Polysulfat i vall
Gäddnäs, Sonja (2022)
Gäddnäs, Sonja
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052511902
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052511902
Tiivistelmä
Vall är en gröda som har en lång växtperiod; beroende på artsammansättningen skördas vallen två till fyra gånger per säsong. Alltför höga koncentrationer av växttillgängliga näringsämnen i marken kan leda till höga utlaknings- och avrinningsförluster. Vid gödsling av vallen borde man också beakta husdjurens näringsbehov så att inte näringskoncentrationerna blir för höga eller låga. Beroende på gödselmedlets löslighet kan grödans näringsbehov säkerställas genom ett enda gödslingstillfälle i samband med etableringen av vallen, genom gödsling inför odlingssäsongen, eller genom gödsling inför varje tillväxt. Polysulfat är ett långsamt lösligt förrådsgödselmedel som innehåller svavel, kalium, kalcium och magnesium; Polysulfat passar grödor som har en lång växttid.
Syftet med studien var att klarlägga Polysulfatets effekt på vallskörden med fokus på skördens kvantitet samt dess kvalitet med avseende på mjölkkons behov av näringsämnen. Effekten av Polysulfat jämfördes med ett led som gödslades med kaliumklorid. Försöket utformades som ett storruteförsök bestående av fyra upprepningar av två försöksled. Undersökningen utfördes i en andra års vall i Jeppo, Finland.
Mellan de två leden påvisades inga skillnader i skördemängden, dock fanns skillnader i råprotein, smältbart råprotein, aminosyror absorberade i tunntarmen (AAT) samt i proteinbalansen i våmmen (PBV). I andra skörden var proteinvärdena signifikant lägre i Polysulfatledet än i kaliumkloridledet, i tredje skörden var de signifikant högre. Orsaken antas vara en fördröjd mobilisering av kalium från Polysulfat, som först orsakat en brist, och sedan ett överskott av kalium.
Polysulfat bedöms vara lämpligt som ett förrådsgödselmedel, inte minst på grovkorniga och kaliumfattiga jordar samt till grödor med en lång växttid. Mobiliseringen av näringsämnen från Polysulfat kan dock fördröjas av torka. För att också under sådana förhållanden säkerställa grödans försörjning med kalium bör markförrådets växttillgängliga förråd vara tillräckligt högt.
Syftet med studien var att klarlägga Polysulfatets effekt på vallskörden med fokus på skördens kvantitet samt dess kvalitet med avseende på mjölkkons behov av näringsämnen. Effekten av Polysulfat jämfördes med ett led som gödslades med kaliumklorid. Försöket utformades som ett storruteförsök bestående av fyra upprepningar av två försöksled. Undersökningen utfördes i en andra års vall i Jeppo, Finland.
Mellan de två leden påvisades inga skillnader i skördemängden, dock fanns skillnader i råprotein, smältbart råprotein, aminosyror absorberade i tunntarmen (AAT) samt i proteinbalansen i våmmen (PBV). I andra skörden var proteinvärdena signifikant lägre i Polysulfatledet än i kaliumkloridledet, i tredje skörden var de signifikant högre. Orsaken antas vara en fördröjd mobilisering av kalium från Polysulfat, som först orsakat en brist, och sedan ett överskott av kalium.
Polysulfat bedöms vara lämpligt som ett förrådsgödselmedel, inte minst på grovkorniga och kaliumfattiga jordar samt till grödor med en lång växttid. Mobiliseringen av näringsämnen från Polysulfat kan dock fördröjas av torka. För att också under sådana förhållanden säkerställa grödans försörjning med kalium bör markförrådets växttillgängliga förråd vara tillräckligt högt.