Lammastalouden kehittäminen Saaren tilalla
Saari, Juulia; Suoneva, Heli (2022)
Saari, Juulia
Suoneva, Heli
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113888
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022053113888
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on kehittämissuunnitelma Saaren maatalousyritykselle. Tavoitteena on kehittää toimintaa lampaiden hyvinvoinnin parantamiseksi ja tarkastella miten siitä tehdään mahdollisimman kannattavaa. Maatalousyrityksellä on 30 uuhta sekä kaksi siitospässiä, jotka ovat rodultaan suomenlampaita.
Työssä esitetään teorian avulla lampaiden tuotantokierto, oikea oppinen ruokinta ja tuotantoympäristö. Ruokinta tulee suunnitella niin, että se vastaa jokaisen lampaan tuotantovaiheen mukaista tarvetta. Ruokinta koostuu pääsääntöisesti sisäruokintakaudella säilörehusta ja laidunkaudella laidunruohosta. Ruokintaa täydennetään esimerkiksi uuhella tunnutuksessa ja imetysajan ruokinnassa kauralla. Maatalousyrityksen nykytilannetta tarkastellaan siitä saatujen tietojen pohjalta. Suurimpana kehittämisen kohteena ovat laidunnuksen ja karitsojen kasvun parantaminen.
Maatalousyritykselle luodaan strategia ja kehittämissuunnitelma lammastalouden osalta. Apuna toimintaympäristön ja maatalousyrityksen analysointiin käytetään PESTEL- ja SWOT -analyysejä. Kehittämissuunnitelmassa nykyistä toimintaa parannetaan ruokinnan ja laidunnuksen muuttamisella sekä aloittamalla karitsoiden säännöllisen punnitsemisen ja uuhien kuntoluokittamisen. Tämän opinnäytetyön avulla maatalousyritys näkee yrityksensä nykytilan ja mahdollisuudet, miten toimintaa voidaan kehittää.
Maatalousyrityksen lampaiden pitoa nykytilanteen ja kehittämissuunnitelman mukaisesti verrataan keskenään uuhen ja sen karitsoiden katetuottolaskelmien avulla. Kehittämissuunnitelman mukainen toiminta osoittautuu kannattavammaksi vaihtoehdoksi kuin nykyisen kaltainen toiminta. Kehittämissuunnitelman mukainen toiminta vaatii kuitenkin maatalousyrittäjältä suurempaa työnmäärää ja uudenlaisien toimintatapojen käyttöönottoa.
Luvut 5 ja 7.5 sisältävät liikesalaisuuksia ja ovat poistettu tästä työstä.
Työssä esitetään teorian avulla lampaiden tuotantokierto, oikea oppinen ruokinta ja tuotantoympäristö. Ruokinta tulee suunnitella niin, että se vastaa jokaisen lampaan tuotantovaiheen mukaista tarvetta. Ruokinta koostuu pääsääntöisesti sisäruokintakaudella säilörehusta ja laidunkaudella laidunruohosta. Ruokintaa täydennetään esimerkiksi uuhella tunnutuksessa ja imetysajan ruokinnassa kauralla. Maatalousyrityksen nykytilannetta tarkastellaan siitä saatujen tietojen pohjalta. Suurimpana kehittämisen kohteena ovat laidunnuksen ja karitsojen kasvun parantaminen.
Maatalousyritykselle luodaan strategia ja kehittämissuunnitelma lammastalouden osalta. Apuna toimintaympäristön ja maatalousyrityksen analysointiin käytetään PESTEL- ja SWOT -analyysejä. Kehittämissuunnitelmassa nykyistä toimintaa parannetaan ruokinnan ja laidunnuksen muuttamisella sekä aloittamalla karitsoiden säännöllisen punnitsemisen ja uuhien kuntoluokittamisen. Tämän opinnäytetyön avulla maatalousyritys näkee yrityksensä nykytilan ja mahdollisuudet, miten toimintaa voidaan kehittää.
Maatalousyrityksen lampaiden pitoa nykytilanteen ja kehittämissuunnitelman mukaisesti verrataan keskenään uuhen ja sen karitsoiden katetuottolaskelmien avulla. Kehittämissuunnitelman mukainen toiminta osoittautuu kannattavammaksi vaihtoehdoksi kuin nykyisen kaltainen toiminta. Kehittämissuunnitelman mukainen toiminta vaatii kuitenkin maatalousyrittäjältä suurempaa työnmäärää ja uudenlaisien toimintatapojen käyttöönottoa.
Luvut 5 ja 7.5 sisältävät liikesalaisuuksia ja ovat poistettu tästä työstä.