Baarityön ergonomian kehittäminen
Laitinen, Laura; Murto, Laura-Karoliina (2022)
Laitinen, Laura
Murto, Laura-Karoliina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060515446
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060515446
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda kehittämisehdotuksia ergonomisempaan baarityöhön. Opinnäytetyö käsittelee ergonomiaa ja baariergonomiaa, jotka molemmat turvataan työturvallisuuslaissa. Teorian pohjalta tehtiin havaintoja, kuinka ergonomian tulisi olla, ja teemahaastatteluiden avulla saatiin tietoa siitä, miten ergonomia toteutuu baarityössä.
Opinnäytetyöprosessissa ensimmäisenä etsittiin lähteitä ja koottiin teoriaperusta opinnäytetyölle. Lähteet koostuivat kotimaisesta painetusta kirjallisuudesta sekä ravitsemistoimialan toimialaraportista vuodelta 2016. Tämän jälkeen suoritettiin teemahaastattelu, jonka tuloksien pohjalta laadittiin kehittämisehdotukset baarityön ergonomian parantamiseen.
Toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena oli kehittämisehdotuksia, jotka on laadittu haastattelujen tulosten pohjalta. Kehittämisehdotukset suunniteltiin vakauttamaan ja parantamaan selkä-, jalka- ja käsivaivoja. Tilojen ja tasojen suunnittelulla voidaan minimoida kurottelu ja siitä syntyvä rasitus. Pehmustettu matto jalkojen alla, auttaa jaksamaan työpäivän läpi. Haastateltavat myös kaipasivat lisää ohjeistusta esimerkiksi seinälle kiinnitettävien ohjeiden muodossa. Kaikki baarityöntekijät voivat hyödyntää opinnäytetyön tuloksia.
Opinnäytetyöprosessissa ensimmäisenä etsittiin lähteitä ja koottiin teoriaperusta opinnäytetyölle. Lähteet koostuivat kotimaisesta painetusta kirjallisuudesta sekä ravitsemistoimialan toimialaraportista vuodelta 2016. Tämän jälkeen suoritettiin teemahaastattelu, jonka tuloksien pohjalta laadittiin kehittämisehdotukset baarityön ergonomian parantamiseen.
Toiminnallisen opinnäytetyön tuotoksena oli kehittämisehdotuksia, jotka on laadittu haastattelujen tulosten pohjalta. Kehittämisehdotukset suunniteltiin vakauttamaan ja parantamaan selkä-, jalka- ja käsivaivoja. Tilojen ja tasojen suunnittelulla voidaan minimoida kurottelu ja siitä syntyvä rasitus. Pehmustettu matto jalkojen alla, auttaa jaksamaan työpäivän läpi. Haastateltavat myös kaipasivat lisää ohjeistusta esimerkiksi seinälle kiinnitettävien ohjeiden muodossa. Kaikki baarityöntekijät voivat hyödyntää opinnäytetyön tuloksia.