryhmäohjauksessa. Projektissa toteutettiin tutkimus toiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja havainnoitiin ryhmässä esiintyvää vuorovaikutusta.
Tässä kehittämisprojektissa terveysvaikutuksia mitattiin Leo-ryhmään osallistuneilta (N=8). Mitattavia tekijöitä olivat veren sokeri- ja kolesteroliarvot, paino, BMI-indeksi, vyötärönympärys, hammasplakki ja ienverenvuoto. Elintapojen muutosta mitattiin kyselyllä. Nämä mittaukset toteutettiin ennen ryhmäkokoontumisia, 7 viikon kuluttua ja puolen vuoden kuluttua ryhmän alusta. Ryhmäkokoontumisia oli kuusi viikon välein ja puolen vuoden kuluttua seitsemäs.
Leo-ryhmään osallistuneilla tapahtui useita pieniä positiivisia muutoksia elintavoissa. Keskimäärin ryhmäläisillä putosi paino noin kolme kilogrammaa, vyötärönympärys pieneni, suun terveydessä ja veriarvoissa tapahtui positiivisia muutoksia. Ryhmän vuorovaikutusta havainnoitaessa huomattiin, että vertaistukea lisäsi mm. kuvien ja esineiden hyödyntäminen ohjauksessa sekä ohjaajan esittämät kysymykset.
Pienilläkin elintapojen muutoksilla voidaan edistää yksilön terveyttä sekä saada merkittävää hyötyä koko yhteiskunnalle. Tutkimustulosten ja palautteiden avulla toimintaa ja siihen liittyviä materiaaleja kehitettiin sekä laadittiin prosessikaavio organisaation IMS-järjestelmään. Prosessikaaviota ja sen sisältämää materiaalia voidaan hyödyntää esihenkilötyössä, perehdytyksessä sekä laadunhallinnassa.
Tämä kehittämisprojekti toteutettiin moniammatilliseen liikunta- ja elintapaohjausryhmään (Leo). Tarkoituksena oli kehittää ja selkeyttää Leo-toiminnan prosessia. Kehittämisprojektin tavoitteena oli saada tietoa toiminnan vaikuttavuudesta sekä vuorovaikutusta edistävistä tekijöistä ryhmäohjauksessa. Projektissa toteutettiin tutkimus toiminnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja havainnoitiin ryhmässä esiintyvää vuorovaikutusta.
Tässä kehittämisprojektissa terveysvaikutuksia mitattiin Leo-ryhmään osallistuneilta (N=8). Mitattavia tekijöitä olivat veren sokeri- ja kolesteroliarvot, paino, BMI-indeksi, vyötärönympärys, hammasplakki ja ienverenvuoto. Elintapojen muutosta mitattiin kyselyllä. Nämä mittaukset toteutettiin ennen ryhmäkokoontumisia, 7 viikon kuluttua ja puolen vuoden kuluttua ryhmän alusta. Ryhmäkokoontumisia oli kuusi viikon välein ja puolen vuoden kuluttua seitsemäs.
Leo-ryhmään osallistuneilla tapahtui useita pieniä positiivisia muutoksia elintavoissa. Keskimäärin ryhmäläisillä putosi paino noin kolme kilogrammaa, vyötärönympärys pieneni, suun terveydessä ja veriarvoissa tapahtui positiivisia muutoksia. Ryhmän vuorovaikutusta havainnoitaessa huomattiin, että vertaistukea lisäsi mm. kuvien ja esineiden hyödyntäminen ohjauksessa sekä ohjaajan esittämät kysymykset.
Pienilläkin elintapojen muutoksilla voidaan edistää yksilön terveyttä sekä saada merkittävää hyötyä koko yhteiskunnalle. Tutkimustulosten ja palautteiden avulla toimintaa ja siihen liittyviä materiaaleja kehitettiin sekä laadittiin prosessikaavio organisaation IMS-järjestelmään. Prosessikaaviota ja sen sisältämää materiaalia voidaan hyödyntää esihenkilötyössä, perehdytyksessä sekä laadunhallinnassa.