Sähköisen omavalvontajärjestelmän käyttöönotto ja perehdytys
Kivenjuuri, Anne; Lepola, Johanna (2022)
Kivenjuuri, Anne
Lepola, Johanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052812707
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052812707
Tiivistelmä
Ruokaturvallisuus ja tuotteiden laatu ovat elintarvikealan yrityksen tärkeimpiä kohtia strategiassa. Omavalvonnan ja elintarvikehygienian tärkeyden merkitystä ei voi korostaa liikaa. Yleisesti Suomessa viranomaisvalvonta ja omavalvonnan taso yrityksissä ovat hyvällä elintarvikelain vaatimalla tasolla. Omavalvonnan kirjauksia, esimerkiksi lämpötilamittauksia, on perinteisesti kirjattu käsin paperille ja terveystarkastaja on valvontakäynnillä ne tarkastanut. Sähköinen omavalvontajärjestelmä helpottaa omavalvonnan toteuttamista ja lisää ruoka-turvallisuutta automaattisen lämpötilaseurannan johdosta. Sähköisen omavalvontajärjestelmän avulla terveystarkastajalla on mahdollisuus reaaliaikaiseen seurantaan ja toiminnan tarkasteluun.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on sähköisen omavalvontajärjestelmän käyttöönotto Linkosuon Kahvila Oy:n tuotantokeittiöllä sekä henkilökunnan perehdytys. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä ja teoriaosuudessa käsitellään omavalvontaa, Fredman Chefstein sähköistä omavalvontajärjestelmää sekä perehdytyksen merkitystä työpaikalla. Opinnäytetyötä varten haastateltiin Tampereen kaupungin terveystarkastajaa ja sähköisen omavalvontajärjestelmän toimittajan edustajaa.
Itse kehittämistyö on salassa pidettävä toimeksiantajan pyynnöstä. Kehittämis-työ käsittelee sähköisen omavalvontajärjestelmän käyttöönoton eri vaiheita helmikuusta toukokuuhun 2022. Järjestelmän käyttöönotto ja sen dokumentointi auttaa tulevaisuudessa Linkosuon Kahvila Oy:n muiden toimipisteiden mahdollisia käyttöönottoprojekteja. Kehittämistyön aikana perehdytyksen avuksi suunniteltiin perehdytyskortti, jonka avulla osaamista voidaan seurata ja varmistaa henkilökunnan osaamisen taso. Omavalvonnan ja sähköisen järjestelmän kehittäminen jatkuu myös tämän kehittämistyön jälkeen tuotantokeittiöllä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on sähköisen omavalvontajärjestelmän käyttöönotto Linkosuon Kahvila Oy:n tuotantokeittiöllä sekä henkilökunnan perehdytys. Opinnäytetyö toteutettiin kehittämistyönä ja teoriaosuudessa käsitellään omavalvontaa, Fredman Chefstein sähköistä omavalvontajärjestelmää sekä perehdytyksen merkitystä työpaikalla. Opinnäytetyötä varten haastateltiin Tampereen kaupungin terveystarkastajaa ja sähköisen omavalvontajärjestelmän toimittajan edustajaa.
Itse kehittämistyö on salassa pidettävä toimeksiantajan pyynnöstä. Kehittämis-työ käsittelee sähköisen omavalvontajärjestelmän käyttöönoton eri vaiheita helmikuusta toukokuuhun 2022. Järjestelmän käyttöönotto ja sen dokumentointi auttaa tulevaisuudessa Linkosuon Kahvila Oy:n muiden toimipisteiden mahdollisia käyttöönottoprojekteja. Kehittämistyön aikana perehdytyksen avuksi suunniteltiin perehdytyskortti, jonka avulla osaamista voidaan seurata ja varmistaa henkilökunnan osaamisen taso. Omavalvonnan ja sähköisen järjestelmän kehittäminen jatkuu myös tämän kehittämistyön jälkeen tuotantokeittiöllä.