Kokataan yhdessä -palvelusta ruokailoa ikääntyneille
Ojanen, Suvi (2022)
Ojanen, Suvi
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113788
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113788
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Kun ikääntyneiden määrä lisääntyy lähivuosina ja tavoitteena on kotona asuminen mahdollisimman pitkään, tarvitaan lisää erilaisia palveluita tukemaan
kotona asumisen mahdollisuuksia. Ikääntyneiden toiveet ja tarpeet muuttuvat
sukupolvien vaihtuessa. Tulevaisuudessa halutaan asiakaslähtöisempiä, hyvää ravitsemusta tukevia ja omaa hyvinvointia lisääviä palveluita.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Ikäruoka 2.0 -hanke. Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää eri alueilla asuville ikääntyneille hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja. Kehitettäviä palveluita Ikäruoka 2.0 -hankkeessa ovat erilaiset kauppa-, ravintola, koulutus- ja ohjauspalvelut.
Opinnäytetyö liittyy toimeksiantajan tavoitteisiin, ja työssä on suunniteltu palvelutuotekuvaus kotona asuville ikääntyneille tarkoitetusta ruokapalvelusta
Kokataan yhdessä. Palvelun tavoitteena on tuottaa ikääntyneille laatusuositusten mukaista ruokapalvelua tulevaisuudessa. Tulevaisuuden ruokapalvelussa korostuu ikääntyneen omien toiveiden huomioiminen ja osallistava toimintatapa, jolla ylläpidetään ikääntyneen toimintakykyä sekä sosiaalista vuorovaikutusta.
Palvelutuotteen kuvauksessa menetelmänä on käytetty palvelumuotoilua,
jossa asiakasymmärrystä on rakennettu teoriapohjaa, omaa kokemusta sekä
havainnointia hyväksi käyttäen. Haasteena on palvelun korkea hinta, josta johtuen tämänhetkinen kysyntä on vähäistä. Palvelussa yhdistyy monta ikääntyneen hyvää ravitsemusta ja toimintakykyä tukevaa asiaa, joten tulevaisuudessa palvelusta voi tulla uusi vaihtoehto kotona asuville ikääntyneille.
Kun ikääntyneiden määrä lisääntyy lähivuosina ja tavoitteena on kotona asuminen mahdollisimman pitkään, tarvitaan lisää erilaisia palveluita tukemaan
kotona asumisen mahdollisuuksia. Ikääntyneiden toiveet ja tarpeet muuttuvat
sukupolvien vaihtuessa. Tulevaisuudessa halutaan asiakaslähtöisempiä, hyvää ravitsemusta tukevia ja omaa hyvinvointia lisääviä palveluita.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Ikäruoka 2.0 -hanke. Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää eri alueilla asuville ikääntyneille hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja sosiaalista kanssakäymistä tukevia palveluja. Kehitettäviä palveluita Ikäruoka 2.0 -hankkeessa ovat erilaiset kauppa-, ravintola, koulutus- ja ohjauspalvelut.
Opinnäytetyö liittyy toimeksiantajan tavoitteisiin, ja työssä on suunniteltu palvelutuotekuvaus kotona asuville ikääntyneille tarkoitetusta ruokapalvelusta
Kokataan yhdessä. Palvelun tavoitteena on tuottaa ikääntyneille laatusuositusten mukaista ruokapalvelua tulevaisuudessa. Tulevaisuuden ruokapalvelussa korostuu ikääntyneen omien toiveiden huomioiminen ja osallistava toimintatapa, jolla ylläpidetään ikääntyneen toimintakykyä sekä sosiaalista vuorovaikutusta.
Palvelutuotteen kuvauksessa menetelmänä on käytetty palvelumuotoilua,
jossa asiakasymmärrystä on rakennettu teoriapohjaa, omaa kokemusta sekä
havainnointia hyväksi käyttäen. Haasteena on palvelun korkea hinta, josta johtuen tämänhetkinen kysyntä on vähäistä. Palvelussa yhdistyy monta ikääntyneen hyvää ravitsemusta ja toimintakykyä tukevaa asiaa, joten tulevaisuudessa palvelusta voi tulla uusi vaihtoehto kotona asuville ikääntyneille.