Etäopiskelun vaikutus Haaga-Helian Haagan kampuksen opiskelijoiden lounas- ja välipalaruokailuun
Mäkinen, Ville (2022)
Mäkinen, Ville
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052211018
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022052211018
Tiivistelmä
Maailman laajuinen pandemia pakotti opiskelijat etäopiskeluun. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää, vaikuttiko tämä opiskelijoiden koulupäivän aikaiseen ruokailuun.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten etäopiskelu on vaikuttanut Haaga-Helian Haagan toimipisteen opiskelijoiden lounaan sekä välipalojen syöntiin ja millaisia haasteita he ovat kokeneet etäopiskelun ruokailussa verrattuna lähiopetukseen. Tavoitteena oli myös selvittää, miten oppilaat seurasivat lautasmallia etäopetuksen lounasruokailussa verrattuna lähiopetuksen lounasruokailuun sekä kuinka usein ja millaisia välipaloja he söivät lähi- ja etäopetuksessa.
Tutkimuksen kohdejoukkona oli Haaga-Helian Haagan kampuksen 1–3 vuoden oppilaat. Tietoperustassa keskitytään ravitsemussuosituksiin ja etäopiskelun vaikutuksiin. Ravitsemussuositusten päätavoitteena on parantaa väestön terveyttä ruokavalion avulla. Lautasmallin auttaa ruokailijaa rakentamaan täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Korona pandemian on lisännyt opiskelijoiden psyykkistä oireilua. Monet ovat kokeneet olevansa yksinäisempiä.
Tämä tutkimus on kvantitatiivinen, eli määrällinen tutkimus. Tutkimuksen aineistonkeruu menetelmänä oli kysely, joka tehtiin webropol-ohjelmalla ja lähetettiin kohderyhmälle sähköpostin kautta. Kysely toteutettiin helmi- ja maaliskuun aikana, vuonna 2022.
Tuloksista selvisi, että vastaajat seurasivat lautasmallia paremmin lähiopetuksessa kuin etäopetuksessa. Suurimmat erot syntyivät salaatin sekä täysjyväleivän syönnissä, joita molempia syötiin enemmän lähiopetuksessa. Välipaloja syötiin etäopetuksessa enemmän. Tuloksista myös selvisi, että suurimmat haasteet etäopetuksen lounaan syönnissä olivat ajankäyttö, useat vastaajat kokivat, että eivät kerenneet valmistaa sekä syödä lounasta sille annetun tauon aikana. Kysely sai 96 vastausta.
Etäopiskelu vaikutti usean vastaajan koulupäivän aikaiseen ruokailuun negatiivisesti, eikä lautasmallia noudatettu yhtä usein kuin lähiopetuksessa. Tämä vaikuttaa suoraan opiskelijoiden jaksamiseen. Etäopiskelu on monille opiskelijoille uusi tilanne, johon he eivät välttämättä ole tottuneet. Tulevaisuuden varalta olisi hyvä miettiä, miten opiskelijoita voitaisiin ohjata, jotta näitä ongelmia ei syntyisi.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten etäopiskelu on vaikuttanut Haaga-Helian Haagan toimipisteen opiskelijoiden lounaan sekä välipalojen syöntiin ja millaisia haasteita he ovat kokeneet etäopiskelun ruokailussa verrattuna lähiopetukseen. Tavoitteena oli myös selvittää, miten oppilaat seurasivat lautasmallia etäopetuksen lounasruokailussa verrattuna lähiopetuksen lounasruokailuun sekä kuinka usein ja millaisia välipaloja he söivät lähi- ja etäopetuksessa.
Tutkimuksen kohdejoukkona oli Haaga-Helian Haagan kampuksen 1–3 vuoden oppilaat. Tietoperustassa keskitytään ravitsemussuosituksiin ja etäopiskelun vaikutuksiin. Ravitsemussuositusten päätavoitteena on parantaa väestön terveyttä ruokavalion avulla. Lautasmallin auttaa ruokailijaa rakentamaan täysipainoisen ateriakokonaisuuden. Korona pandemian on lisännyt opiskelijoiden psyykkistä oireilua. Monet ovat kokeneet olevansa yksinäisempiä.
Tämä tutkimus on kvantitatiivinen, eli määrällinen tutkimus. Tutkimuksen aineistonkeruu menetelmänä oli kysely, joka tehtiin webropol-ohjelmalla ja lähetettiin kohderyhmälle sähköpostin kautta. Kysely toteutettiin helmi- ja maaliskuun aikana, vuonna 2022.
Tuloksista selvisi, että vastaajat seurasivat lautasmallia paremmin lähiopetuksessa kuin etäopetuksessa. Suurimmat erot syntyivät salaatin sekä täysjyväleivän syönnissä, joita molempia syötiin enemmän lähiopetuksessa. Välipaloja syötiin etäopetuksessa enemmän. Tuloksista myös selvisi, että suurimmat haasteet etäopetuksen lounaan syönnissä olivat ajankäyttö, useat vastaajat kokivat, että eivät kerenneet valmistaa sekä syödä lounasta sille annetun tauon aikana. Kysely sai 96 vastausta.
Etäopiskelu vaikutti usean vastaajan koulupäivän aikaiseen ruokailuun negatiivisesti, eikä lautasmallia noudatettu yhtä usein kuin lähiopetuksessa. Tämä vaikuttaa suoraan opiskelijoiden jaksamiseen. Etäopiskelu on monille opiskelijoille uusi tilanne, johon he eivät välttämättä ole tottuneet. Tulevaisuuden varalta olisi hyvä miettiä, miten opiskelijoita voitaisiin ohjata, jotta näitä ongelmia ei syntyisi.