Kokkiopiskelijoiden oppimiskokemukset
Viljanmaa, Tiina (2022)
Viljanmaa, Tiina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060114347
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022060114347
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena ja tarkoituksena oli tutkia kokkiopiskelijoiden oppimiskokemuksia erilaisissa oppimisympäristöissä kuten koulussa ja työharjoittelussa. Opinnäytetyön aihe on ajankohtainen, koska alalle pyrkivien määrä on ollut laskusuhdanteinen jo vuodesta 2014. Lisäksi koronapandemia aiheutti ravintola- ja catering-alalle suuren työntekijäpulan.
Tätä opinnäytetyötä lähestyttiin laadullisen tutkimuksen eli kvalitatiivisen tutkimuksen kautta, sillä tarkoitus oli kerätä tietoa ja kokemuksia sekä ymmärtää kokkiopiskelijoiden oppimiskokemuksia. Tavoitteiden saavuttamiseksi aineisto kerättiin teemahaastattelemalla Salon seudun ammattiopiston toisen vuoden kokkiopiskelijoita. Lisäksi kommentteja kerättiin Salon seudun ammattiopiston ravintola- ja catering-alan ammatillisilta ohjaajilta sekä opettajilta haastatteluissa nousseisiin keskeisimpiin asioihin. Lisäaineistoa kerättiin myös tekemällä havaintoja haastateltujen oppilaiden opiskelusta Salon seudun ammattiopiston opetuskeittiössä sekä -ravintolassa.
Haastattelut toteutettiin teemoittelun kautta, ja teemoiksi valikoitui kirjallisuuden perusteella oma oppiminen, reflektio, ohjaaja, koulukaverit ja motivaatio. Omaan opiskelumotiiviin vaikutti opiskelijoiden mielestä eniten koulukaverit ja halu ansaita omaa rahaa. Ohjaajien merkitys koettiin tärkeäksi, ja varsinkin työharjoittelussa oli koettu myös negatiivisia oppimiskokemuksia ohjaajien vuoksi. Reflektion lisäämistä kannatti suurin osa haastateltavista, mutta reflektointi aiheutti ristiriitaisia tunteita toteutustavasta johtuen. Vaikka opiskelijat halusivat enemmän reflektointia opetusmuotona, eivät he silti olleet valmiita käyttämään siihen aikaa. Omaa oppimista oppilaiden oli alkuun vaikea hahmottaa, mutta haastatteluista kävi kuitenkin ilmi, että suurin osa opiskelijoista oppi parhaiten tekemällä.
Koulukavereiden merkitys koettiin kenties suurimpana asiana positiivisten oppimiskokemusten luomisessa. Koulukavereista oli tullut tärkeitä myös oman oppimisen kannalta, ja vertaisoppimista tehtiin paljon opetuskeittiössä. Opiskelukaverit olivat myös asia, joita kaivattiin työharjoittelujaksolla. Haastatteluiden pohjalta voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että tärkeimpiä oppimiskokemukseen vaikuttavia tekijöitä olivat koulukaverit, ohjaaja sekä reflektointi. Tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta, että mahdollisille jatkotutkimuksille olisi aihetta.
Tätä opinnäytetyötä lähestyttiin laadullisen tutkimuksen eli kvalitatiivisen tutkimuksen kautta, sillä tarkoitus oli kerätä tietoa ja kokemuksia sekä ymmärtää kokkiopiskelijoiden oppimiskokemuksia. Tavoitteiden saavuttamiseksi aineisto kerättiin teemahaastattelemalla Salon seudun ammattiopiston toisen vuoden kokkiopiskelijoita. Lisäksi kommentteja kerättiin Salon seudun ammattiopiston ravintola- ja catering-alan ammatillisilta ohjaajilta sekä opettajilta haastatteluissa nousseisiin keskeisimpiin asioihin. Lisäaineistoa kerättiin myös tekemällä havaintoja haastateltujen oppilaiden opiskelusta Salon seudun ammattiopiston opetuskeittiössä sekä -ravintolassa.
Haastattelut toteutettiin teemoittelun kautta, ja teemoiksi valikoitui kirjallisuuden perusteella oma oppiminen, reflektio, ohjaaja, koulukaverit ja motivaatio. Omaan opiskelumotiiviin vaikutti opiskelijoiden mielestä eniten koulukaverit ja halu ansaita omaa rahaa. Ohjaajien merkitys koettiin tärkeäksi, ja varsinkin työharjoittelussa oli koettu myös negatiivisia oppimiskokemuksia ohjaajien vuoksi. Reflektion lisäämistä kannatti suurin osa haastateltavista, mutta reflektointi aiheutti ristiriitaisia tunteita toteutustavasta johtuen. Vaikka opiskelijat halusivat enemmän reflektointia opetusmuotona, eivät he silti olleet valmiita käyttämään siihen aikaa. Omaa oppimista oppilaiden oli alkuun vaikea hahmottaa, mutta haastatteluista kävi kuitenkin ilmi, että suurin osa opiskelijoista oppi parhaiten tekemällä.
Koulukavereiden merkitys koettiin kenties suurimpana asiana positiivisten oppimiskokemusten luomisessa. Koulukavereista oli tullut tärkeitä myös oman oppimisen kannalta, ja vertaisoppimista tehtiin paljon opetuskeittiössä. Opiskelukaverit olivat myös asia, joita kaivattiin työharjoittelujaksolla. Haastatteluiden pohjalta voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että tärkeimpiä oppimiskokemukseen vaikuttavia tekijöitä olivat koulukaverit, ohjaaja sekä reflektointi. Tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta, että mahdollisille jatkotutkimuksille olisi aihetta.