Hirsirakennuksen energiatehokkuuden ja runko-osien tarkastelu sekä hirsirakennusten vesikattoelementtien suunnittelu ja valmistaminen.
Silvennoinen, Severi (2022)
Silvennoinen, Severi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214898
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060214898
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia hirsirakennusten energiatehokkuutta yrityksen markkinoinnin käyttöön sekä hirsitalon runko-osien liitoksia, jonka pohjalta toteutettiin hirsitalon rungon pystytysohje Finn-Bois MTR Oy yrityksen käyttöön. Opinnäytetyössä tutkittiin myös tuotekehitys mielessä kattoelement-tien käyttöä hirsirakentamisessa ja valmistamista. Työ toteutettiin hyödyntämällä alan kirjallisuutta ja verkkojulkaisuja kuten rakennustiedon ja puuinfon tarjoamia julkaisuja. Työssä apuna käytettiin tilaajan käytössä olevaa vanhaa pystytysohjetta. Hirsirakennukset pystytään toteuttamaan energiatehokkaasti massiivipuurakenteisten ulkoseinien alennettujen lämmönläpäisyvaatimusten ja tasauslaskelmissa huomioitavien muiden paranneltujen rakenneosien sekä lämmitysmuodon valinnan ansiosta. Perinteisessä hirsirakentamisessa tärkein, muusta rakentamisesta poikkeava, huomioitava asia on painumien tarkkailu ja hallitseminen. Modernissa hirsirakentamisessa käytössä oleva painumaton hirsirakenne ei eroa muusta puurakentamisesta muuten kuin rakennuksen pystytys- ja tiivistystavassa. Kattoelementtien käyttöä hirsirakennuksissa ja niiden valmistamista tutkittiin painumattoman pulpettikattoisen esimerkkikohteen avulla. Painumattomassa rakenteessa mikään ei estä rakenteellisesti kattoelementtien käyttöä samaan tapaan kuin muussa puurakentamisessa. Työmenekkien vertailussa tulokset osoittavat kattoelementtien käytön olevan huomattavasti nopeammat asentaa verraten muihin kattorakenteisiin, kuitenkin ollen materiaalimenekkien osalta hieman kalliimpia. Elementtien työ- ja materiaalimenekkejä voidaan toistaiseksi pitää vain suuntaa antavina. Energiatehokkuuden vaatimusten täyttyminen hirsirakentamisessa vaatii jatkossakin jatkuvasti tiukentuvien määräysten johdosta tutkimusta ja kehitystyötä. Painuvassa ja harjakattoisessa rakennuksessa kattoelementtien käyttäminen vaatisi lisätutkimusta liitososien ja tiiviyden saavuttamisen suhteen.