Tilinpäätösanalyysi Yritykselle X Oy
Meriläinen, Santtu (2022)
Meriläinen, Santtu
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052512074
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052512074
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli analysoida ravintola-alalla toimivan, tappiollista tulosta tekevän yrityk-sen taloudellista tilaa ajanjaksolta 2016–2020. Tarkoituksena oli erityisesti selvittää syitä, jotka aiheutti-vat liiketoiminnan kannattamattomuutta.
Opinnäytetyö koostui teoreettisesta viitekehyksestä sekä empiirisestä osiosta. Teoreettisessa viitekehyk-sessä käytiin läpi mikroyrityksen tilinpäätös, jonka jälkeen tarkasteltiin itse tilinpäätösanalyysiä. Lopuksi paneuduttiin yrityksen toimialaan sekä yritykseen. Lähdeaineistona käytettiin alan ammattikirjallisuutta, asiantuntija-artikkeleita sekä lakeja. Työn empiirisessä osassa suoritettiin tilinpäätösanalyysi, jonka poh-jalta muodostettiin johtopäätökset ja toimenpiteet kannattamattomuuden parantamiselle.
Tämä opinnäytetyö oli luonteeltaan laadullinen tutkimus. Tutkimusaineistona käytettiin kohdeyrityksen tilinpäätösasiakirjoja vuosilta 2016–2020. Lisäkysymyksien ilmentyessä, kysyttiin niitä puolistrukturoidus-ti. Tutkimusmenetelminä käytettiin tunnuslukuanalyysia sekä prosenttilukumuotoista tilinpäätöstä.
Tilinpäätösanalyysistä saadun tiedon perusteella pystyttiin toteamaan, että kannattavuuden tunnusluvut olivat selkeästi toimialan yleisen tason alapuolella. Liikevaihdon nopeasti kasvaessa ei pystytty optimoi-maan kulujen suhdetta oikeaksi, joka aiheutti kannattamattomuutta. Maksuvalmiuden näkökulmasta pysyi se miltei muuttumattomana läpi vertailujakson ja oli yhtä tilikautta lukuun ottamatta tasolla tyy-dyttävä. Vakavaraisuus oli tasolla heikko, näin läpi tilikausien. Kannattamattomuuden parantamisen kei-noina kehotettiin toimeksiantajaa kilpailuttamaan raaka-ainetoimittajat, optimoimaan sesonkiaikojen henkilöstön määrää sekä hinnoittelemaan uudelleen tietyn aikaikkunan tuotteet. The purpose of the thesis project was to analyze the financial situation of an unprofitable company oper-ating in the restaurant sector for the period 2016–2020. The purpose was in particular to find out the rea-sons for the unprofitability of the business.
The thesis consisted of a theoretical framework and an empirical part. In the theoretical framework, the financial statements of the micro-enterprise were reviewed, followed by an analysis of the financial statements themselves. At the end of the thesis, the focus was on the company's industry and the com-pany itself. Professional literature in the field, expert articles and laws were used as source material. Im-portantly, in the empirical part of the thesis, an analysis of the financial statements was created. Follow-ing this, conclusions and measures to improve profitability were created based on this financial statement analysis.
This thesis was qualitative research in nature. The target company's financial statements for 2016–2020 were used as research material. As additional questions arose, they were dealt with in a semi-structured interview. The research methods used were a key figure analysis, financial statements in percentage form and the cash flow statement.
In summary, based on the information obtained from the analysis of the financial statements, it was pos-sible to conclude that the profitability indicators were clearly below the general level of the industry. With a rapid increase in net sales, it was not possible to optimize the cost ratio, which caused unprofitability. From a liquidity perspective, it remained broadly unchanged throughout the comparison period and was at a satisfactory level except for one financial year. Solvency was at a low level throughout the financial years. As a means of improving profitability, the client was instructed to tender for raw material suppliers, optimize the number of seasonal personnel and re-price products for a certain time window.
Opinnäytetyö koostui teoreettisesta viitekehyksestä sekä empiirisestä osiosta. Teoreettisessa viitekehyk-sessä käytiin läpi mikroyrityksen tilinpäätös, jonka jälkeen tarkasteltiin itse tilinpäätösanalyysiä. Lopuksi paneuduttiin yrityksen toimialaan sekä yritykseen. Lähdeaineistona käytettiin alan ammattikirjallisuutta, asiantuntija-artikkeleita sekä lakeja. Työn empiirisessä osassa suoritettiin tilinpäätösanalyysi, jonka poh-jalta muodostettiin johtopäätökset ja toimenpiteet kannattamattomuuden parantamiselle.
Tämä opinnäytetyö oli luonteeltaan laadullinen tutkimus. Tutkimusaineistona käytettiin kohdeyrityksen tilinpäätösasiakirjoja vuosilta 2016–2020. Lisäkysymyksien ilmentyessä, kysyttiin niitä puolistrukturoidus-ti. Tutkimusmenetelminä käytettiin tunnuslukuanalyysia sekä prosenttilukumuotoista tilinpäätöstä.
Tilinpäätösanalyysistä saadun tiedon perusteella pystyttiin toteamaan, että kannattavuuden tunnusluvut olivat selkeästi toimialan yleisen tason alapuolella. Liikevaihdon nopeasti kasvaessa ei pystytty optimoi-maan kulujen suhdetta oikeaksi, joka aiheutti kannattamattomuutta. Maksuvalmiuden näkökulmasta pysyi se miltei muuttumattomana läpi vertailujakson ja oli yhtä tilikautta lukuun ottamatta tasolla tyy-dyttävä. Vakavaraisuus oli tasolla heikko, näin läpi tilikausien. Kannattamattomuuden parantamisen kei-noina kehotettiin toimeksiantajaa kilpailuttamaan raaka-ainetoimittajat, optimoimaan sesonkiaikojen henkilöstön määrää sekä hinnoittelemaan uudelleen tietyn aikaikkunan tuotteet.
The thesis consisted of a theoretical framework and an empirical part. In the theoretical framework, the financial statements of the micro-enterprise were reviewed, followed by an analysis of the financial statements themselves. At the end of the thesis, the focus was on the company's industry and the com-pany itself. Professional literature in the field, expert articles and laws were used as source material. Im-portantly, in the empirical part of the thesis, an analysis of the financial statements was created. Follow-ing this, conclusions and measures to improve profitability were created based on this financial statement analysis.
This thesis was qualitative research in nature. The target company's financial statements for 2016–2020 were used as research material. As additional questions arose, they were dealt with in a semi-structured interview. The research methods used were a key figure analysis, financial statements in percentage form and the cash flow statement.
In summary, based on the information obtained from the analysis of the financial statements, it was pos-sible to conclude that the profitability indicators were clearly below the general level of the industry. With a rapid increase in net sales, it was not possible to optimize the cost ratio, which caused unprofitability. From a liquidity perspective, it remained broadly unchanged throughout the comparison period and was at a satisfactory level except for one financial year. Solvency was at a low level throughout the financial years. As a means of improving profitability, the client was instructed to tender for raw material suppliers, optimize the number of seasonal personnel and re-price products for a certain time window.